HomeHL-GreeceΗ ΝΔ κλείνει μέτωπα προς τις ευρωεκλογές και κινείται στην τροχιά του 33%

Η ΝΔ κλείνει μέτωπα προς τις ευρωεκλογές και κινείται στην τροχιά του 33%

Υπουργικό με μπόνους για δημοσίους υπαλλήλους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί η προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη όλο το προηγούμενο διάστημα να ήταν περισσότερο στραμμένη στις προσπάθειες εκλογικής ανάταξης της Νέας Δημοκρατίας και στην αύξηση της συσπείρωσης, όμως το κυβερνητικό έργο είναι ανελαστικό. Έτσι, σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, με πιο ενδιαφέρον νομοσχέδιο αυτό του υπουργείου Εσωτερικών για μπόνους παραγωγικότητας σε στελέχη του δημοσίου, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει ριζικές αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στέλνει το μήνυμα ότι οι κυβερνητικές μηχανές δεν έχουν… χαλαρώσει λόγω του εκλογικού οροσήμου του Ιουνίου, αν και ο ίδιος θα ρίξει το βάρος του στις περιοδείες και στον προεκλογικό αγώνα, ιδίως αμέσως μετά το Πάσχα. Ούτως ή άλλως, αρκετές περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις του σχετίζονται με την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, όπως έγινε το Σάββατο, όταν επισκέφθηκε τις Μέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ στον Πειραιά, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ που έδειξαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο καλύτερος στην αγορά εργασίας εδώ και 23 χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν πάνω από 63.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Κλείνουν μέτωπα, αυξάνεται η συσπείρωση

Σε κάθε περίπτωση, καθώς πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα και όλοι θα επιδιώξουν μια σύντομη ανάπαυλα, πριν το εκλογικό «φορτσάρισμα» του Μαΐου, βασική στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα είναι εφικτό. Ο ίδιος συναντήθηκε την Παρασκευή στο Δήλεσι με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ο πρωθυπουργός θα δώσει την Πέμπτη το παρών στην Ακολουθία των Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου. Και οι βουλευτές της ΝΔ, όμως, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αγνόησαν τις… προειδοποιήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου και έδωσαν en bloque το παρών σε εκκλησίες, τόσο το Σάββατο του Λαζάρου όσο και την Κυριακή των Βαϊων.

Ο βασικός στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, πάντως, ήτοι η κομματική συσπείρωση, μοιάζει να έχει… μπει στις ράγες. Με βάση την έρευνα της MARC για το «ΘΕΜΑ», η γαλάζια συσπείρωση μετράται στο 69,2%, ποσοστό που προφανώς μπορεί να αυξηθεί στον επόμενο μήνα. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλο μέρος των «διαρροών» της ΝΔ που είτε δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν είτε κατευθύνονται προς το «άλλο κόμμα», κάτι που για τους επιτελείς της ΝΔ σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο επανασύνδεσης με τις κατάλληλες κινήσεις.

Βαρύνουσας σημασίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες κομματικές πηγές, θα είναι το μπαράζ περιοδειών που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Μάιο και μετά, στα πρότυπα των εθνικών εκλογών, καθώς σκοπεύει και πάλι να γυρίσει τη χώρα. Επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει και το «σπριντ» των γαλάζιων κομματικών κλιμακίων, με υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, βουλευτές και κομματικά στελέχη που αναμένεται να καλύψουν όλες τις μεγάλες και μεσαίες πόλεις όλων των νομών της χώρας. Μάλιστα, κάποιοι υπουργοί που έχουν αναλάβει την «εκλογική» ευθύνη περιφερειών της χώρας ξεκίνησαν ήδη τις εξορμήσεις τους.

Ο πήχης του 2019

Προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως «πήχη» για το κυβερνών κόμμα το 33,12% που είχε πάρει στις ευρωεκλογές του 2019. Με βάση μια σειρά ερευνών, με τελευταία αυτή της MARC, η ΝΔ μοιάζει να είναι κοντά σε αυτόν τον στόχο, καθώς στο εκλογικό βαρόμετρο καταγράφεται στο 33,4% στην εκτίμηση ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο ποσοστό εμφανίζεται το κυβερνών κόμμα και σε άλλες έρευνες των τελευταίων ημερών, όπως της GPO για τα Παραπολιτικά και της Opinion Poll για το Action24.

pinakas2

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της δημοσκόπησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι το δυνατό χαρτί του κόμματος του, όντας ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, αλλά και ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία με 37% στη σχετική ερώτηση. Ενδιαφέρον ως προς το κυβερνητικό momentum έχει η ελαφρά βελτίωση στον δείκτη ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο που προσεγγίζει πλέον το 40%, υπερβαίνοντας συνεπώς το ποσοστό εκλογικής επιρροής της ΝΔ και καταδεικνύοντας έτσι τις δυνητικές «δεξαμενές» για το κυβερνών κόμμα.

poll-4 poll-6

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από την έρευνα της MARC, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%). Με άλλα λόγια, η μάχη και πάλι θα δοθεί με άξονα το πολιτικό κέντρο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση