HomeHL-WorldΙσραήλ-Ιράν: Κίνδυνος χάους στη Μέση Ανατολή – Κρίσιμη η απάντηση Νετανιάχου

Ισραήλ-Ιράν: Κίνδυνος χάους στη Μέση Ανατολή – Κρίσιμη η απάντηση Νετανιάχου

Ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γιατί το Ισραήλ είναι κερδισμένο από την επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν και πώς μπορεί η απόφαση για απάντηση να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή – Οι παρασκηνιακές πιέσεις των ΗΠΑ για την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου.

Οακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, που διαρκεί δεκαετίες, κηρύχτηκε χθες βράδυ με τους περισσότερους από 300 πυραύλους και drones που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ. Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι ποια θα είναι η απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η διαφορά του χθεσινού χτυπήματος

Η διαφορά του χθεσινού χτυπήματος από τα προηγούμενα είναι ότι μερικοί από τους πυραύλους εκτοξεύτηκαν από ιρανικό έδαφος, και όχι μόνο από τους συμμάχους του Ιράν στον Λίβανο, στο Ιράκ και στην Υεμένη (που επίσης συμμετείχαν στη χθεσινή επίθεση).

Η Τεχεράνη δήλωσε, δια του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ, ότι μετά την χθεσινή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, θεωρεί λήξαν το κεφάλαιο που είχε ανοίξει με την πρόσφατη επίθεση εναντίον κτιρίου της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Αλ Κουντς στη Συρία και άλλοι ιρανοί αξιωματούχοι. Όπως και η χθεσινή επίθεση, και εκείνη η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου είχε μια «πρωτιά»: η πρεσβεία ενός κράτους θεωρείται έδαφος του κράτους αυτού, όπως είχε τονίσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου

Από τη χθεσινοβραδυνή επίθεση, νικητής βγαίνει το Ισραήλ επειδή κατόρθωσε να αναχαιτίσει, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, το 99% των πυραύλων και drones που εκτοξεύτηκαν εναντίον του. Μια στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν ο βασικός στόχος της Τεχεράνης επειδή εκεί σταθμεύουν πολεμικά αεροπλάνα F-35, υπέστη μηδαμινές ζημιές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό και τον αμερικανικό Τύπο, να πείσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό να επικεντρωθεί στη χθεσινοβραδινή νίκη και όχι στην απάντηση του Ισραήλ.

Αν ο Νετανιάχου εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ιράν, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει αυτομάτως και το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον ισχυρότερο στρατιωτικά σύμμαχο της Τεχεράνης στην περιοχή, και η περιφερειακή ανάφλεξη, από την οποία αρκετοί παίκτες θα μπορούσαν να αποκομίσουν ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος, θα βυθίσει μακροχρόνια στο χάος την ευρύτερη περιοχή.

tovima.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση