HomeΥΓΕΙΑΤι είναι η «θεραπεία βαμπίρ» και γιατί μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη

Τι είναι η «θεραπεία βαμπίρ» και γιατί μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Την αρχή έκανε η Κιμ Καρντάσιαν με τη «θεραπεία βαμπίρ», πριν από μια δεκαετία. Οι κίνδυνοι αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και οι τρεις γυναίκες που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV.

Ήταν τον Μάρτιο του 2013 όταν η Κιμ Καρντάσιαν ανέβασε μια φωτογραφία της στο Instagram γράφοντας στη λεζάντα: «Vampire Facial«. Το ματωμένο της πρόσωπο έγινε θέμα συζήτησης, όπως και η «θεραπεία βαμπίρ» στην οποία μόλις είχε υποβληθεί για νεανικό και λαμπερό δέρμα.

Fast Forward. Μια δεκαετία μετά η Κιμ Καρντάσιαν έχει παραδεχθεί δημόσια πως έχει μετανιώσει για τη «θεραπεία βαμπίρ» και είναι σίγουρα κάτι το οποίο δεν θα δοκίμαζε ξανά (κι έχει δοκιμάσει πάρα πολλά).

Τι είναι η «θεραπεία βαμπίρ»;

Τι είναι όμως η «θεραπεία βαμπίρ» που έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω ενός σοβαρού περιστατικού. Πρόκειται για μια θεραπεία που η οποία πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από δερματολόγους, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής μιας και χρησιμοποιούνται βελόνες.

Η «θεραπεία βαμπίρ» είναι μια μέθοδος face lift χωρίς νυστέρι, κατά την οποία ο ειδικός λαμβάνει μικρή ποσότητα αίματος και την χορηγεί εκ νέου στην επιδερμίδα του προσώπου, αφού πρώτα την έχει εμπλουτίσει με πλάσμα το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Για τις γνώστριες του θέματος πρόκειται για έναν συνδυασμό microneedling με την προσθήκη PRP. Όταν μιλάμε για microneedling αναφερόμαστε στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία κι όταν μιλάμε για PRP αναφερόμαστε στο πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Με αποστειρωμένες βελόνες προκαλείται ελεγχόμενος τραυματισμός στο στρώμα του χόριου του δέρματος. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τον «εισβολέα» και για να «θεραπεύσει» το δέρμα παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη.

Για να προστεθεί και το PRP στην εξίσωση, ο δερματολόγος λαμβάνει αίμα από το χέρι, το οποίο μέσω της φυγοκέντρισης διαχωρίζει στα έμορφα και τα άμορφα συστατικά του. Τα έμορφα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα άμορφα είναι ένα διαυγές υγρό άσπρο, που εκεί είναι τα πολυπόθητα αιμοπετάλια.

Οι αυξητικοί παράγοντες από το PRP μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και να διεγείρουν την ανάπλαση του δέρματος ταχύτερα σε σύγκριση με την εφαρμογή του microneedling αποκλειστικά.

Τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης με HIV

Το υπουργείο Υγείας στο Νέο Μεξικό ανακοίνωσε ότι τρεις γυναίκες που διαγνώστηκαν με τον HIV μετά από «θεραπεία βαμπίρ» σε μη αδειοδοτημένο ιατρικό κέντρο, πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό μέσω αισθητικής διαδικασίας με χρήση βελονών.

Το παράνομο αυτό κέντρο βρίσκεται υπό έρευνα από το καλοκαίρι του 2018 αφού ενημερώθηκε ότι μια γυναίκα στα 40 της είχε βγει θετική στον ιό HIV, παρόλο που δεν είχε γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Η γυναίκα είχε αναφέρει πως είχε εκτεθεί στη χρήση βελονών μέσω της διαδικασίας στην κλινική εκείνη την άνοιξη.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του προσδιορισμού πιθανών νέων πηγών μετάδοσης του HIV μεταξύ ατόμων χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου HIV και αποδεικνύει πως στη συγκεκριμένη κλινική μεταξύ 2018-2023 επαναχρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός που προοριζόταν για άπαξ χρήση.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 59 πελάτες που θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 20 που έλαβαν PRP με μικροβελονισμό και 39 που έλαβαν άλλες ενέσιμες υπηρεσίες.

Το φθινόπωρο του 2018, η επιτόπια επιθεώρηση στο ύποπτο κέντρο του Νέου Μεξικού αποκάλυψε πολλαπλές παραβάσεις υγειονομικής ασφάλειας όπως σωληνάρια αίματος χωρίς ετικέτα και ιατρικά ενέσιμα αποθηκευμένα στο ψυγείο της κουζίνας μαζί με τα τρόφιμα.

tovima.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση