HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Πρωταγωνιστές» τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Πρωταγωνιστές» τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη στα μοναστήρια κάστρα της Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο

Οι κάμερες των «Πρωταγωνιστών» μπαίνουν στο σπήλαιο που γράφτηκε η Αποκάλυψη του Ιωάννη και στο μοναστήρι – κάστρο της Χώρας.

Εκεί που κάποτε δέσποζε ο ειδωλολατρικός ναός της Ολύμπιας Αρτέμιδος και πριν 10 αιώνες χτίστηκε, με τον χρυσό βυζαντινών αυτοκρατόρων, το πιο επιβλητικό και απόρθητο μοναστήρι του Αιγαίου.

Ένα μοναστήρι που σεβάστηκαν μέχρι και οι Οθωμανοί σουλτάνοι!

Και στις κρύπτες του διασώθηκαν κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αριστοφάνη.

protagonistes_06

–           «Τι θα πει χριστιανοί, τι μουσουλμάνοι; Παιδιά του Θεού είναι όλοι» λέει ένας αληθινός ιεραπόστολος, ο τέως Μητροπολίτης του Οικουμενικού θρόνου Αμφιλόχιος

–           «Να αγαπάτε τους ανθρώπους όλους, χωρίς εξαιρέσεις ούτε για τους αμαρτωλούς» συμβουλεύει ο γέροντας Ευθύμιος, ένας ιερομόναχος 100 ετών

–           «Ο δρόμος του Θεού και ο δρόμος της επιστήμης μπορεί να συμβαδίσουν και να συνυπάρξουν αρμονικά» τονίζει ο ιερομόναχος Βαρθολομαίος, δικηγόρος πριν την μοναχική του ζωή

Στα άδυτα της βιβλιοθήκης του μοναστηριού ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομιλεί με τον Ιωάννη Μελανιό, που εγκατέλειψε μια ροκ ζωή στην Αθήνα για να γίνει επιμελητής και φύλακας ενός θησαυρού χειρογράφων.

Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους

Δεκαέξι μοναχές δίνουν σήμερα ζωή σε ένα μοναστήρι που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ήταν ένα μικρό αντρικό μοναστήρι, λεηλατημένο από κάθε λογής επιδρομείς.

Η ζαχαροπλαστική, το κέντημα, η βοτανική, η εκτροφή αγελάδων και ελαφιών αλλά και η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων είναι κάποια από τα καθημερινά τους διακονήματα.

Στο ξυλουργείο ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντά τη γερόντισσα Αντωνίνη, την ηγουμένη της Μονής και απόφοιτη, όπως η ίδια λέει, της «ανωτάτης καλογερικής».

«Η ζωή των μοναχών είναι μια θυσία» παραδέχεται η αδερφή Θεοσεβεία, που πριν 15 χρόνια άφησε τη Βουλγαρία για να εγκατασταθεί μόνιμα στο Παγγαίο.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γονάτισε και να μην πόνεσε στην ζωή του» εξομολογείται η αδελφή Ελπίδα.

«Οι μοναχές ήταν οι αναπληρωματικές μου μανούλες» λέει η αδελφή Θεοπίστη που μπήκε στο μοναστήρι μόλις 14 ετών.

Η κάμερα των «Πρωταγωνιστών» καταγράφει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, με τη χορωδία της αδελφότητας της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

«Πρωταγωνιστές», Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, στις 22:40.

Δημοσιογραφική Ομάδα: Μαριάννα Χιονά, Βασιλική Μπούρα, Γιώργος Ξεπαπαδάκος, Βασίλης Κορωναίος, Κατερίνα Κωστοπούλου

Επικεφαλής Μοντάζ: Γιώργος Κατσουλιέρης

Φωτογραφίες: Ολυμπία Κρασαγάκη

Διεύθυνση Παραγωγής: Ελεάννα Παπαδοκωστάκη

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Θεοδωράκης

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση