HomeΣΠΟΡΑπολογισμός της πορείας των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και τι δυνατότητες υπάρχουν για κάτι καλύτερο

Απολογισμός της πορείας των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη και τι δυνατότητες υπάρχουν για κάτι καλύτερο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis

 

 

 

Tου Ευθύμη Φασουλάκη

 

Mε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από την Άντερλεχτ, η Ελλάδα έμεινε για άλλη μια χρονιά χωρίς ευρωπαϊκή εκπροσώπηση από τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας την απογοητευτική συγκομιδή των τελευταίων χρόνων και χάνοντας έδαφος στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις κληρώσεις για τα επόμενα χρόνια καθώς έχει τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για τον πρωταθλητή.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την πορεία των 5 ομάδων που μας εκπροσώπησαν φέτος σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ ,δηλαδή των Ολυμπιακό , Παναθηναϊκό , Αστέρα Τρίπολης , Ατρομήτου και ΠΑΟΚ.

Οι ερυθρόλευκοι  , άρχισαν και φέτος την πορεία τους απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είχαν μια αρκετά δύσκολη κλήρωση , καθώς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 2 μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου , τις Μπάγερν και Άρσεναλ και μια ομάδα θεωρητικά στα μέτρα του την Ντιναμό Ζάγκρεμπ .

Άρα ο ρεαλιστικός στόχος του ήταν η 3η θέση και η έξοδος στο Γιουρόπα Λιγκ. Όμως με την σπουδαία νίκη επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο και τις 2 νίκες με την Ντιναμό , έφτασε να ναι με ισοβαθμία στον όμιλο και να διεκδικεί την πρόκριση στα ίσα .

Βέβαια με τους 2 τελευταίους αγώνες να ναι με Μπάγερν εκτός και Άρσεναλ που καιγόταν για την νίκη εντός , οι 2 ήττες και η 3η θέση ήρθε μάλλον φυσιολογικά.

Στην περιπέτεια του στο Γιουρόπα Λιγκ , δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αν και είχε μάλλον καλή κλήρωση καθώς η Άντερλεχτ ήταν από τις πιο αδύναμες ομάδες που θα μπορούσε να τις αντιμετωπίσει , αλλά αποκλείστηκε με 2 ήττες και έτσι τελείωσε η φετινή του πορεία.

Ο Παναθηναϊκός , άρχισε την χρονιά ενισχυμένος με σπουδαίους παίκτες όπως οι Σάντσεθ και Εσιέν και με σκοπό να ξαναφορέσει το ευρωπαϊκό του κουστούμι το οποίο είχε τσαλακώσει τα προηγούμενα χρόνια .

Όταν η κλήρωση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έφερε στον δρόμο του την Μπριζ , φάνηκε σαν ευκαιρία  ,τουλάχιστον για πρόκριση στον επόμενο προκριματικό που θα εξασφάλισε την είσοδο (τουλάχιστον ) στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ .

Όμως , η απουσία του Εσιέν , η κόκκινη του Σάντσεζ και η κακή κατάσταση που βρισκόταν παραδοσιακά στην αρχή της χρονιάς η ομάδα επί Αναστασίου , έφερε τον αποκλεισμό , παρά την ηρωική νίκη με 10 παίκτες για ένα ημίχρονο στην Λεωφόρο με 2-1 καθώς στο Βέλγιο μετά το 1-0 κατέρρευσε και έχασε 3-0

Στο Γιουρόπα Λιγκ τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα καθώς η άσημη Γκαμπάλα κατάφερε με δύο ισοπαλίες ( 0-0 εκτός , 2-2 εντός ) να τον αποκλείσει οριστικά από την Ευρώπη από τον Αύγουστο.

Ο Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισε  στα πλέι οφ την καλύτερη , όπως φάνηκε , θέση καθώς μπήκε απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ χωρίς τα επικίνδυνα προκριματικά .

Αυτό τον βοήθησε αρκετά οικονομικά , όπως και τα 3 σπουδαία παιχνίδια που έγιναν στην έδρα του με Σάλκε , ΑΠΟΕΛ και Σπάρτα Πράγας. Αγωνιστικά όμως δεν κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση και τερμάτισε πάνω από τον απογοητευτικό φέτος ΑΠΟΕΛ.

Ο Ατρόμητος ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις αποκλείοντας με 2 νίκες την δυνατή για το μέγεθος του ΑΙΚ Στοκχόλμης  , όμως η κλήρωση με την Φενέρμπαχτσε του Βίτορ Περέιρα δεν του επέτρεπε όνειρα για κάτι παραπάνω . Όπως και έγινε καθώς αν και το πάλεψε αποκλείστηκε με 2 ήττες .

Τέλος ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε φτιάχνοντας μια νέα ομάδα με νέα παιδιά και αυτό αρχικά του βγήκε σε καλό καθώς απέκλεισε  με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 8-1 την Λοκομοτίβα ,  2-1 την Σπαρτάκ Τρναβα και 6-1 την Μπρόντμπι και προκρίθηκε για τους ομίλους .

Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Κράσνονταρ Ντόρτμουντ και Γκαμπάλα , και παρότι πήρε 4 βαθμούς στα ματς με τους πανίσχυρους Γερμανούς , το ότι δεν μπόρεσε να νικήσει την Γκαμπάλα του στοίχισε τον αποκλεισμό.

Με τα τωρινά δεδομένα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος , την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη θα παίζουν , ο Ολυμπιακός , η ΑΕΚ , Ο ΠΑΟ , και τις άλλες 2 θέσεις θα διεκδικήσουν οι ΠΑΟΚ , Πανιώνιος και Αστέρας Τρίπολης . Είναι σημαντικό να γίνουν καλές ευρωπαϊκές πορείες και ειδικά οι 3 πρώτες ομάδες που ανέφερα έχουν την δυνατότητα να τις κάνουν αρκεί να αλλάξουν κάποια πράγματα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα όλη την χρονιά και όχι μέχρι τον Δεκέμβριο που ουσιαστικά εξασφαλίζει το πρωτάθλημα καθώς αυτό του στοιχίζει στην Ευρώπη και έχει γίνει επανειλημμένως .

Η ΑΕΚ έχει το ειδικό βάρος της φανέλας , όμως για να σταθεί αξιοπρεπώς στην Ευρώπη μετά από χρόνια απουσίας χρειάζεται και άλλες ποιοτικές μεταγραφές και παίκτες με εμπειρία και πάθος για διάκριση .

Όσο για τον ΠΑΟ , η γενιά της επανόδου στην Λεωφόρο μετά το 2013 , δεν έχει διακριθεί ακόμα στην Ευρώπη και σίγουρα υπάρχει δίψα για διάκριση και με τους ποιοτικούς παίκτες που έχουν προστεθεί στο ρόστερ και με τυχόν προσθήκη κι άλλων έχει όλα τα εχέγγυα για μια καλή πορεία.

Ευθύμης Φασουλάκης

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση