HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Σκοπιανά λάθη και αλβανικά προβλήματα

Ν. Λυγερός: Σκοπιανά λάθη και αλβανικά προβλήματα

"Όλα τα λάθη θα πρέπει να μετρηθούν για ν’ αξιολογηθεί η εξωτερική πολιτική"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τόση έμφαση που δόθηκε στο Σκοπιανό ζήτημα, πολλοί ξέχασαν πόσο σημαντικό είναι το αλβανικό στοιχείο σε όλη την περιοχή. Βέβαια όταν ακούν για Μεγάλη Αλβανία ξαφνιάζονται διότι θεωρούσαν ότι αυτή η ιδέα ήταν ένα παλιό σενάριο που είχε καταρρεύσει.

Δεν είχαν υπολογίσει το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου σε τελωνειακό επίπεδο. Δεν πρόσεξαν την ιδέα του κοινού προέδρου. Δεν είδαν τις κινητοποιήσεις των Αλβανών στην νοτιοανατολική Σερβία ούτε βέβαια το θέμα της ανταλλαγής εδαφών.

Μόνο τώρα που ο σερβικός στρατός ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τους Σέρβους που βρίσκονται στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και στα Σκόπια. Την ώρα που έκαναν διαπραγματεύσεις υποτίθεται για τη σταθεροποίηση της περιοχής, είχαν καθόλου εκτιμήσει αυτές τις εξελίξεις και είχαν υπολογίσει ότι τα σκοπιανά λάθη θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν και το αλβανικό στοιχείο.

Έχουν αναρωτηθεί αν είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει προβλήματα με τη Σερβία, επειδή υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο; Έχουν μελετήσει πόσο η συμμαχία σε πολιτικό επίπεδο επηρεάζει το όλο θέμα και γιατί οι Σλάβοι είναι επιφυλακτικοί ενώ οι Αλβανοί είναι φανατικά υπέρ του προσυμφώνου.

Όλα αυτά τα λάθη θα πρέπει να μετρηθούν για ν’ αξιολογηθεί η εξωτερική πολιτική της εξουσίας αυτή την περίοδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση