HomeHL-9Τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο του ENISA στο Ηράκλειο

Τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο του ENISA στο Ηράκλειο

Παρέμβαση στη βουλή για τον ευρωπαϊκό οργανισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της στέγασης του ENISA στο κτίριο που κατασκευάζεται για λογαριασμό του Οργανισμού στο Ηράκλειο αναφέρονται ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης της ΝΔ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (European Union Agency for Network and Information Security/ENISA, που ιδρύθηκε το 2004 εδρεύει στην πατρίδα μας, στο  Ηράκλειο της Κρήτης (Κανονισμοί (ΕΚ) 460/2004, (ΕΚ) 1007/2008, (ΕΕ) 580/2011 και (ΕΕ) 526/2013).

Για την λύση του κτιριακού προβλήματος του Οργανισμού αποφασίστηκε η κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει τον Οργανισμό (υπ’ αριθ.4119/1121/Α2/31-7-2012 απόφαση) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και το έργο «ENISA – Επιχορήγηση Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) για την ανέγερση κτιρίου στο Ηράκλειο Κρήτης προς στέγαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών». Η διάρκεια του έργου είναι επτά έτη και προβλέπει τεχνικές εργασίες ύψους 7.722.000 ευρώ για ανέγερση τριώροφου κτιρίου και διάφορα άλλα υποστηρικτικά τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις.

Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται τώρα ο ENISA ανήκει στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων) και ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καταβάλει ενοίκιο για την στέγαση του ENISA στο ΙΤΕ.

Στην υπ’ αριθ. 88592/26.05.2017 επιστολή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας προς τον ENISA ρητά αναφέρεται, ότι  δε θα στεγασθεί ο Οργανισμός του ENISA στο κτίριο, στο οποίο κτίζεται για λογαριασμό του Οργανισμού.

… σύμφωνα με την παρ. 4δ του άρθρου 20 του π.δ. 82/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης» η διαχείριση θεμάτων λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας και Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) στην Ελλάδα υπάγεται στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφαλείας Δικτύων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

… το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης καλύπτει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ENISA τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην Αθήνα».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Θα στεγασθεί ο Οργανισμός του ENISA στο κτίριο, στο οποίο κτίζεται για λογαριασμό του Οργανισμού; Αν όχι, πού αποσκοπεί η κατασκευή του κτιρίου στην Κρήτη;

2) Θα παραμείνει η έδρα του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης;

3) Παρακαλείστε να μας καταθέσετε αντίγραφα της αρχικής σύμβασης κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, τις όποιες τυχόν αναθεωρημένες συμβάσεις κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες τυχόν έχετε προβεί, καθώς και όλες τις συμφωνίες μεταξύ ΙΤΕ, ENISA, ΓΓΕΤ για τη στέγαση του Οργανισμού και τις συμβάσεις ενοικίασης του προσωρινού κτιρίου στο Ηράκλειο, λαμβανομένου υπόψη ότι το ΙΤΕ οφείλει να ολοκληρώσει το κτίριο  έως το Μάρτιο του 2019».

Διαφήμιση
Διαφήμιση