HomeΚΡΗΤΗLIVE: Ο Εσπερινός της Πεντηκοστής από τους Προκαθήμενους της Ιεράς Συνόδου

LIVE: Ο Εσπερινός της Πεντηκοστής από τους Προκαθήμενους της Ιεράς Συνόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιστορικές στιγμές “ζει” από το μεσημέρι η πόλη του Ηρακλείου, καθώς οι Προκαθήμενοι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, βρίσκονται στην πόλη, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Δείτε live τον Εσπερινό της Πεντηκοστής από τους Προκαθήμενους της Ιεράς Συνόδου

Οι Ιεράρχες άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου τους υποδεχόταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ενώ πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς, προκειμένου να σταθούν πίσω από τα κιγκλιδώματα και να παρακολουθήσουν από μεγάλες γιγαντοοθόνες τον Εσπερινό.

Την προσφώνηση έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά την οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο προσφυγικό και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν ολόκληρο τον κόσμο.

ierarxes 15

«Σας υποδεχόμεθα στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη, εδώ στην πλατεία του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας, με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και τιμής.

ierarxes9

Σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, εν μέσω απειραρίθμων δοκιμασιών, οικονομικών κρίσεων, πολεμικών συρράξεων, εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαναγκάζονται είτε βιαίως είτε λόγω εσχάτης πενίας, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Σε μία περίοδο εξάρσεως των εγωιστικών τάσεων και παθών του ανθρώπου, προβολής της ευμάρειας ως μοναδικού σκοπού του βίου, παραμερισμού της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνυπάρξεως, εμφανίσεως κάθε είδους φανατισμών, ακραίων αντιλήψεων και ποικίλων αδιεξόδων – έναντι όλων ετούτων η Ορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε, υπάρχει, και θα παραμείνει φάρος παρηγορίας, πηγή πνευματικότητας, οδός αγάπης, προσφοράς και αδελφοσύνης.

ierarxes10

Η Εκκλησία της Κρήτης, με τους ακατάλυτους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεσμούς, με πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας, κοινωνικής ευαισθησίας, και αταλάντευτης χριστιανικής ευσέβειας, συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά στην αδιάσπαστη συνοδοιπορία των Κρητών, συμφώνως πάντοτε με την Κρητική παράδοση και το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ierarxes11

Υπό την αρμονική αυτή σύμπλευση, όλοι οι Κρήτες προχωρούμε, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και καρτερία, τα ζητήματα της καθημερινότητας και τα μεγάλα γεγονότα του βίου»επεσήμανε ο ίδιος.

Στη συνέχεια στον Εσπερινό της Πεντηκοστής θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

ierarxes 14

Όπως έχει γράψει και νωρίτερα το cretapost, στη συνέχεια και μετά το πέρας του Εσπερινού, θα παρατεθεί γεύμα στους Προκαθημένους στον “Κήπο των Αισθήσεων” στην περιοχή των Μαλάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηράκλειο θα είναι “αστακός” σήμερα και αύριο, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, που έχουν λάβει οι αστυνομικές υπηρεσίες του Ηρακλείου για την ασφαλή άφιξη και μετακίνηση των Ιεραρχών εντός της πόλης και περιμετρικά από αυτήν.

Κυριακή

Οι Προκαθήμενοι θα διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου αύριο στις 8 το πρωί να τελεστεί η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και Συλλείτουργο του Οικουµενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολοµαίου και των Προκαθηµένων στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών αρχών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου θα παρατεθεί δεξίωση από το Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση