HomeHL-GreeceΜετά τα… μπάνια του λαού: Φιέστες, ΔΕΘ και στο βάθος εκλογές

Μετά τα… μπάνια του λαού: Φιέστες, ΔΕΘ και στο βάθος εκλογές

Στο τραπέζι τα εκλογικά σενάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ρυθμούς εκλογολογίας έχει εισέλθει για τα καλά η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και των υπουργών της να αποτρέψουν τη συζήτηση και να στρέψουν την προσοχή στις πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο κυρίως τη λήψη κοινωνικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο εκλήθη αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης, από τις εκδηλώσεις για την έξοδο από το μνημόνιο και τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, έως το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να προτρέψει τους δημοσιογράφους να πάνε διακοπές: «Κάντε κανένα μπάνιο» είπε χαρακτηριστικά, στους εκπροσώπους τους τύπου.

Όπως και να έχει, το θέμα των εκλογών έχει τεθεί για τα καλά στο τραπέζι, έστω κι αν το κυρίαρχο σενάριο που εμφανίζεται πλέον στον πολιτικό ορίζοντα είναι να στηθούν εθνικές κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές.

Τα συγκρατημένα στοιχεία από τη δημοσιονομική απόδοση, που περιορίζουν κάπως την αισιοδοξία για πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνδυασμό με την γενική απροθυμία των δανειστών να επιτρέψουν την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, τροφοδοτεί έντονα το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού για τον φετινό Οκτώβριο.

Ανεξάρτητα πάντως από τα εκλογικά σχέδια, καθώς υπάρχει πάντα το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που απαιτεί τη διάψευση κάθε σχετικής φήμης, η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο βασικούς σταθμούς. Την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο στις 21 Αυγούστου και τη ΔΕΘ.

Στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και τα περιθώρια της οικονομίας, προκειμένου να καθοριστούν οι στοχευεμένες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξειδικεύσει τα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.

Επιπλέον, το θέμα είναι με ποιο τρόπο θα σηματοδοτηθεί και θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά το «τέλος των μνημονίων», όπως λέει η κυβέρνηση. Μεταξύ των άλλων συζητείται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στην Πνύκα, αλλά και συμβολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο. Από το ακριτικό νησί είχε κάνει το 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τις δηλώσεις για την είσοδο στο μνημόνιο, γι’ αυτό και το Μαξίμου εκτιμά, ότι με τον ίδιο τρόπο θα είναι το καλύτερο να κλείσει αυτός ο μνημονιακός κύκλος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση