HomeHL-9«Μίνωας 2024»: Σε Ηράκλειο και Λασίθι – Ήχησε το 112

«Μίνωας 2024»: Σε Ηράκλειο και Λασίθι – Ήχησε το 112

Σενάριο για σεισμό 7,2 Ρίχτερ με εκκενώσεις σχολείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με καθυστέρηση δύο ωρών ξεκίνησε στις 12 η μεγάλη άσκηση σεισμού υπό τον τίτλο «Μίνωας 2024». Η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν στο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε λίγο μετά τις 8 το πρωί στον Ναύσταθμο και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, το Ναυτικό νοσοκομείο και τα σχολεία στη Σούδα.
ikona_viber_2024-04-23_12-04-26-085
Σήμερα, το επίκεντρο της άσκησης  βρίσκεται στο Ηράκλειο και το Λασίθι με το σενάριο να κάνει λόγο για νέο σεισμός μεγέθους 7.2 R, με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πόλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη. Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσεων, καταπτώσεων, καθιζήσεων, ρευστοποιήσεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσεων ακτογραμμών στις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και Θαλάσσια Γεωδυναμικά Κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

20240422_minoas_8-megali

Για τις ανάγκες της άσκησης θα γίνει εκκένωση όλων των σχολικών μονάδων, ενώ αμέσως μετά το πέρας της άσκησης, τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά. Άσκηση εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί και σε Δημοτικά Κτήρια, όπου επίσης αμέσως μετά το τέλος της θα συνεχιστούν οι λειτουργίες των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

20240422_minoas_2-megali

Μάλιστα, η άσκηση γίνεται παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια αλλά και του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών.

Θα ηχήσει και σήμερα το 112

Και σήμερα εστάλη μήνυμα σε όλους τους Κρητικούς από το 112 για την άσκηση σεισμού.

Το μήνυμα λέει:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθιόυ – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION  22/04/2024 – TIME (…) – A strong earthquake in the Regional Units of Heraklion and Lasithi – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»
1
Το χθεσινό σενάριο για Ρέθυμνο και Χανιά

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

minoas-samaria4-1024x768

Τον σεισμό ακολουθούν, σε ρεαλιστικό χρόνο, δεκάδες περιστατικά (κατολισθήσεις, βλάβες σε κτίρια, εκκενώσεις κ.α.) τα οποία κινητοποιούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έγινε κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς, τραυματίστηκαν επισκέπτες και επιχειρείται εκκένωση, ενώ 3 ασθενοφόρα έλαβαν σήμα για να κατευθυνθούν στην είσοδό του.

minoas-samaria3-768x1024

Ως προς το Ρέθυμνο το σενάριο έκανε λόγο για εκτροπή οχήματος στο Φαράγγι του Κοτσυφού και τραυματισμό ατόμων. Εκεί, έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων.

Ένα άλλο σενάριο προέβλεπε τον εγκλωβισμό ατόμων σε κτίριο που κατέρρευσε στην οδό Σταμαθιουδάκη, με την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση