HomeΚΡΗΤΗΤο προσφυγικό στην… ΠΕΔ Κρήτης – Επιμένει ο Μαριάς στην επιστροφή προσφύγων από Γερμανία

Το προσφυγικό στην… ΠΕΔ Κρήτης – Επιμένει ο Μαριάς στην επιστροφή προσφύγων από Γερμανία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για το προσφυγικό ο Νότης Μαριάς… ξαναχτυπά επαναφέροντας το θέμα της επιστροφής προσφύγων από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

PED KRHTHS PERIFEREIARXHS

Η συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλος του δήμου Ηρακλείου με τους αιρετούς να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για την δημιουργία τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στους νομούς του νησιού.

PED KRHTHS PROSFYGES (2)

Μαριάς: Αρχίζουν οι επιστροφές προσφύγων από το εξωτερικό

Στα τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του καθεστώτος του  Δουβλίνου επισήμανε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς ενόψει της σημερινής σύσκεψης για το προσφυγικό που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Βουλευτών, Δημάρχων και του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Ο Νότης Μαριάς αποκάλυψε ότι στις 15 Ιουνίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις Βρυξέλλες «την Δεύτερη Σύσταση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.»

PED KRHTHS PROSFYGES (3)

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής απώτερος στόχος είναι η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα ατόμων που αιτούνται άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο .

Επιπλέον προβλέπεται πέραν των άλλων και η κατεπείγουσα λειτουργία επιπρόσθετων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με την αποκάλυψη της Ανακοίνωσης αυτής της Κομισιόν καταρρέουν οι διαψεύσεις Μουζάλα-Κυρίτση ότι δήθεν δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του συστήματος του Δουβλίνου από κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως από τη Γερμανία.

Άλλωστε μια προσεκτική ανάγνωση της δήθεν διάψευσης  της γερμανικής κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 15.8.2016 αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ότι  δηλαδή η γερμανική πλευρά αναμένει τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις παραπάνω σχετικές συστάσεις της Κομισιόν προκειμένου οι συνθήκες να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ώστε η επαναπροώθηση προσφύγων  από τη Γερμανία στην Ελλάδα να είναι δυνατή και πάλι νομικά.

Αντιδρά η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης

Την αντίδρασή της για τις ανακοίνωσεις Μουζάλα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης λέγοντας από τους φορείς του τόπου να «προστατεύσουν το πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας, την Κρήτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Οι Ενώσεις ξενοδόχων Κρήτης με αίσθημα ευθύνης στην παράδοση αλλά και στο μέλλον του τόπου μας και με αφορμή την συζήτηση γύρω από την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική άρνηση μας σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο με τον τροπο που επιχειρηθηκε την προηγουμενη εβδομαδα .

Εχοντας υποψιν μας  την οικονομική καταστροφή των νησιών του Βόρειου Αιγαίου οπως επισης  την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα των κατοίκων της Λέσβου, Χίου, Σάμου Κω κλπ  ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  να προστατεύσουν τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας { ΚΡΗΤΗ } που προσφέρει τόσα πολλά στη ντόπια οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας μας Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση προσκάλεσε  τέσσερις δήμαρχους  της Κρήτης  να αποφάσισουν και να υποδείξουν χώρους φιλοξενείας μεταναστών χωρίς προηγουμένως να ακούσουν την κοινωνία και τους επαγγελματικούς φορείς για να χαράξουν  απο κοινού γραμμή για το μέλλον του νησιού.

Προφανώς ορισμένοι αμέλησαν ότι η Κρήτη προσφέρει άνω του 15% του ΑΕΠ της Ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που βιώνουμε περιοχές όπως οι δικές μας πρέπει να μείνουν αλώβητες από τις μεταναστευτικές ροές για να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Η αλληλεγγύη και η συνεισφορά μας προς όλους τους συνάνθρωπους μας είναι γνωστή χιλιάδες χρόνια.

Μια ανεξέλεγκτη άφιξη μεταναστών στην Κρήτη θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα σε σχέση με αυτά που κάποιοι νομίζουν ότι θα λύσει.

Οι κ.κ Δήμαρχοι, στην συζήτηση που θα έχουν με την ΠΕΔΚ να λάβουν σοβαρα υπόψιν τους τα παραπάνω.

Το μέλλον του τόπου μας είναι κοινή έννοια για όλους μας.

Η αλληλεγγύη μας μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μια φορά στηρίζοντας τις δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα οι οποίες δε θα έχουν κανένα οικονομικό βάρος στις τοπικές οικονομίες και στο ΑΕΠ της χώρας.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση