HomeΚΡΗΤΗΠροβληματισμός από τα… λουκέτα στην αγορά

Προβληματισμός από τα… λουκέτα στην αγορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων μελών του.

Σύμφωνα με αυτά από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 160 επιχειρήσεις καθώς έβαλαν λουκέτο 617 και άνοιξαν 457.

«Δεν θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που είναι. Θα έλεγα ότι είμαστε σε πιο ομαλοποιημένη κατάσταση πιο σταθερή η οποία όμως πρέπει να βρει διέξοδο. Αυτή τη στιγμή δεν την έχει βρει ακόμα αυτή την διέξοδο. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί αυτή η διέξοδος και αυτό είναι θέμα, νομίζω, καθαρά πολιτικής. Γίνονται πιο προσεκτικά βήματα από τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή», τόνισε  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Μαΐου έγιναν 121 εγγραφές  εμπορικών επιχειρήσεων ενώ το ίδιο διάστημα διαγράφηκαν 226.

Στον τομέα της μεταποίησης άνοιξαν 48 επιχειρήσεις και έκλεισαν 144.

«Πιο ανησυχητικό θα έλεγα είναι ότι κλείνουν επιχειρήσεις από τον παραγωγικό τομέα, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει και εκεί πράγματι δεν υπάρχουν νέες επιχειρήσεις οι οποίες να επενδύουν», δηλώνει ο Μ. Αλιφιεράκης.

Για πρώτη φορά υπάρχει αρνητικό πρόσημα και στις εταιρίες του κλάδου των υπηρεσιών όπου άνοιξαν 223 και έκλεισαν 232.

Ο μόνος κλάδος που είναι σταθερά ανοδικός είναι ο κλάδος του τουρισμού όπου έγιναν 65 εγγραφές και μόλις 15 διαγραφές επιχειρήσεων.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που έκλεισαν απασχολούσαν ένα συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων ενώ αυτές που ανοίγουν στην πλειονότητά τους είναι ατομικές ή οικογενειακές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση