HomeHL-9Το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει τις πύλες του – Πόσοι το διέσχισαν το 2017

Το φαράγγι της Σαμαριάς ανοίγει τις πύλες του – Πόσοι το διέσχισαν το 2017

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι το πιο μακρύ και πιο επιβλητικό φαράγγι της Ευρώπης. Είναι το πιο περπατημένο μονοπάτι της Ελλάδας. Έχει ανακηρυχθεί μνημείο φυσικής ομορφιάς και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εθνικούς δρυμούς της χώρας. Ο λόγος για το φαράγγι της Σαμαριάς που από σήμερα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Το μήκος του φαραγγιού αγγίζει τα 18 χλμ. και το πλάτος του κυμαίνεται από τα 150 μ. ως τα 3-4 μ. στο στενότερο σημείο του, τις διάσημες «Σιδερόπορτες».

Η διάσχιση του Φαραγγιού της Σαμαριάς, αποκαλύπτει ένα συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο, με πηγές, μικρές λιμνούλες, τις τεράστιες πέτρες που αποκαλύπτει η κοίτη του χειμάρρου, και πολλά δέντρα, πλατάνια, πεύκα, κυπαρίσσια.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι 4 με 8 ώρες, ανάλογα με τους ρυθμούς του κάθε επισκέπτη, ενώ κατά μέσο όρο 6 ώρες είναι αρκετές ώστε να απολαύσει κανείς τη διαδρομή χωρίς υπερβολική βιασύνη.

faraggi-samaria3

Πάνω από 100.000 άνθρωποι διέσχισαν το Φαράγγι το 2017

Πάνω από 100.000 τουρίστες διέσχισαν το Φαράγγι της Σαμαριάς την περυσινή σεζόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, από τις 20 Απριλίου έως και τις 31 Αυγούστου 102.000 άνθρωποι απόλαυσαν την μαγευτική διαδρομή που προσφέρει το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 20 έως τις 30 Απριλίου ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς ήταν 824 (271 από το Ξυλόσκαλο και 553 από την Αγία Ρουμέλη).

Τον Μάιο ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Φαράγγι ήταν 16.113 (14.067 από το Ξυλόσκαλο και 2.046 από τον Αγία Ρουμέλη).

Τον μήνα Ιούνιο ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς ήταν 27.392 (25.142 από το Ξυλόσκαλο και 2.250 από την Αγία Ρουμέλη).

Τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Φαράγγι ήταν 28.142 (26.036 από το Ξυλόσκαλο και 2.106 από τον Αγία Ρουμέλη).

Τον Αύγουστο ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς ήταν 34.496 (31.873 από το Ξυλόσκαλο και 2.62 3από την Αγία Ρουμέλη).

faraggi-samaria2

Οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού και της περιοχής

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια ομορφιά. Όμως η διάσχιση του μονοπατιού είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Με την ευκαιρία της έναρξης γίνονται ορισμένες βασικές επισημάνσεις για την ασφάλεια του κοινού αλλά και της περιοχής:

  • Το κοινό μπορεί να περιπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι.
  • Οι επισκέπτες πρέπει να συμμορφώνονται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων.
  • Πολύ μεγάλη προσοχή να δίνετε σε θέματα πυρκαγιάς. Οι επισκέπτες προτρέπεται να ενημερώνονται για τον ημερήσιο δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς. Κατά την επίσκεψη, πρέπει να ειδοποιούν άμεσα για οποιοδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός).

Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους χώρους ανάπαυσης.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί εθνικό μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η διαφύλαξη και προστασία του αποτελεί μέγιστη κρατική, συλλογική αλλά και προσωπική ευθύνη μας.

faraggi-samaria1

Διαφήμιση
Διαφήμιση