HomeΚΡΗΤΗΣυνεχίζεται το Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών

Συνεχίζεται το Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζονται οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε χθες στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και πρόκειται να ολοκληρωθούν, θα πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Τα εγκαίνια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν χθες με κάθε επισημότητα, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, τοπικών αρχών επιστημόνων-ερευνητών και πλήθους κόσμου.

2

Το Κρητολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα είναι ανοικτές για το κοινό, είναι ένα μεγάλο διεπιστημονικό forum, ένα ευρύ πεδίο συνάντησης ερευνητών όλων των περιόδων της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας.

Τεκμήριο της πενηντάχρονης και πλέον επιτυχημένης πορείας και του κύρους που έχει ο θεσμός στην επιστημονική κοινότητα αποτελούν οι 3.254 πρωτότυπες εργασίες που έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές στο διάστημα 1961-2011, μελέτες προσιτές στο ευρύ κοινό μέσω των έντυπων εκδόσεων «Πεπραγμένων», που έπονται των Συνεδρίων. Από τα παραπάνω το μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνεται παραδοσιακά στο πρώτο τμήμα και ιδιαίτερα στην αρχαιολογία της Μινωικής Κρήτης.

1

Με τη συμμετοχή 514 Ελλήνων και ξένων μελετητών της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της εθνογραφίας, της τέχνης και των γραμμάτων της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν 361 συνολικά πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις στα καθιερωμένα τρία τμήματα του Συνεδρίου, που αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους της Κρητικής ιστορίας: την προϊστορική-αρχαία ελληνική, τη βυζαντινή-μεσαιωνική και τη νεότερη, και 6 συνολικά διαλέξεις σε τρεις Ολομέλειες. Κεντρικός θεματικός άξονας έχουν οριστεί για όλα τα τμήματά του οι μετακινήσεις -ανθρώπων, ιδεών, αγαθών- με επίκεντρο, αφετηρία ή κατάληξη το νησί της Κρήτης.

Ζωτικής σημασίας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου είναι η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, των Μινωικών Γραμμών και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ).

Διαφήμιση
Διαφήμιση