HomeHL-SportsΜια κλάση πάνω η Τσέλσι, μια ταχύτητα κάτω ο ΠΑΟK

Μια κλάση πάνω η Τσέλσι, μια ταχύτητα κάτω ο ΠΑΟK

Την πρώτη του ήττα από αγγλική ομάδα στην ιστορία του γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα από την Τσέλσι με 0-1 (7’ Γουίλαν) στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρώτη του ήττα από αγγλική ομάδα στην ιστορία του γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα από την Τσέλσι με 0-1 (7’ Γουίλαν) στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του Europa League.

Σ’ έναν αγώνα απέναντι σ’ έναν εξαιρετικό αντίπαλο όπως είναι οι Λονδρέζοι, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του στάθηκαν πολύ καλά, κατέβαλαν υπερπροσπάθεια για ν’ αντέξουν στον φρενήρη ρυθμό των Βρετανών, στο καθηλωτικό τους παιχνίδι πραγματοποιώντας μια εμφάνιση από την οποία έχουν πολλά να διδαχτούν για το άμεσο μέλλον.

Το γρήγορο γκολ των Λονδρέζων, στην πρώτη τους – κιόλας – επίθεση, προσέδωσε σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα, στο οποίο για ν’ αντιπαρέλθουν οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» χρειάστηκαν κάθε φάση, κάθε μονομαχία και την αρωγή της τύχης για να το πετύχουν.

Τα πλάνα των προπονητών

Μ’ εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα – όπως ήταν αναμενόμενο – ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ τον αγώνα. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στο 4-2-3-1, άφησε εκτός τον Κρέσπο επιλέγοντας τον Χατσερίντο ως παρτενέρ του Βαρέλα, ενώ για το αριστερό άκρο της άμυνας επιλέχθηκε ο Τόσκα, με τον Ρουμάνο να κάνει ντεμπούτο με τη φανέλ του «Δικεφάλου».

Στα χαφ, ως παρτενέρ του Μαουρίσιο, πρεμιέρα σε αρχικό σχήμα και για τον Βέρνμπλουμ, ενώ μπροστά τους, στον άξονα τοποθετήθηκε ο Σάκχοφ. Με τον Πρίγιοβιτς στον πάγκο και τους Ακπομ – Καρέλη εκτός αποστολής, στην κορυφή της επίθεσης μπήκε ο Πέλκας.

Από την πλευρά του Μαουρίσιο Σάριο, ο Ιταλός τεχνικός έκανε πράξη τις χτεσινές δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δε θα πήγαινε σε πολλές αλλαγές, προδίδοντας και τη διάθεση με την οποία αντιμετώπισε τον αγώνα. Στον πάγκο έμειναν οι προερχόμενοι από τραυματισμούς Φάμπρεγκας, Λόφτους – Τσικ αλλά και οι Αθιλκουέτα, Κέιχιλ, Ζιρού.

Γκολ με την πρώτη τελική

Αυτή η μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, που λάμπρυνε ακόμη περισσότερο με την παρουσία της η Τσέλσι, ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να «γεμίζει» τον άξονα με ποδοσφαιριστές θέλοντας και καταφέρνοντας να περιορίσει σημαντικά την κάθετη ανάπτυξη, σήμα κατατεθέν των Βρετανών, αλλά δημιουργούσε επικίνδυνες καταστάσεις από τις πτέρυγες όταν «έσπαγε» η πίεση ψηλά.

Σ’ αυτές τις λεπτές ισορροπίες των πρώτων λεπτών, οι «Μπλε» βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον κενό χώρο από την αριστερή πλευρά, στην οποία βγήκε ο Γουίλαν μόλις στο 7’ για ν’ ανοίξει με πλασέ το σκορ.

Μια εξέλιξη που «μούδιασε» τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου καθώς ήταν η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη των Λονδρέζων στην εστία του Πασχαλάκη. Από εκείνο το σημείο η υπεροχή τους ήταν καθολική, παίρνοντας πλήρως τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας τη συντριπτική κατοχή υπέρ τους κι αναγκάζοντας τους αντιπάλους τους να είναι διαρκώς στο τρέξιμο για να κλείσουν τους διαδρόμους.

Στο 10’ ο Μοράτα με κεφαλιά έχασε σημαντική ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 12’ ο Βαρέλα πήρε την κεφαλιά από κόρνερ στέλνοντας την μπάλα ψηλά άουτ.

Στο 19’ ο Μοράτα, που στόχευε τον Χατσερίντι συνειδητά, έπιασε σουτ εντός περιοχής με την μπάλα να περνάει λίγο έξω. Στο 20’ Πέδρο και Γουίλαν άλλαξαν πλευρές με τον Ισπανό να περνάει αριστερά και το Βραζιλιάνο δεξιά. Στο 21’ και πάλι ο Μοράτα αλλά υπό την πίεση του Βαρέλα πλάσαρε άουτ.

Σπουδαία ατομική προσπάθεια ένα λεπτό μετά από τον Ζαμπά που έφυγε μόνος του στην αντεπίθεση, όμως δεν είχε στήριγμα κερδίζοντας – απλώς – το πλάγιο. Η νέα καλή στιγμή για τους Άγγλους ανήκε και πάλι στον Μοράτα που στο 27’ με πανέμορφη προσπάθεια σούταρε άουτ.

Η πλέον επικίνδυνη στιγμή για την ομάδα του κ. Σάρι ήρθε στο 38’ με τον Πασχαλάκη να σταματάει τον Πέδρο σε τετ α τετ. Τον επίλογο στο πρώτο μέρος έγραψε ένα φάουλ του Πέλκα με τον Κέπα να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια προ του Σάκχοφ.

Πιο ισορροπημένο παιχνίδι, βρήκε ευκαιρίες προς το τέλος ο ΠΑΟΚ

Η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο, που ξεκίνησε δίχως αλλαγές, ανήκε στους Αγγλους, με τον Βέρνμπλουμ να χάνει υπό πίεση, η μπάλα να φτάνει στον Γουίλαν εντός περιοχής αλλά το δυνατό διαγώνιο σουτ μπλόκαρε ο Πασχαλάκης. Η Τσέλσι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με το πρώτο μέρος ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό. Προσπάθησε να προσεγγίσει την περιοχή του Πασχαλάκη, όμως με πολύ καλή συνοχή και αλληλοκαλύψεις οι γηπεδούχοι την κράτησαν μακριά.

Στο 61’ σημαντική ευκαιρία για τον Αλόνσο, που μπήκε στην περιοχή, μαεστρικά απέφυγε την προβολή του Βιεϊρίνια, τον πρόλαβε όμως ο Χατσερίντι διώχνοντας σε κόρνερ. Ενα λεπτό μετά, ο κ. Λουτσέσκου απέσυρε τον Πέλκα για να περάσει τον Ουάρντα και στο 65’ ο κ. Σάρι βλέποντας μια διάθεση αντίδρασης του ΠΑΟΚ, με την αρωγή και του κόσμου, προχώρησε σε διπλή αλλαγή με Αθπιλκουέτα και Φάμπρεγκας αντί των Ζορζίνιο και Αλόνσο αντίστοιχα. Αλλαγών συνέχεια στο 69’ με τον Πρίγιοβιτς να μπαίνει αντί του Σάκχοφ, ενώ στο 71’ ο Πασχαλάκης με εξαιρετική απόκρουση είπε «όχι» και πάλι στον Πέδρο που έπιασε δυνατό σουτ από τα όρια της περιοχής.

Στο 76’, νέα καλή στιγμή για τους Άγγλους με τον Γουίλαν να δοκιμάζει συρτό σουτ με το αριστερό και την μπάλα να περνάει άουτ. Στο 80’ η Τσέλσι «έκλεισε» τις αλλαγές της με τον Ζιρού αντί του Μοράτα και ο ΠΑΟΚ με τον Μπίσεσβαρ αντί του Ζαμπά. Πολύ καλή στιγμή για τον «Δικέφαλο» στο 81’ με σέντρα – σου του Πρίγιοβιτς και τον Κέπα να διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ.

Δυο σουτ σε διάστημα δυο λεπτών για τον «Δικέφαλο» με τους Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ, το πρώτο άουτ και το δεύτερο μπλόκαρε ο Κέπα. Απάντηση από τον Ζιρού με συρτό σουτ και τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ. Η τελευταία φάση ανήκε στην Τσέλσι, με φάουλ που κέρδισε ο Πέδρο, φάση από την οποία αποχώρησε τραυματίας, το εκτέλεσε ο Ζιρού με την μπάλα να φεύγει άουτ. Το τελευταίο σφύριγμα του Ισπανού διαιτητή Μαγένκο βρήκε τον κόσμο να χειροκροτεί την ομάδα, αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθειά της.

Διαιτητής Αλμπέρτο Μαγένκο (Ισπανία)

Βοηθοί Ραούλ Καμπανιέρο (Ισπανία), Ινίγο Λόπεζ ντε Σερέν (Ισπανία)

Επιπρόσθετοι Χοσέ Μαρία Μαρτίνεζ (Ισπανία), Χοσέ Γκονζάλεζ (Ισπανία)

Τέταρτος Χαβιέ Ροντρίγκεζ (Ισπανία)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια (αρχηγός), Χατσερίντι, Βαρέλα, Τόσκα, Βέρνμπλουμ, Μαουρίσιο, Ζαμπά, Σάκχοφ, Ελ Καντουρί, Πέλκας.

Τσέλσι (Μ. Σάρι): Κέπα, Ζαπακόστα, Ρούντλγκερ, Κρίστενσεν, Αλόνσο, Καντέ, Ζορζίνιο, Γουίλαν (αρχηγός), Μπάρκλεϊ, Πέδρο, Μοράτα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση