HomeΚΟΣΜΟΣΝτάλας: Το ένοχο παρελθόν του εκτελεστή – Για ποιο λόγο είχε κατηγορηθεί

Ντάλας: Το ένοχο παρελθόν του εκτελεστή – Για ποιο λόγο είχε κατηγορηθεί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρώην στρατιώτης στο Αφγανιστάν Μάικα Τζόνσον, που εκτέλεσε πέντε αστυνομικούς στο Ντάλας, φαίνεται πως είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ, έπειτα από κατηγορία συναδέλφου του, πως την παρενόχλησε σεξουαλικά.

Για 6 χρόνια, ο Μάικα Τζόνσον υπηρετούσε στο στρατό. Τον Μάη του 2014, έξι μήνες αφού έφτασε στο Αφγανιστάν, κατηγορήθηκε πως παρενόχλησε σεξουαλικά μια συνάδελφό του. Η διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τον έστειλε πίσω, ζητώντας την αποστράτευσή του, λέει ο στρατιωτικός δικηγόρος που τον εκπροσώπησε.

Το θύμα της σεξουαλικής επίθεσης μάλιστα, ζήτησε να δοθεί ψυχιατρική βοήθεια στον Τζόνσον, ενώ παράλληλα έκανε αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που θα κρατούσαν τον μετέπειτα εκτελεστή του Ντάλας, μακριά από την ίδια και την οικογένειά της. Ο Τζόνσον διατάχθηκε να μην ξαναέρθει σε καμία επαφή μαζί της.

Ο δικηγόρος που τον εκπροσώπησε τονίζει πως ο Τζόνσον θα απολυόταν από το στρατό τον Σεπτέμβρη του 2014 εξαιτιάς του γεγονότος, όμως αντί γι αυτό έτυχε τιμητικής αποστρατίας μερικούς μήνες αργότερα για λόγους που ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει.

Ομπάμα για Τζόνσον: Δεν αντιπροσωπεύει τους Αφροαμερικανούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Βαρσοβία ότι ο Αφροαμερικανός βετεράνος του αμερικανικού στρατού που σκότωσε 5 αστυνομικούς στο Ντάλας δεν αντιπροσωπεύει την κοινότητα των Αφροαμερικανών.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα της Πολωνίας μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστούν τα ακριβή κίνητρα του ενόπλου που έσπειρε τον θάνατο κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας.

Γιάφκα το σπίτι του

Οι έρευνες στο σπίτι του, δεν άργησαν. Κι εκεί εντοπίστηκε ένα πραγματικό οπλοστάσιο! Σύμφωνα με την αστυνομία του Ντάλας βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών (κατά τις διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς ενώ ήταν ταμπουρωμένος σε γκαράζ είχε υποστηρίξει πως είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά όλο το κέντρο του Ντάλας), τουφέκια, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ένα προσωπικό ημερολόγιο με τακτικές μάχης.

Από τα πυρά του 25χρονου βετεράνου, κίνητρο του οποίου ήταν η εκδίκηση για τις εν ψυχρώ δολοφονίες δυο Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στη Λουιζιάνα και το Μιζούρι, έπεσαν νεκροί οι αστυνομικοί Patrick Zamarripa, Michael Krol, Lorne Ahrens and Michael J. Smith και Brent Thompson. Όπως αποκαλύπτεται, ο Τζόνσον ήταν πάνοπλος όταν βρέθηκε στην πορεία και άρχισε να πυροβολεί κατά αστυνομικών. Αρχικά, από ψηλά, όπως υποστήριξε η αστυνομία. Άλλωστε, τα περισσότερα από τα θύματα έχουν δεχτεί πυροβολισμούς πισώπλατα.

Ήταν τέτοια η εξάρτηση που φορούσε, που έκανε σχεδόν αδύνατον να τον τραυματίσουν έστω οι αστυνομικοί. Γι’ αυτό και όταν ο 25χρονος ταμπουρώθηκε μέσα στο κολέγιο El Centro και μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων, όταν φάνηκε πως δεν θα κατέληγαν πουθενά, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να τον εξουδετερώσουν με ειδικό ρομπότ που μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό. Είχε μαζί του ένα τουφέκι τύπου AR-15, ένα πιστόλι και πολλές σφαίρες.

Οι αναρτήσεις μίσους στο Facebook

Από την πρώτη στιγμή ο Τζόνσον είπε στους αστυνομικούς πως δρούσε μόνος. Αν και ανακοινώθηκε ότι έγιναν τρεις συλλήψεις, δυο ανδρών και μιας γυναίκας, φαίνεται πως μοναδικός δράστης των πέντε δολοφονιών είναι ο 25χρονος βετεράνος.

Δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν ανήκε σε καμία οργάνωση αλλά από τις αναρτήσεις του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, φαίνεται πως ήταν οργισμένος για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που συμβαίνουν καθημερινά στις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τις δολοφονίες σε Λουιζιάνα και Μινεσότα.

Το Σάββατο πριν από το μακελειό είχε ανεβάσει ένα οργισμένο παραλήρημα ενάντια στους λευκούς σε μια σελίδα στο Facebook («Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων του Μισσισιπή»), καταδικάζοντας τα λιντσαρίσματα και τις βιαιοπραγίες εναντίων Αφροαμερικανών. «Γιατί τόσοι πολλοί λευκοί (όχι όλοι) χαίρονται να δολοφονούν και να συμμετέχουν στις δολοφονίες αθώων όντων», έγραψε ο Τζόνσον στην ανάρτηση του, που συνοδευόταν από ένα βίντεο που εμφάνιζε σκηνές με ανθρώπους να συμμετέχουν στην θανάτωση μιας φάλαινας, κάνοντας συγκρίσεις με την μεταχείριση των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Στην φερόμενη ως προσωπική σελίδα του Τζόνσον στο Facebook, παρουσιαζόταν ως μαύρος εθνικιστής, έχοντας αναρτημένες φωτογραφίες της Μαύρης Δύναμης (Black Power) και της κόκκινης, μαύρης, πράσινης σημαίας, γνωστή και ως η σημαία της χειραφέτησης των Μαύρων. Στην φωτογραφία προφίλ του εμφανίζεται με υψωμένη την γροθιά του στον γνωστό χαιρετισμό της Μαύρης Δύναμης.

Σε μια άλλη ανάρτηση του στις 2 Ιουλίου στην σελίδα «Μαύροι Πάνθηρες» εξέφρασε την οργή του για τον τρόπο που οι λευκοί μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς, κάνοντας αναφορές στους προγόνους του που ξυλοκοπήθηκαν, ακρωτηριάστηκαν και σκοτώθηκαν.

Πολλά, πάντως, παραμένουν άγνωστα ακόμη για τον Τζόνσον. Η αδερφή του με ανάρτησή της στο Facebook ζήτησε να μην επικοινωνήσει κανείς μαζί της παρά μόνο μέλη της οικογένειας. «Σας παρακαλώ από σεβασμό στην οικογένειά μου. Αν παρακολουθείτε τις ειδήσεις και ξέρετε τι έχει συμβεί. Δεν θα μιλήσω σε κανέναν και κρατήστε τα σχόλια και τις σκέψεις σας. Οι ειδήσεις θα πουν αυτό που πιστεύουν αλλά όσοι τον ήξεραν, ξέρουν πως δεν ήταν έτσι. Μόνο οι στενοί συγγενείς μπορούν να μου τηλεφωνήσουν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια που είχαμε ποτέ» έγραψε η Νικόλ Τζόνσον.

Πέρα από το γεγονός πως ήταν βετεράνος, δεν είναι πολλά γνωστά για τον Τζόνσον. Δεν είναι σαφές αν εργαζόταν, αν και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε πως δούλευε για μια εταιρεία που βοηθά παιδιά και ενηλίκους με διανοητικές αναπηρίες. Σύμφωνα με τα δημόσια μητρώα, ο νεαρός άνδρας διέμενε στο Μεσκίτ, ένα προάστιο του Ντάλας, ενώ και ο στρατός είχε καταχωρημένο το ίδιο προάστιο ως πόλη καταγωγής του.

Newsit.gr, Daily Mail, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση