HomeHL-9H λαϊκή αγορά «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου»-Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Ηρακλείου

H λαϊκή αγορά «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου»-Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Ηρακλείου

Τι αναφέρουν Κουράκης, Λυγερός και Ινιωτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για έλλειψη αποφασιστικότητας και επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις κατηγορούν τη Δημοτική Άρχή Ηρακλείου,  οι παρατάξεις: «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, η παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» του Ηλία Λυγερού και η παράταξη «Σύν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» του Πέτρου Ινιωτάκη οι οποίοι απέστειλαν επιστολή  με φόντο τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στη Νέα Αλικρνασσό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ηρακλείου επικεντρώνεται σε θέματα όπως η λειτουργία των λαϊκών αγορών την ώρα που μεγάλα και κομβικής σημασίας θέματα για την πόλη, εκκρεμούν.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το Δ.Σ Ηρακλείου με σειρά αποφάσεων :

  • Απόφ. 766/26-09-2018
  • Απόφ. 253/20-03-2019
  • Απόφ. 444/03-05-2019
  • Απόφ. 581/31-05-2019

Καθώς επίσης και στο τελευταίο Δ.Σ, στις 02-06-20, ψηφίσαμε για 5η φορά την πρότασή σας για τη μεταφορά της εν λόγω λαϊκής αγοράς σε μόνιμη θέση και συγκεκριμένα σε οικόπεδο μπροστά από τις φυλακές της Αλικαρνασσού,ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου,  αφού πρώτα πραγματοποιηθούν οι υποδομές που απαιτούνται για να γίνει ο χώρος λειτουργικός ως προς τη συγκεκριμένη χρήση.

Επιπλέον είναι γνωστό, ότι σε αυτή τη λύση συμφωνεί σχεδόν το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών και κυρίως το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας και οι κάτοικοι της Νέας Αλικαρνασσού.

Παρά τις πέντε  αποφάσεις και τα τρία χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη απόφαση, παρατηρούμε μία έλλειψη αποφασιστικότητας για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων και αντιθέτως βλέπουμε να προκρίνονται επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις με καλεσμένους τους βουλευτές και φορείς του Ηρακλείου.

Στην συνάντησή σας με τους εκπροσώπους μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο, θα έπρεπε, ειδικά σήμερα που βγαίνουμε από μία πρωτοφανή πανδημία με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις,  να τεθούν τα μεγάλα θέματα της πόλης όπως:

Τα σχέδια πόλης  και οιτεράστιες καθυστερήσεις που τα έχουν στείλει στις καλένδες.

-Η τύχη του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης και η αξιοποίηση του από την τοπική κοινωνία.

-Τα μεγάλα αρδευτικά έργα που έχει ανάγκη η ενδοχώρα και οι αγρότες μας.

-Η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου,

καθώς και πολλά άλλα σημαντικά θέματα.

Εμείς οι επικεφαλής των παρατάξεων Ηράκλειο 3.7.5 , Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες και Σύν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου, δεν μπορούμε να  μετέχουμε σε μία σύσκεψη που έρχεται να καλύψει το κενό και την ανυπαρξία ουσιαστικού έργου,  της σημερινής Δημοτικής Αρχής κυρίως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα της πόλης όπως σας τα προαναφέραμε.

Τέλος, σας καλούμε για μία ακόμα φορά, να ξεκινήσουν οι δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και να φέρετε προς συζήτηση όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους πολίτες και τον δήμο μας.

Σε ό,τι αφορά δε την υλοποίηση της μεταφοράς και ανάπτυξη  της λαϊκής αγοράς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ και των συναρμόδιων φορέων να προβείτε άμεσα στην άρση των όποιων διοικητικών δυσκολιών και να προχωρήσετε στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών σύμφωνα με την εκπονημένη μελέτη.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων
Ηράκλειο 3.7.5       
Ιωάννης Κουράκης  
Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες
Ηλίας Λυγερός
Σύν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου
 Πέτρος Ινιωτάκης 
«Ο Δήμος θα προχωρήσει στις εργασίες»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός προχώρησε σε ενημερωτική σύσκεψη με τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για  τη μετακίνηση της λαϊκής της Νέας Αλικαρνασσού στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το ιστορικό της υπόθεσης και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετακίνηση της λαϊκής στο συγκεκριμένο ακίνητο.

syskepsi-gia-leki-f2

Υπενθύμισε ότι πέρυσι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε συμφωνήσει με το σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου για την λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας, ώστε η μετακίνηση της λαϊκής να προχωρήσει χωρίς κινδύνους.

Ωστόσο η νέα Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου αναίρεσε αυτήν την σύμφωνη γνώμη.

Τον Μάρτιο του 2020, σε συνάντηση που είχε η κ. Νικολάου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Σισαμάκη και την Γενική Γραμματέα του Δήμου Ευγενία Στυλιανού, παρουσία και του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, δεσμεύτηκε για την σύσταση ειδικής επιτροπής με την συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλειας. Έκτοτε όμως, ουδέν έπραξε.

syskepsi-gia-laiki-f3

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στις εργασίες που απαιτούνται στο ακίνητο για την λειτουργία της λαϊκής, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη συμφώνησαν με το δίκαιο του αιτήματος του Δήμου που αποτελεί και αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο θα τεθεί και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο το Σάββατο 6 Ιουνίου.

syskepsi-gia-laiki-f4

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο βουλευτής του «Μέρα 25» Γιώργος Λογιάδης ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, αρμόδιος για τις λαϊκές και επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για όλους» Γιώργος Σισαμάκης, η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ και επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλει-ΟΝ Αξίζει» Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» Μανώλης Βασιλάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο» Ευριπίδης Κουκιαδάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη (χαιρέτισε την σύσκεψη αλλά έπρεπε να αναχωρήσει για Αθήνα) και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση