HomeΚΡΗΤΗΑποκλείονται από το πρόγραμμα των Κέντρων Κοινότητας, οχτώ δήμοι της Κρήτης

Αποκλείονται από το πρόγραμμα των Κέντρων Κοινότητας, οχτώ δήμοι της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτός προγράμματος για τα Κέντρα Κοινότητας βγάζουν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί συνολικά 80 δήμους στην Ελλάδα, οι 8 από τους οποίους είναι δήμοι της Κρήτης. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για τους δήμους Γαύδου, Σφακίων, Οροπεδίου Λασιθίου, Ανωγείων, Καντάνου Σελίνου, Βιάννου, Αμαρίου και Αγ.Βασιλείου.

Το θέμα έφτασε στη βουλή με ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Βασίλη Κεγκέρογλου, στην οποία γίνεται λόγος για απαράδεκτο αποκλεισμό από το πρόγραμμα των δήμων που έχουν λιγότερους από 10.000 κατοίκους.

Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς   Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, από τους οποίους ο Ηρακλειώτης βουλευτής ζητά να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να συμπεριλάβουν στις προκηρύξεις τη δυνατότητα σύστασης Κέντρου Κοινότητας και σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που θα συσταθούν στους δήμους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, απεδείχθησαν  ψεύτικες οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι προκλήσεις που εκδίδουν οι 13 διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, δεν δίνουν τη δυνατότητα σε δήμους κάτω των 10.000 να συστήσουν δομή Κέντρου Κοινότητας. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επειδή οι δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων,

1) έχουν περισσότερη ανάγκη από δομές στήριξης λόγω ελλιπούς στελέχωσης ή και λόγω ανυπαρξίας κοινωνικής υπηρεσίας και

2) είναι ως επί το πλείστον απομακρυσμένοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ορεινοί ή ημιορεινοί και νησιωτικοί και θα έπρεπε να έχουν ιδιαίτερη μέριμνα λόγω και της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί,

1)Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις η δυνατότητα για σύσταση Κέντρου Κοινότητας σε δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων;

2)Γιατί παραβλέπετε τη σχετική συνταγματική επιταγή και επιπλέον δεν εφαρμόζετε το νόμο 4150/13 και τη ρήτρα νησιωτικότητας για την υλοποίηση του προγράμματος;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση