HomeΚΡΗΤΗΚεγκέρογλου: «Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στο ΚΕΑΟ και τα ταμεία»

Κεγκέρογλου: «Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στο ΚΕΑΟ και τα ταμεία»

Παρέμβαση στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στο ΚΕΑΟ και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Χιλιάδες ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες κλπ, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους, με συνέπεια την ραγδαία αύξηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές το πρώτο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκαν κατά 585 εκ. Ευρώ και συνολικά έφτασαν τα 31,8 δις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συγκριτικά με το 2014 έχουν αυξηθεί κατά 131%, δηλαδή από τα 13,767 δις εκτοξεύτηκαν σε 31,869 δις στο τέλος Μαρτίου 2018, γεγονός που αναδεικνύει την αδιέξοδη πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στο ασφαλιστικό.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο πολυδιαφημιζόμενος από την Κυβέρνηση εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, ούτε επιλύει τα προβλήματα των ασφαλισμένων, αφού  μέσα σ’ ένα χρόνο λειτουργίας του, έχουν υποβληθεί μόλις 724 αιτήσεις ύψους 71 εκ. Ευρώ και έχουν διεκπεραιωθεί λιγότερες από 30.

Την ίδια ώρα, οι ασφαλισμένοι έχουν την πίεση να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που είναι εξοντωτικές, αφού αυτές φθάνουν ή ξεπερνούν το 60% του εισοδήματος τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται σήμερα χωρίς ασφάλιση γιατί δεν κατάφεραν πέρυσι να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Επειδή ανεξάρτητα με τα όσα υποστηρίζουν η Κυβέρνηση και το επικοινωνιακό της επιτελείο, τα στοιχεία δείχνουν ότι βρίσκονται όλοι οι ασφαλισμένοι σε αδιέξοδο.

Ερωτάσθε κα Υπουργέ,

         Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους συμπολίτες μας που οφείλουν στα ΚΕΑΟ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μην απειλούνται από αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης;

         Σε ποιες άλλες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, πέραν της πάγιας που ισχύει σήμερα, για οφειλές που παραμένουν στα ασφαλιστικά ταμεία;

Διαφήμιση
Διαφήμιση