HomeΚΡΗΤΗH Μαρία Διακάκη στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

H Μαρία Διακάκη στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tην Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Διακάκη επισκέφθηκε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών στον Κάθετο Οδικό άξονα Κρήτης (Κ.Ο.Α.Κ.).

Στην συζήτηση που ακολούθησε με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού κ. Νασιάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκε το θέμα που αφορά στην ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα Αγ. Βαρβάρα – Απομαρμά. Πρόκειται για έργο οδοποιίας 8 χιλιομέτρων περίπου, το οποίο αν και έχει χρηματοδοτηθεί γενναία από ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ήδη από την εποχή του Γ΄ΚΠΣ, έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να ολοκληρωθεί. Η βουλευτής επισήμανε, ότι το ήμισυ του έργου έχει αποπερατωθεί, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί σε χρήση, καθώς δεν συνδέεται με το υπόλοιπο ανεκτέλεστο τμήμα του οδικού άξονα  και επισήμανε τις αρνητικές συνέπειες τόσο για τον τομέα της οδικής ασφάλειας όσο και για την συνολική ανάπτυξη της περιοχής στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα. Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΥΠΟΜΕΔΙ αναγνωρίστηκαν οι καθυστερήσεις στο έργο, που αποδόθηκαν σε τεχνικές δυσχέρειες, αλλά και σε κάποια προβλήματα που προκύπτουν από νομοθετικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για τα δημόσια έργα και δεσμεύτηκαν για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα από τη συζήτηση προέκυψε, ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για το υπό κατασκευή τμήμα του έργου με αντικειμενικό σκοπό να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα τέλη του 2016 με χρηματοδότηση από το καινούριο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων Σ.Ε.Σ.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για έργα, τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν στα πλαίσια του Σ.Ε.Σ. στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, όπου ανάμεσα στα άλλα τονίστηκε από τη βουλευτή, ότι τα ποσά που προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα δεν επαρκούν για την υλοποίηση στοιχειωδών παρεμβάσεων στο Β.Ο.Α.Κ., αλλά ούτε και για τη συντήρηση των ήδη κατασκευασμένων τμημάτων. Επίσης με έμφαση τονίστηκε, ότι πιθανοί σχεδιασμοί για κατασκευή οδικών αξόνων στην Κρήτη με τη μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, την κατασκευή δηλαδή οδικών αξόνων με την τοποθέτηση διοδίων από την πλευρά των παραχωρησιούχων μεγαλοεργολάβων θα συναντήσει καθολική αντίσταση από την κοινωνία και τους φορείς της Κρήτης.

Τέλος η βουλευτής δεσμεύτηκε, ότι θα παρακολουθεί το θέμα με επιμονή και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί το έργο εντός των προβλεπόμενων χρονικών προθεσμιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση