HomeΚΡΗΤΗΑσαφείς απαντήσεις του υφυπουργού για τις περικοπές συντάξεων

Ασαφείς απαντήσεις του υφυπουργού για τις περικοπές συντάξεων

Τροπολογία Β. Κεγκέρογλου για επίλυση του θέματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/16) της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου  με ερώτηση  του, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε την τροποποίηση του άρθρου 20 του ν.4387/16 που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:

1) Περικόπτεται κατά 60% η σύνταξη σε συνταξιούχους οποιουδήποτε ταμείου ή δημοσίου που έχουν ακόμη και ένα μικρό εισόδημα από κάποια πηγή ή ελάχιστη ενίσχυση π.χ αγροτικό εισόδημα.

  • Για τη κατηγορία αυτή, ο αρμόδιος Υφυπουργός στην απάντηση του διευκρίνισε ότι για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που απασχολούνταν στον αγροτικό, κτηνοτροφικό ή αλιευτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 δεν επέρχεται καμία συνέπεια για την καταβολή των συντάξεων τους.
  • Για τους υπόλοιπους όμως συνταξιούχους άλλων ταμείων ο κ.Πετρόπουλος είπε ότι θα ισχύσει κανονικά η περικοπή του 60% στην σύνταξη τους.
  • Για όσους υπάγονται πλέον στον ΕΦΚΑ αγροτών(πρ.ΟΓΑ) και εφεξής συνταξιοδοτηθούν ο κ.Πετρόπουλος είπε ότι είναι υπό σκέψη, αν τελικά περικοπεί η σύνταξη τους.

2)Για τους πολίτες ή αιρετούς που αποκτούν κάποια δραστηριότητα σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης η σύνταξη τους παύει να καταβάλλεται για όσο καιρό συμμετέχουν σε επιτροπές ή συμβούλια  ή υπεύθυνες θέσεις, ακόμη και αν παραιτηθούν από τα οικονομικά ανταλλάγματα.

  • Για το θέμα αυτό, ο αρμόδιος Υφυπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι έτσι προβλέπει ο νόμος για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν δραστηριότητα σε φορείς των Δήμων κλπ και θα εκδοθεί εγκύκλιος ώστε να μην υπάρξει καμία περικοπή. Ενημέρωσε επίσης ότι συναντήθηκε με την ΚΕΔΕ και εξέδωσε δελτίο τύπου.

Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε ότι οι εγκύκλιοι και τα δελτία τύπου δεν αλλάζουν τους νόμους και στην κατεύθυνση αυτή  επειδή δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που λύνει το πρόβλημα τόσο για τους συνταξιούχους που έχουν παράλληλα αγροτικό εισόδημα ή ενίσχυση από την ΚΑΠ αλλά και για τους πολίτες ή αιρετούς που αποκτούν κάποια δραστηριότητα σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης εφόσον παραιτηθούν από τα οικονομικά ανταλλάγματα.

Αναλυτικά το κείμενο της Τροπολογίας έχει ως εξής:

Με την πρώτη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης  τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του ν.4387/2016 προκειμένου να εξαιρούνται από τη μείωση της σύνταξης κατά 60% οι συνταξιούχοι των οποίων η εργασία, ιδιότητα, ή δραστηριότητα που υπάγεται στον ΕΦΚΑ αφορά αγροτικό εισόδημα ή ενίσχυση  της ΚΑΠ της Ε.Ε.

Η τροποποιούμενη διάταξη του ν.4387/2016 είναι αντίθετη με την ανάγκη της χώρας για αξιοποίηση της δυνατότητας αγροτικής παραγωγής ακόμη κι από μικρά αγροτεμάχια αλλά και αντίθετα και με την κατεύθυνση της Ε.Ε. για καλλιέργεια των γεωργικών εκτάσεων ακόμη και για περιβαλλοντικούς λόγους βάσει της οποίας καταβάλει και τις ενισχύσεις.

Με τη δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης διάταξης αποσαφηνίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα σε φορείς γενικής Κυβέρνησης και παραιτηθούν από κάθε οικονομικό αντάλλαγμα, μισθό, αντιμισθία, αποζημιώσεις κ.λ.π. δεν έχουν καμία επίπτωση στη σύνταξή τους,    εξ’ αυτού  του λόγου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο…..

1.Στην παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Από την κατά τα ανωτέρω μείωση της σύνταξης  εξαιρούνται οι συνταξιούχοι των οποίων η εργασία, ιδιότητα ή δραστηριότητα αφορά αγροτική παραγωγή ή ενίσχυση της ΚΑΠ»

2.Στη παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η καταβολή των συντάξεων, κύριων ή επικουρικών δεν αναστέλλεται για τους  συνταξιούχους του πρώτου εδαφίου εφ’ όσον αυτοί παραιτηθούν με ανέκκλητη δήλωση τους από κάθε οικονομικό αντάλλαγμα, μισθό, αντιμισθία, αποζημίωση κ.λπ. που τυχόν προβλέπεται για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν σε φορείς γενικής Κυβέρνησης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση