HomeΚΟΣΜΟΣΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Άνοιγμα» σε συνεργασία με τη σκληρή ευρωπαϊκή δεξιά

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Άνοιγμα» σε συνεργασία με τη σκληρή ευρωπαϊκή δεξιά

Τι αναφέρει δημοσίευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμη να συνεργαστεί με σκληρά δεξιά κόμματα, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην πιο ισχυρή θέση της ΕΕ, προκαλώντας αίσθηση σε κεντροδεξιές και κεντρώες δυνάμεις.

Μιλώντας στο πρώτο ντιμπέιτ για τις ευρωεκλογές, που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR) που μετέχουν ακροδεξιά κόμματα, όπως τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι και το VOX στην Ισπανία.

Ερωτηθείσα από τον υποψήφιο των Πρασίνων Μπας Εϊκάουτ για το εάν θα συνεργαστεί με το ECR, η υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν είπε χαρακτηριστικά ότι «θα κριθεί από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές».

Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη του ECR από τον Σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ. «Εκπλήσσομαι λιγάκι από την απάντησή σου, ήταν κάπως περίεργη επειδή οι αξίες και τα δικαιώματα δεν μπορούν να προσδιοριστούν από μια κάποια πολιτική συμφωνία. Είτε συμφωνείς με την άκρα Δεξιά, επειδή τους χρειάζεσαι, είτε λες ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία επειδή δεν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα της Κομισιόν, για την οποία παλέψαμε μαζί», είπε.

Αντίδραση υπήρξε επίσης από τους υποψηφίους των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τι σημαίνει μια πιθανή συνεργασία του ΕΛΚ με το ECR

Αναλυτές επισημαίνουν ότι τυχόν συνεργασία μεταξύ ΕΛΚ και ECR μετά τις ευρωεκλογές θα αποτελέσει μια δεξιά στροφή στις ευρωπαϊκές πολιτικές, κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, άμυνας και περιβάλλοντος.

Παράλληλα, θα θέσει σε κίνδυνο τον «μεγάλο συνασπισμό», δηλαδή την παραδοσιακή συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να διατηρήσει τον θώκο της προέδρου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι ενστάσεις για τη φον ντερ Λάιεν

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές το ΕΛΚ αναμένεται να λάβει 183 έδρες, οι Σοσιαλιστές 140 και οι Φιλελεύθεροι 86. Εφόσον οι αριθμοί ισχύσουν και στην κάλπη, τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν ασφαλή φιλοευρωπαϊκό σχηματισμό 409 εδρών.

Την ίδια ώρα, η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μάλλον ξένισε αρκετά κόμματα του ΕΛΚ, ενώ το γερμανικό CDU δεν φαίνεται να αντιδρά θετικά σε μια συνεργασία με τη Μελόνι.

Ενστάσεις για το πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήδη εκφράζονται από αρκετά πρόσωπα, με την ίδια να γνωρίζει ότι ενδεχομένως αρκετοί ευρωβουλευτές να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά της. Άλλωστε, στο Βουκουρέστι, όπου έγινε το συνέδριο του ΕΛΚ, η ίδια εξελέγη με 400 ψήφους υπέρ σε σύνολο 489.

Νικητής του ντιμπέιτ ο υποψήφιος των Πρασίνων

Στο ντιμπέιτ που έγινε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται πάντως ότι κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και επτά πόντους έναντι της μέτρησης που προηγήθηκε του ντιμπέιτ. Η ίδια αναφέρθηκε στο όραμά της για μια ισχυρή Ευρώπη και επικαλέστηκε την εμπειρία της από τη διαχείριση κρίσεων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όμως, στις προτιμήσεις του κοινού ήρθε δεύτερη, με πρώτο τον υποψήφιο των Πρασίνων Μπας Εϊκάουτ. Ο υποψήφιος απέκλεισε κάθε επιλογή με σκληρά δεξιά κόμματα, λέγοντας ότι μέσα στο ECR υπάρχουν στελέχη που θέλουν την αποδυνάμωση της Ευρώπης και των πράσινων πολιτικών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση