HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜία ανεπανάληπτη καλλιτεχνική συνάντηση στο… Αμάρι

Μία ανεπανάληπτη καλλιτεχνική συνάντηση στο… Αμάρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι κορυφαίοι εκφραστές της Κρητικής μουσικής παράδοσης, μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές, πρεσβευτές της αυθεντικής Κρήτης σε όλο τον κόσμο, σπουδαίοι καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Αρμενία, την Ισπανία, αλλά και Αμαριώτες μουσικοί και χορευτές όλων των ηλικιών συναντώνται από 22 έως 24 Ιουλίου στην καρδιά της Κρήτης, το Αμάρι, σε ένα Φεστιβάλ ξεχωριστό από τα άλλα.

Το Amari Green Festival, θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Ασωμάτων, στο Δήμο Αμαρίου, με θέα τον αγέρωχο Ψηλορείτη.

Πρόκειται για μια μοναδική διοργάνωση, με πολλά στοιχεία που γίνονται για πρώτη φορά σε Φεστιβάλ στην Κρήτη, και που έχει ήδη αγκαλιαστεί από το Παγκρήτιο κοινό, αλλά και πανελλαδικά, αφού τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, δημοσιεύουν άρθρα και αναφορές για αυτή τη Συνάντηση Πολιτισμού.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, είναι ουσιαστικά ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία μιας γέφυρας πολιτισμών που θα ενώσει την Κρήτη και την Ελλάδα με άλλους λαούς, μια φωνή και ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια ειλικρινής κίνηση εξωστρέφειας στον κόσμο.

Μουσικές, τραγούδια, χοροί από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Αρμενία θα αντηχούν τρεις βραδιές  στο Αμάρι και από εκεί θα φτάσουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Όπως εξηγεί ο εμπνευστής και συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος, Γιάννης Παπατζανής, η επιλογή του τόπου και της σύνθεσης των καλλιτεχνών δεν είναι τυχαία. «Το Αμάρι αποτελούσε πάντοτε το «Βάπτισμα του πυρός» για τους Κρητικούς μουσικούς. Όταν τους καλούσαν σε κάποιο από τα Αμαριώτικα χωριά, γνώριζαν ότι για εκείνους είναι το μεγάλο στοίχημα να καθιερωθούν. Οι Αμαριώτες είχαν και έχουν υψηλού επιπέδου κριτήρια για την μουσική και είναι άνθρωποι με υψηλή αισθητική. Δεν είναι τυχαίο καθόλου, ότι όλοι οι καλλιτέχνες που καλέσαμε στην πρώτη ακόμη διοργάνωση του Amari Green Festival, αποδέχτηκαν αμέσως την πρόσκληση». Ο ίδιος, μουσικός με 25 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα, θέλησε να σχεδιάσει μια διαπολιτισμική συνάντηση, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε αυτή τη μορφή στην Κρήτη: «Ο χώρος της Σχολής Ασωμάτων είναι ιδανικός, με εξαιρετικές υποδομές και μας βοηθά σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια συνάντηση, να δει από κοντά όλους αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς που έχουν επηρεαστεί και έχουν επηρεάσει τη μουσική της Κρήτης, αλλά και καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ισπανία και την Αρμενία, με διεθνή καταξίωση, να στέλνουν ένα κοινό μήνυμα στον κόσμο, από το Αμάρι».

Ο Ψαραντώνης θα βρίσκεται στην σκηνή του Amari Green Festival το Σάββατο το βράδυ, σε μια συναυλία που ετοιμάζεται από καιρό, μαζί με τον εγγονό του Αντώνη Ξυλούρη και τον Γιάννη Παπατζανή και. Καλλιτέχνης παγκόσμιας εμβέλειας, ο Ψαραντώνης εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει τις μεγαλύτερες υπερβάσεις και ανατροπές στην ελληνική δημοτική μουσική.

Το ίδιο βράδυ του Σαββάτου, ο Αρμένιος καλλιτέχνης Haig Yazdjian θα παρουσιάσει μια μοναδική μουσική παράσταση, με τίτλο «Κρήτη – Αρμενία», μαζί με τους μουσικούς Tigran Sargsyan, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Δημήτρη Σιδερή και Γιάννη Παπατζανή. Οι κοινές μελωδίες των δυο χωρών, τα κοινά συναισθήματα που πηγάζουν από το δύσκολο ιστορικό παρελθόν τους, οι Αρμένικοι σκοποί που πήραν οι Κρητικοί και τους έκαναν και δικούς τους, θα ξεδιπλωθούν μπροστά στο κοινό του Amari Green Festival.

Ο Βασίλης Σταυρακάκης την Κυριακή 24 Ιουλίου το βράδυ, μαζί με τους Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη και Γιάννη Παπατζανή, θα ερμηνεύσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγούδια της Κρήτης. Μαζί του ο σπουδαίος δημιουργός και συνθέτης Στέλιος Πετράκης. Ο Βασίλης Σταυρακάκης χαρακτηρίζεται από την αυθεντικότητα και την καθαρότητα της ερμηνείας του, αλλά και από την πηγαία του ανάγκη να μοιράζεται με το κοινό την συγκίνηση του, προσφέροντας μια αλησμόνητη εμπειρία.

AMARI

Νωρίτερα το ίδιο βράδυ της Κυριακής, μια ξεχωριστή παράσταση, η «Ανδαλουσία – Κρήτη», θα ενθουσιάσει το πλήθος. Το πάθος, ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του Φλαμένγκο και του Κρητικού χορού, θα γεννηθεί στη σκηνή του Amari Green Festival. Πολλοί σημαντικοί χορευτές φλαμένγκο και χορευτές κρητικών χορών, αλλά και σπουδαίοι μουσικοί από την Ισπανία και την Κρήτη, μαζί στη σκηνή, με τις μουσικές να μπλέκονται και να ταιριάζουν τους αταίριαστους χορούς, σε ένα θέαμα ανεπανάληπτο.

Τρεις θεατρικές παραστάσεις επίσης θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του Amari Green Festival. Πρόκειται για την παράσταση: «Θα σου μιλώ ώσπου να φέξει» με τη Μαρινέλλα Βλαχάκη, την παράσταση «Κρίση είναι θα περάσει» από την θεατρική ομάδα «Ρεθεμνιώτικη Από-Δραση» και την παράσταση «Με χαλούμι και τσικουδιά», μια συνάντηση Κύπρου-Κρήτης!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 – 20:30 Εργαστήριο Παραδοσιακών χορών από τον Παύλο Πωλιουδάκη και την Φερινίκη Χαιρέτη, χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

20:30 – 21:00 Παραδοσιακοί χοροί με μικρούς μαθητές από το Αμάρι, από τη Σχολή Αποστόλων.

21:00 Θέατρο «ΘΑ ΣΟΥ ΜΙΛΩ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΦΕΞΕΙ» με τη Μαριλέννα Βλαχάκη.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:30 – 2:00   Λεωνίδας Μαριδάκης: Φέτος το καλοκαίρι, σόλο με την κιθάρα του, κάνει μια παράσταση ακρόασης και συμμετοχής που τον πρώτο λόγο έχουν τα ίδια τα τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και τον ελληνικό πεντάγραμμο

ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΚΑΝΑΛΗ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ TRIO Αντώνης Βουμβουλάκης και Γιάννης Πολυχρονάκης

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

19:00 – 20:00  Μαθήματα Κρητικών Παραδοσιακών χορών από Βισταγιανούς χορεύτες.

20:00 – 21:00 Παραδοσιακοί ήχοι από μικρούς Αμαριώτες μουσικούς.

21:00 Θέατρο «ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»  σε σκηνοθεσία Απόστολου Κουγιτάκη.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:00 – 2:00:

Αχιλλέας Περσίδης QUINTET.

Κρήτη – Αρμενία με Haig Yazdjian και Tigran Sargsyan, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιάννης Παπατζανής.           ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ με τους Αντώνη Ξυλούρη και Γιάννη Παπατζανή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:00  Θέατρο: “ME ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ” Συνάντηση Κρήτης – Κύπρου.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:00 – 2:00: Dalkania

ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ – ΚΡΗΤΗ 15 μουσικοί χορευτές συναντιούνται επί σκηνής.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ με τους: Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή.

Διοργανωτές είναι ο  Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δ.Α Αμαρίου, και η Είδομεν Ρεθύμνου εταιρία τέχνης και πολιτισμού, ενώ την διοργάνωση υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού και αθλητισμού, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου η Αμάρι Α.Ε Ο.Τ.Α., οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και πλήθος εθελοντών.

Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις του Amari Green Festival είναι δωρεάν για το κοινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση