HomePost ItΣτο συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Μάξιμος Σενετάκης

Στο συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Μάξιμος Σενετάκης

Η ομιλία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο συνέδριο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι για την Έρευνα και την Τεχνολογία συμμετείχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης.

«Η Έρευνα και η Καινοτομία τίθενται στην υπηρεσία του Εθνικού Στρατηγικού Στόχου για μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά 55% έως το 2030 και τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής λιγνίτη έως το 2028. Στο πλαίσιο της πράσινης και δίκαιης μετάβασης, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν θέσει τόσο φιλόδοξους στόχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Σενετάκης και πρόσθεσε πως:

«Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, για την Επιστήμη και Τεχνολογία, στην θεματική: “Πως να συνενώσεις την κοινωνία με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για την πράσινη και δίκαιη μετάβαση”, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω αναλυτικά την πως η Έρευνα και Καινοτομία συμβάλει στην υλοποίηση της Στρατηγικής μας. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την κοινωνική συμπερίληψη και την κλιματική ουδετερότητα».

Ο κ. Σενετάκης τόνισε πως η οικονομική ανάπτυξη επιτυγχάνεται μέσω ερευνητικών και καινοτόμων δράσεων, ώστε να διευκολυνθεί η τοπική επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων. Επιπλέον, για τον ίδιο στόχο εφαρμόζονται διαδικασίες και εργασιακά μοντέλα που προωθούν την καινοτομία.

«Για να αυξήσουμε την κοινωνική συμπερίληψη, παρεμβαίνουμε με δράσεις ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μας στις νέες τεχνολογίες. Για να προωθήσουμε τους στόχους της Κλιματικής Ουδετερότητας υποστηρίζουμε την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της Έρευνας και της Καινοτομίας. Η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου έχει ξεκινήσει και η προσέγγιση μας είναι ολιστική. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας δημιουργούμε ειδικά και επιδραστικά σχέδια δράσης τα οποία βασίζονται σε εκτεταμένη έρευνα των αναγκών κάθε περιοχής. Πάντα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς», συμπλήρωσε ο κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δημιουργία Innovation Hubs, Clusters, Incubators όπως και στις συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Καθώς και στην ολιστική προσέγγιση που εφαρμόζεται μέσω καινοτόμων εργαλείων δημοσίων συμβάσεων τα οποία επιτρέπουν την αύξηση της συνολικής ικανότητας για καινοτομία, ώστε και η πράσινη μετάβαση να επιταχυνθεί και οι μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να βοηθηθούν προκειμένου  να συμμετέχουν στην παραγωγή νέου πλούτου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση