HomeHL-9Φονικό δέντρο: 1,13 εκατ. ευρώ διεκδικεί από τον δήμο η οικογένεια – Σήμερα η δίκη

Φονικό δέντρο: 1,13 εκατ. ευρώ διεκδικεί από τον δήμο η οικογένεια – Σήμερα η δίκη

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ανείπωτη τραγωδία με το δέντρο που έπεσε στη λεωφόρο Δημοκρατίας και σκότωσε τον 51χρονο Παναγιώτη Μητρέλο αναμένεται να ξυπνήσει στις δικαστικές αίθουσες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου θα εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια του αδικοχαμένου Παναγιώτη σε βάρος του δήμου ζητώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη ύψους 1,13 εκατ. ευρώ.

Στην αγωγή, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το πεύκο είχε πάρει τεράστια κλίση και πως δεν υπήρξε κανένα σημάδι (κίνηση ή ήχος) που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Παναγιώτη Μητρέλο για την πτώση του πεύκου, ώστε αυτός να αντιδράσει και να το αποφύγει.

dystixima-dimokratias5

Παράλληλα, γίνεται λεπτομερής αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σαφείς ευθύνες που βαραίνουν τον Δήμο Ηρακλείου, «καθόσον δεν είχε προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο και τη φροντίδα του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό, αφενός να στερεώνεται στο έδαφος σε τρία μόνο σημεία και όχι σε τέσσερα σημεία όπως απαιτείται, και αφετέρου να έχει προσβληθεί από τον μύκητα porodaedalea pini, ο οποίος αποδόμησε και αποσύνθεσε τον κορμό και τις ρίζες του, γεγονότα που τελικά  οδήγησαν στην πτώση του».

Επίσης, αποδίδονται ευθύνες στο δήμο Ηρακλείου επειδή «δεν είχε προβεί σε πρόσφατο έλεγχο της φυσικής κατάστασης του δέντρου, όπως όφειλε και ήταν απαραίτητο δεδομένης της ηλικίας του (αφού ήταν αιωνόβιο) και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν κάνει στα αρμόδια τμήματα του Δήμου πολλοστοί δημότες Ηρακλείου, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες οδηγοί (οδηγοί λεωφορείων που είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δένδρου λόγω υπερβολικής κλίσης».

Το τραγικό δυστύχημα

Η ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 18 Αυγούστου 2022 στο Ηράκλειο όταν ένας 51χρονος καταπλακώθηκε από πεύκο.

Ο Παναγιώτης Μητρέλος ήταν με το δίκυκλό του στο φανάρι της λεωφόρου Δημοκρατίας όταν το τεράστιο πεύκο που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο εκριζώθηκε και έπεσε στο οδόστρωμα προκαλώντας τον τραγικό θάνατο του δικυκλιστή.

Οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του, «υγιούς» όπως το χαρακτήριζαν οι αρχές, δέντρου ξεκίνησαν άμεσα με εισαγγελική παρέμβαση.

Οι αρχές συλλαμβάνουν τον προϊστάμενο Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου με τον εισαγγελέα να τον αφήνει ελεύθερο μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Οι αυτοψίες που έγιναν στο δέντρο έδειξαν πως οι ρίζες του πεύκου από την πλευρά του πεζοδρομίου είχαν υποστεί εκτεταμένη σήψη και από την πλευρά του δρόμου είχαν αποκοπεί, ενδεχομένως, εξαιτίας έργων που είχαν πραγματοποιηθεί στο σημείο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση