HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕκπαίδευση στην οδική ασφάλεια με χρήση προσομοιωτών

Εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια με χρήση προσομοιωτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Aλαζονεία, αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση, επιδειξιομανία και υπερβάλλων ναρκισσισμός  αποτελούν τα βασικά συστατικά για ένα τροχαίο. Θέματα προς διερεύνηση από ψυχολόγους, αλλά με αυτά τα “προσόντα” ουδείς αποδέχεται το πρόβλημά του.

Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος, πάντα εκπλήσσει με τα ρεπορτάζ, τις ικανότητές και τα προσόντα του που αποκαλύπτονται κατά περίσταση.

Από την θέση του οδηγού ο Βασίλης υπό βροχή αναπτύσσει ταχύτητα και κάπου εκεί μετά από μια προσπέραση, με “σφήνες” το αυτοκίνητο εκτροχιάζεται και καρφώνεται στις μπαριέρες. Θα μπορούσε να καταλήξει στον θανάσιμο τραυματισμό του ή σε μόνιμη αναπηρία, εάν δεν ήταν μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε στο ασφαλές περιβάλλον ενός προσομοιωτή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Γνωρίζουν οι Έλληνες να οδηγούν;» Η απάντηση είναι πως σε συνθήκες βροχοπτώσεως, χιονοπτώσεως ή άλλες απρόβλεπτες δεν γνωρίζουν.

Αυτό διαπιστώνεται καθημερινά από τα πολλά τροχαία και τα θύματα τους. Προς τούτο και η ημερίδα ασφαλούς οδήγησης που πραγματοποιείται στα Γιάννενα.

O Αθανάσιος Τσιότρας, συγκοινωνιολόγος μηχανικός, εξηγεί ότι για την ορθή οδική συμπεριφορά, απαιτείται θεωρητική και πρακτική εξάσκηση.

Οι μαθητές εκπαιδεύονται σε έναν προσομοιωτή ΙΧ, έναν φορτηγού/λεωφορείου και έναν γερανοφόρου οχήματος, ενώ ένας προσομοιωτής ανατροπής, που περιστρέφεται με 25 στροφές ανά λεπτό, από τους λίγους που υπάρχουν ακόμη και στην Ευρώπη, δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν το εύρος των δυνατοτήτων οδηγών και οχημάτων, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένος.

Μια λάθος εκτίμηση οδηγεί σε εκτροπή από τον δρόμο και τούμπες, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό ή τον θάνατο σε περίπτωση που ο οδηγός δεν φορά ζώνη ασφαλείας.

Εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια με χρήση προσομοιωτών

«Η κυκλοφοριακή αγωγή πρέπει να είναι μάθημα στα σχολεία, στην Β΄ και Γ΄ λυκείου, προτού οι νέοι αποκτήσουν δίπλωμα οδηγήσεως». Όπως λέει ο κ. Τσιότρας όταν πρόσφατα στην Σ. Αραβία επετράπη στις γυναίκες να οδηγούν η εξάσκηση για την απόκτηση διπλώματος περιελάμβανε/ει υποχρεωτικά μαθήματα σε προσομοιωτές.

Εντυπωσιασμένοι οι μαθητές και οι καθηγητές, που παρακολουθούν την πενθήμερη ημερίδα έχουν ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Με επτά σταθμούς εκπαίδευσης μέσα σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, δοκιμάζουν συνθήκες που ισχύουν σε ένα δρόμο και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, για να μην εξελιχθούν σε δυστυχήματα.

ertnews.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση