HomeΚΡΗΤΗΜε λαμπρότητα η «πρεμιέρα» του Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου

Με λαμπρότητα η «πρεμιέρα» του Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με λαμπρότητα έγιναν σήμερα τα εγκαίνια του 12ου Κρητολογικού Συνεδρίου στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, τοπικών αρχών επιστημόνων-ερευνητών και πλήθους κόσμου.

Τις διαχρονικές αξίες της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά αλλά και στην συμβολή της ιστορικής έρευνας στην καταγραφή και ανάδειξη της επιστημονικής και πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού μέσω του καταξιωμένου θεσμού του Κρητολογικού συνεδρίου, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν από λίγο στην εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου.

Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας εκ μέρους της Περιφέρειας τους συνέδρους και όλους τους συμμετέχοντες ανέφερε, ότι, το Κρητολογικό συνέδριο είναι ένας σημαντικός επιστημονικός και πολιτισμικός θεσμός που από το 1961 αποτελεί αναπόσπαστο και ισχυρό τμήμα της σύγχρονης επιστημονικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Κρήτης.

2

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφερόμενος στο Κρητολογικό συνέδριο, για την Κρήτη την ιστορία της, τον πολιτισμός της αλλά  και τις δυνατότητες ανάπτυξης της, πρόσθεσε:

«Tο Συνέδριο που σήμερα ξεκινά με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από τους κλάδους της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και των εθνολογικών σπουδών, διεξάγεται σε έναν τόπο που μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του, αποτελεί μοναδικό επιστημονικό πεδίο έρευνας, για όλους τους παραπάνω επιστημονικούς κλάδους.

Οι τρεις μεγάλες περίοδοι της Κρητικής ιστορίας, όπως έχουν προσδιοριστεί, αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την επιστημονική έρευνα στην Κρήτη, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αποτελούν τη συνέχεια μιας ιστορίας που δεν έπαψε να γεννά σπουδαία γεγονότα, παραδίδοντας την ιστορική σκυτάλη από αιώνα σε αιώνα, μέσα από τα χέρια μεγάλων  ιστορικών προσωπικοτήτων της Κρήτης.

Είναι αυτά τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα, που δένουν το χώρο με το χρόνο μέσα από τη συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών.

Για την Περιφέρεια Κρήτης η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που καθημερινά σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας.

Να ενθαρρύνουμε τους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, με τα τοπικά πολιτιστικά πράγματα.

1

Η Κρήτη της μινωικής περιόδου, η Κρήτη των πρώτων χριστιανικών χρόνων, της Βυζαντινής και Ενετικής Περιόδου, το νησί των μεγάλων επαναστάσεων, η πατρίδα του Θεοτοκόπουλου, του Κορνάρου, του Βενιζέλου, του Καζαντζάκη, του Πρεβελάκη, και τόσων άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων για τη νεότερη ιστορία μας γεμίζει περηφάνια.

Η Κρήτη γνωρίζει καλά την ταυτότητά της. Μένει να την αγκαλιάσει και να αναδείξει πάλι όλα αυτά που την κάνουν ιδιαίτερη. Κάθε τι που την κάνει αγαπητή, αισιόδοξη, εξωστρεφή, και τελικά ισχυρή.

Στο πλαίσιο αυτό ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε θερμά όλους τους επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της Κρήτης και ιδιαίτερα την Εταιρεία Κρητικών και Ιστορικών Μελετών για τη συνολική της προσφορά και βέβαια για την διοργάνωση του Κρητολογικού Συνεδρίου.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι σήμερα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κοιτάξουμε μπροστά, να βάλουμε όλα μας τα όπλα στην μάχη και να δώσουμε μια νέα προοπτική στον τόπο μας και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταχθεί να τον αναδείξουν ως οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Μια δυνατή, δυναμική και αναπτυσσόμενη Κρήτη που  θα αλλάξει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της, θα δημιουργήσει ευκαιρίες στους νέους και θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία.

Και έτσι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας ολόκληρης από την κρίση που σήμερα βιώνει».

Ο χαιρετισμός του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού

Ο 20ός αιώνας υπήρξε –έπειτα από εκατονταετίες σκληρών ιστορικών δοκιμασιών– ο πλέον ευνοϊκός για τον Κρητικό πολιτισμό. Η αποκάλυψη του Μινωικού κόσμου, σε όλη την αίγλη του, συνοδεύθηκε από την επανανακάλυψη της Κρητικής Λογοτεχνίας και των άλλων μνημείων της Βενετοκρητικής περιόδου. Τότε θα αναδειχθεί και ο Λαϊκός Πολιτισμός, με τις πολύπτυχες διακλαδώσεις του ως την σύγχρονη εποχή. Ένας πυρήνας πνευματικών ανθρώπων θα κατορθώσει να συνδέσει τα μεγάλα επιτεύγματα της Κρήτης μέσα στον χρόνο, και να τα προβάλλει υπεύθυνα και με επιστημονικό τρόπο. Από την δράση και την παρουσία του Στέφανου Ξανθουδίδη ως την έκδοση των σπουδαίων Κρητικών Χρονικών, το 1947, μια νέα περίοδος είχε ξεκινήσει.

Η θεσμοθέτηση, η οργάνωση, και η πραγματοποίηση του Α΄ Κρητολογικού Συνεδρίου 1961, υπήρξε έργο φωτισμένων συμπατριωτών μας, ανάμεσά τους: ο Νικόλαος Πλάτων, ο Στυλιανός Αλεξίου, ο Ανδρέας Καλοκαιρινός, ο Μενέλαος Παρλαμάς, ο Κώστας Λασσιθιωτάκης. Η βαρύτητα που έλαβε εν συνεχεία αυτή η πρωτοβουλία, αποδείχτηκε πολιτιστικό γεγονός καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου μας. Οι εκατοντάδες κρητολογικές επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στα Συνέδρια αυτά, από το 1961, έδωσαν την δυνατότητα να διευρύνουμε τους πνευματικούς και ιστορικούς μας ορίζοντες.

labrinos - krhtologiko

Ακόμη και ο πάντα μετριοπαθής Μενέλαος Παρλαμάς προλογίζοντας τα «Πρακτικά» του Α΄ Κρητολογικού Συνεδρίου του 1961, σημείωνε, με βεβαιότητα κι ενθουσιασμό:

«…η σημασία της περιεχόμενης ύλης δια την Κρητολογικήν Επιστήμην είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί, άνευ κόπου ως μοναδική. Δια πρώτην, πράγματι, φοράν παρουσιάζονται συνηθροισμέναι τόσον πολλαί και τοσαύτης σπουδαιότητος εργασίαι αφορώσι αποκλειστικώς εις την περί την Κρήτην έρευναν, και προερχόμεναι από τους εγκυρότερους ανά τον κόσμον εκπροσώπους της».

Η πραγματοποίηση του Δωδέκατου Κρητολογικού Συνεδρίου, αποτελεί γεγονός που μας χαροποιεί και μας εγκαρδιώνει στις εξαιρετικά δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Οι άξιοι ερευνητές κι επιστήμονες που συμμετέχουν, είναι βέβαιο ότι θα  μας προσφέρουν έναν ευρύτατο ορίζοντα μελετών και ανακοινώσεων. Ενώ οι μετακινήσεις –ανθρώπων, ιδεών, αγαθών– με επίκεντρο, αφετηρία ή κατάληξη το νησί της Κρήτης, που ορίστηκαν ως θεματικός άξονας των κειμένων που θα παρουσιαστούν, προσφέρουν νέες διαστάσεις στις κρητολογικές σπουδές (ασφαλώς θα υπάρξουν συσχετισμοί και με το ιστορικό φαινόμενο των μετακινήσεων στην εποχή μας).

Θερμά συγχαρητήρια στην «Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών», και σε όλους τους συντελεστές της μακράς και επίμοχθης διοργάνωσης του Κρητολογικού Συνεδρίου. Καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση