HomeHL-CultureΟ Γούντι Άλεν ζητά αποζημίωση από τα Amazon Studios

Ο Γούντι Άλεν ζητά αποζημίωση από τα Amazon Studios

68 εκατ. δολαρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν και πλέον χρόνο μετά την κορύφωση του κινήματος #MeToo ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, με επίκεντρο το Hollywood, το ζήτημα έφτασε να αγγίξει μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Woody Allen φέρεται να μηνύει την Amazon για παραβίαση συμβολαίου, ισχυριζόμενος ότι το τμήμα κινηματογραφικών παραγωγών της εταιρείας το ακύρωσε παρατύπως, λόγω κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Allen ζητεί περισσότερο από 68 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη την περασμένη Πέμπτη, η Amazon αποπειράθηκε να τερματίσει τη συνεργασία με τον Allen τον περασμένο Ιούνιο. Όπως καταγγέλλεται στην αγωγή, «η Amazon προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη της αναφερόμενη σε μια αβάσιμη κατηγορία προ 25 ετών κατά του κ. Allen, ωστόσο η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν γνωστή στην εταιρεία (και στο κοινό) πριν η Amazon εισέλθει στις τέσσερις συμφωνίες με τον ίδιο – και, σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί βάση για τερματισμό συμβολαίου. Απλώς δεν υπάρχει νομική βάση για την Amazon ώστε η τελευταία να αποδεσμευθεί από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (σ.σ. μέσω των συμφωνιών με τον σκηνοθέτη).

Η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε συνεργασία του Allen με την Amazon ήταν το 2014, όταν η εταιρεία είχε «στρατολογήσει» τον σκηνοθέτη να γράψει και να σκηνοθετήσει την τηλεοπτική σειρά Crisis in Six Scenes. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε συμφωνία για τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ αυτών το A Rainy Day in New York. Η συμφωνία είχε συναφθεί αφού η θετή κόρη του Woody Allen, Dylan Farrow, είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή στους New York Times με την οποία τον κατηγορούσε ότι την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το 1992, όταν εκείνη ήταν μόλις 7 ετών.

Άλλο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι, σύμφωνα με την συμφωνία των δύο πλευρών, ο Allen και επενδυτές πλήρωσαν 20 εκατ. δολάρια για την παραγωγή του A Rainy Day in New York και τώρα η Amazon αρνείται να προχωρήσει στις εγγυημένες πληρωμές των δόσεων για τα έξοδα της ταινίας.

Η συγκεκριμένη μήνυση αποτελεί ένα νέο νομικό «βάλτο» της εποχής του #MeToo. Οι ισχυρισμοί για την τότε συμπεριφορά του Allen υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη επίδραση στην πορεία της καριέρας του μέχρι και σήμερα. Από τη μία πλευρά, η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις ρήτρες ηθικής που υπάρχουν στις συμφωνίες της Amazon με τον Allen. Μετά το σκάνδαλο του Harvey Weinstein και του #MeToo, ορισμένα studio άρχισαν να εξετάζουν την εισαγωγή ρητρών ηθικού χαρακτήρα στα συμβόλαιά τους με καλλιτέχνες, προκειμένου να μπορούν να τα τερματίσουν νομίμως σε ανάλογες περιπτώσεις. Εάν οι συμφωνίες με τον Allen εμπεριέχουν τέτοιου τύπου ρήτρες περί «κακής φήμης» ή «αρνητικής δημοσιότητας», η Amazon θα μπορούσε να κερδίσει την υπόθεση

Ωστόσο, επειδή η Amazon γνώριζε καλά τις σχετικές κατηγορίες πριν τη σύναψη της συμφωνίας, πιθανόν να κριθεί ότι η εταιρεία θα έπρεπε τότε και όχι εκ των υστέρων να αναλογιστεί το κατά πόσον θα προχωρούσε στη συμφωνία ή όχι. Αποτελεί η αλλαγή στα αισθήματα της κοινής γνώμης ικανή αιτία για την αθέτηση ή ακύρωση συμβολαίων εκατομμυρίων δολαρίων;

Μένει να φανεί εάν οι προσπάθειες που ήδη κάνει η Amazon για την αποφυγή μιας δημόσιας αντιπαράθεσης και νομικών περιπετειών θα έχει αποτέλεσμα ή έρχεται πολύ αργά.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση