HomeΚΡΗΤΗΔεν πέρασε η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων

Δεν πέρασε η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων

Τι λένε τα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mπλόκο στην απόφαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης για διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11.00 το βράδυ από τον Απρίλη έως και το Νοέμβρη, μπήκε με την παρέμβαση των κλαδικών σωματείων των εμποροϋπαλλήλων, φορείς των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων, εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από όλη την Κρήτη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων:

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπορίου, την Πέμπτη 17 Μάη, την κεντρική παρέμβαση από την πλευρά των κλαδικών σωματείων των εμποροϋπαλλήλων έκανε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε ότι ΄΄δεν πρόκειται να χαρίσουμε κανένα λεπτό παραπάνω από τη ζωή μας για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι΄΄.

Από την πλευρά του ο Φώτης Ρηγανάκος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ως μεσαίωνα για τους εργαζόμενους του κλάδου και λουκέτο για τους αυτοαπασχολούμενους.

Επίσης, ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Χανίων αναφέρθηκε στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στους μικρομεσαίους εμπόρους και ΕΒΕ η ενδεχόμενη εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Ανακοίνωση των σωματείων

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ν. Ρεθύμνου αναφέρουν τα εξής:

΄΄Στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης την Πέμπτη 17 Μάη, αποκαλύφτηκε σε όλο της το μεγαλείο η μεθόδευση της Περιφέρειας και από κοινού με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.

Στην προσπάθεια τους να περάσουν τη διεύρυνση του ωραρίου και να καταδικάσουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους στη σύγχρονη δουλεία, μακριά από τις οικογένειες τους και τα παιδιά τους, στην προσπάθεια τους να κλείσουν τα μικρά καταστήματα που καταφέρνουν ακόμα και επιβιώνουν από τις πολυεθνικές, έφτιαξαν μια διαδικασία εξπρές, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους αλλά λογάριαζαν χωρίς τον εμποροϋπάλληλο…

– Δεν κάλεσαν προς γνωμοδότηση φορείς που εμπλέκονται άμεσα με εμπόριο το (όπως η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου), δεν συμπεριέλαβαν αρνητικές αποφάσεις φορέων που δεν τους βόλευαν (Εμπορικοί Σύλλογοι Χανίων και Οροπεδίου Λασιθίου).

– Έλαβαν υπόψη τους, παρά του ότι δεν προβλέπεται από το νόμο, γνωμοδοτήσεις Δήμων που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την έκτασή τους ως τουριστική (π.χ Αρχάνες – Αστερούσια!) χωρίς καμία συνεδρίαση και απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

– Επικαλούνται την παράνομη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, την οποία οι ίδιοι ανέχονται, για να νομοθετήσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας προς όφελος των Πολυκαταστημάτων και Σούπερ Μάρκετ. Μάλιστα εμφανίστηκε και έγγραφό της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με την υπογραφή του κ. Κουμαντάκη προς τους Εμπορικούς Συλλόγους όπου τους ενημερώνει ότι για την διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει γίνει συνεννόηση με τον κ. Κουκιαδάκη να υπάρξει απόφαση και τους εγκαλεί σε σιωπηλή λειτουργία έως τις 11.00 έως ότου παρθεί η απόφαση!

Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού να μην επαναπαυθούν από αυτή την προσωρινή νίκη!

Άμεσα να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εμπορομάγαζο, να γίνουν συνελεύσεις και μαζικές εγγραφές στα κλαδικά σωματεία προκειμένου πιο προετοιμασμένοι και πιο ώριμα να δώσουμε την μάχη της υπεράσπισης του ωραρίου, της Κυριακής Αργίας σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους κ.ά.

Καλούμε σε επαγρύπνηση κι ετοιμότητα, αν επανέλθει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο!

Καλούμε σε μαχητική και μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη με τη δική μας συμμαχία και με τα δικά μας αιτήματα, κόντρα στη κυβέρνηση-περιφέρεια-μεγαλέμπορους!

Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!

Από τη μία είναι η “συμμαχία των προθύμων” ΟΕΣΚ – ΣΕΛΠΕ – Περιφέρειας και εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που τη μία μέρα θα καταργούν το ωράριο και την Κυριακή και την άλλη θα δίνουν “αγωνιστικά” ραντεβού για απεργιακές φιέστες.

Από την άλλη είναι η συμμαχία που έχουν ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι με το σύνολο της εργατικής τάξης μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολουμένους και μικρούς ΕΒΕ ενάντια στα μονοπώλια και τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα για να διεκδικήσουμε:

         Καμία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

         Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο

         Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας για όλα τα καταστήματα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση