HomeΚΡΗΤΗΟ Γιάννης Κουράκης για την πορεία του στην ΠΕΔ Κρήτης

Ο Γιάννης Κουράκης για την πορεία του στην ΠΕΔ Κρήτης

Ευχήθηκε καλή τύχη στον Γιώργο Μαρινάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έκλεισε σήμερα ένας ευρύς κύκλος δραστηριοτήτων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου», ανέφερε ο Γιάννης Κουράκης, πρώτη πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. υπό την προεδρία του Γιώργου Μαρινάκη.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κουράκης:

Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου (2019 – 2023), ήταν η καλή συνεργασία της απερχόμενης διοίκησης, με τα εκλεγμένα όργανα, με  όλους τους Ο.Τ.Α., αλλά και με τους Φορείς και τη Κοινωνία της Κρήτης, με κύριο στόχο την υλοποίηση των ζητημάτων που απασχολούσαν τον κάθε Δήμο χωριστά, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους πολίτες του νησιού.

img_20240305_140844v

Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ., αλλά και οι συνεργάτες μας, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αποδοτικότητα του θεσμού της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, θεωρώντας ότι με την διαρκή παρουσία και τις δράσεις μας, πετύχαμε την αναβάθμιση του θεσμού και την αντιστοίχισή του, στις προσδοκίες των πολιτών και τις επιταγές των καιρών.

Με μικρές αλλά και μεγάλες Παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα τόσο των πολιτών, όσο και των Ο.Τ.Α. και της Κρήτης.

Η συνεργασία μας με Κυβερνητικούς και άλλους Φορείς είχε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων Δήμων, την στελέχωση των Ο.Τ.Α. με ανθρώπινο δυναμικό, τις θεσμικές αλλαγές για μία νέα λειτουργική μεταρρύθμιση με διευρυμένες αρμοδιότητες, ισχυρή αποκέντρωση, αλλά και αύξηση των πόρων.

–           Τι Αναδείξαμε , Διεκδικώντας για την Κρήτη μας

Αναδείξαμε το κρίσιμο ζήτημα των Δασικών Χαρτών, τη σύνταξη Δασολογίου και Κτηματολογίου, διεκδικήσαμε λύσεις και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Διεκδικήσαμε ένα νέο και σύγχρονο Οδικό Άξονα (Β.Ο.Α.Κ.) – (από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισσάμου).

Στους στόχους μας επίσης ήταν η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση και την ωρίμανση των μελετών του Διευρωπαϊκού Δικτύου του Νότου, (σύνδεση Αγίων Δέκα (Μεσσαρά) – Βιάννου – Ιεράπετρας).

Προτάσεις επίσης για το νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, με βασικό στοιχείο την προσβασιμότητα και τις νέες οδικές συνδέσεις, ήταν από τις παρεμβάσεις που θέσαμε ως Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Η Δίκαιη Μετάβαση, η Μικρή και  Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα, η προώθηση εναλλακτικών πηγών και πράσινης ενέργειας και η στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων ήταν ορισμένες από τις προτεραιότητες που είχαμε θέσει και που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του νησιού μας, όσον αφορά τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις μας στα κρίσιμα μέτωπα της Μετανάστευσης και του Ασύλου, η στήριξη και η ενίσχυση του Ταμείου Συνοχής, αλλά και τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, ήταν μερικά από τα σημαντικά θέματα που θέσαμε στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

–           Για έναν Δικαιότερο Σχεδιασμό Κατανομής των Κ.Α.Π.

Επίσης, ως Π.Ε.Δ. Κρήτης διεκδικήσαμε, απαιτήσαμε και πετύχαμε ένα πιο δίκαιο σχεδιασμό της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων (Κ.Α.Π.).

Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην διαδικασία Παραχώρησης Αιγιαλού και Παραλίας και για την Ναυαγοσωστική Κάλυψη, επισημαίνοντας όλες τις σοβαρές αδυναμίες του συστήματος, αλλά και το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί στους Δήμους η διαχείριση του αιγιαλού.

–           Κοινωνικές Δομές – Πολιτισμός

Στηρίξαμε τις Κοινωνικές Δομές των Ο.Τ.Α., όπως είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), καθώς και την πρόσληψη προσωπικού και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Προτείναμε και επιτύχαμε την υλοποίηση της έκδοσης Συλλεκτικού Νομίσματος για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και προχωρήσαμε στην έκδοση δύο (2) Λευκωμάτων – της «Μινωικής Ελληνιστικής & Ρωμαϊκής Κρήτης» και «Κρήτη Άνωθεν», καθώς και του Νέου Λεξικού «Κρητικό Γλωσσάρι» του αείμνηστου Μαρίνου Ιδομενέως.

Επιπλέον, χρηματοδοτούμε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.) αλλά και άλλες πολιτιστικές δράσεις.

–           Με Ρόλο και Παρεμβάσεις στην Κ.Ε.Δ.Ε.

Κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα συνέδρια της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου θέσαμε με επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση καίρια ζητήματα των Ο.Τ.Α., για τη διαφύλαξη και τη προώθηση της οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειάς τους.

Σήμερα, αποχαιρετώντας ένα Φορέα που είχα την τιμή να υπηρετήσω επί 2 θητείες, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ στους συναδέλφους, στους πολίτες, στους Φορείς αλλά και σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία μας και την επίτευξη των υψηλών στόχων που είχαμε θέσει από την αρχή της θητείας μας.

Εύχομαι καλή θητεία στον Πρόεδρο Γ. Μαρινάκη και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με την διαβεβαίωση ότι θα βρίσκομαι πάντοτε στο πλευρό τους, ως ενεργός πολίτης, πρόθυμος να συνδράμω με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου στο έργο που αναλαμβάνουν.

Έργο κομβικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πλησιέστερο προς τον πολίτη θεσμό και βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση