HomeHL-GreeceΤα διλήμματα των ευρωεκλογών βάζει ο Μητσοτάκης -Γιατί επανέφερε το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών βάζει ο Μητσοτάκης -Γιατί επανέφερε το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

Ουσιαστικό διακύβευμα συσπείρωσης στη ΝΔ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» που το καλοκαίρι του 2015 εξέφρασε με απόλυτο τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας απέναντι στον λαϊκισμό και τις τυχοδιωκτικές τακτικές της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκπροσώπησε το 40% των πολιτών, όπως αποτυπώθηκε στην κάλπη του δημοψηφίσματος και εν συνεχεία διευρύνθηκε στην ελληνική κοινωνία που βίωσε την αγωνία για την κατάρρευση της χώρας και την περιβόητη «κωλοτούμπα», επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αρχή έγινε στο Συνέδριο της ΝΔ και από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε κάθε προεκλογική ομιλία ή συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να συσπειρώσει εκ νέου ένα κρίσιμο εκλογικό κοινό που τον στήριξε από την στιγμή της ανάδειξης του στην προεδρία της ΝΔ και συνέβαλε καθοριστικά στις δύο εκλογικές νίκες που σημείωσε το 2019 και το 2023.

Ουσιαστικό διακύβευμα συσπείρωσης στη ΝΔ

Η επιστροφή στην κανονικότητα των τελευταίων ετών, η έλλειψη κινδύνου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η απουσία ουσιαστικού αντιπάλου για την κυβερνητική παράταξη ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδυναμώσει τον συνεκτικό ιστό που συνέδεε αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Σε συνδυασμό με την χαλαρότητα των ευρωεκλογών και την αυξημένη αποχή που αποτελούν παραδοσιακά χαρακτηριστικά τους καθιστούν επιτακτικό για τη ΝΔ ένα ουσιαστικό διακύβευμα που θα συσπειρώσει αυτές τις δυνάμεις. «Κάθε εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται ένα δίπολο», όπως σημειώνει μέλος της εκλογικής επιτροπής της Πειραιώς και στο τέλος της ημέρας «οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ δύο διαδρομών».

Το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει απέναντι του πρωτίστως τον Στέφανο Κασσελάκη και δευτερευόντως τον Κυριάκο Βελόπουλο. Και το δίλημμα είναι σταθερότητα με ισχυρή εκπροσώπηση στην Ε.Ε. ή λαϊκισμός και κίνδυνος για πισωγυρίσματα. Για να γίνει πιο «ζωντανό» το δίλημμα επιστράτευσε μία εικόνα από το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην εξέδρα που είχε στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πανηγύριζε τη νίκη στις εκλογές. Εκεί έφτασε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος ανέβηκε επάνω και με μία αγκαλιά επισφράγισαν την συνεργασία τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που αποτέλεσαν την βάση για τον σχηματισμό του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

 «Κασσελάκης και Βελόπουλος μου θυμίζουν πολύ Τσίπρα και Καμμένο»

Ο πρωθυπουργός για να βάλει τα θεμέλια ενός νέου μετώπου, αυτού κατά «του μηδενισμού, της ασυναρτησίας και του λαϊκισμού» μίλησε στον ΑΝΤ1 για ένα remake. «Βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια», είπε για να αναρωτηθεί αν μπορεί να συμβεί και να δώσει την απάντηση: «Προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό».

Η θετική ατζέντα στη στρατηγική της ΝΔ

Στον πυρήνα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο είναι και η θετική ατζέντα. Αυτό είχε πράξει και στις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς ύστερα από εισήγηση του συμβούλου του Πρωθυπουργού Σταν Γκρινμπεργκ, η οποία δικαιώθηκε και στην κάλπη. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες έχει σχεδιαστεί η παρουσίαση νομοθετημάτων που έχουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελούν κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές. Χαρακτηριστικό είναι αυτό για το δημογραφικό, ένα επί της ουσίας εθνικό θέμα το οποίο αφορά το μέλλον της Ελλάδας και τα μέτρα που περιλαμβάνει απλώνονται από τα μέτρα και την βοήθεια της πολιτείας για την δημιουγία οικογένειας μέχρι την στήριξη των πολυτέκνων. «Απέναντι στη μηδενιστική και καταγγελτική ρητορική με την οποία πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε να αντιτάξουμε συγκεκριμένο έργο», δηλώνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, δεν θα αφήνουν τίποτα αναπάντητο από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσιάζει ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να δείξει έτοιμος για να …κυβερνήσει. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ. «Κάθε φορά πάντως που αναφέρεται στα της οικονομίας και στο που θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των 40 δισ. που έχει ανακοινώσει, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις», σχολιάζουν δηκτικά κυβερνητικές πηγές.

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου -«Κλειδώνουν» τα ονόματα του γαλάζιου ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές 2024

Σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου θα οριστικοποιηθούν τα τελευταία δέκα ονόματα που απομένουν για να συμπληρωθεί το γαλάζιο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι διεργασίες τα τελευταία 24ωρα είναι διαρκείς προκειμένου να κλειδώσουν πρόσωπα που θα κάνουν «γκελ» στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ συμβάλλοντας στην συσπείρωση της βάσης. Επίσης, στα χαρακτηριστικά που συνυπολογίζει το εκλογικό επιτελείο είναι η απήχηση σε τοπικές κοινωνίες και η ικανότητα τους να φέρουν στην κάλπη εκλογικό κοινό που δεν είναι δεδομένο ότι θα ψήφιζε τη ΝΔ. Μετά την ανακοίνωση του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην διαρρεύσουν ονόματα από την τελική δεκάδα μέχρι να λάβει σήμερα τις αποφάσεις του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες που είναι επικρατέστεροι για να είναι υποψήφιοι. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι εκκρεμούν υποψηφιότητες από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Θράκη.

Δεν είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές 2024 ο Μπελέρης

Αυτό που φέρεται να έχει αποφασίσει ήδη ο Πρωθυπουργός είναι να μην είναι τελικά υποψήφιος με τη ΝΔ ο Φρέντι Μπελέρης, και παρά τις διεργασίες του προηγούμενου διαστήματος δεν θα βρίσκεται στη λίστα. Το όνομα του ομογενούς Έλληνα που βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές, γεγονός που έχει δημιουργήσει ρήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είχε συζητηθεί έντονα και η εισήγηση πολλών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όπως του Σταύρου Παπασταύρου, μέχρι να αποχωρήσει, του Μάκη Βορίδη και άλλων ήταν θετική. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό ανατράπηκε.

Στα θετικά συνυπολογιζόταν η συσπείρωση δεξιών ψηφοφόρων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και η κινητοποίηση στελεχών που έβλεπαν ως εθνική αποστολή την στήριξη του κ. Μπελέρη έναντι της δίωξης από τον Έντι Ράμα, ενώ αρνητική ήταν η εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει την εκτίμηση ότι ένα ζήτημα που έχει αναχθεί από την χώρα μας σε ευρωπαϊκό και αφορά πλέον τις σχέσεις Βρυξελλών – Τιράνων με επίκεντρο το κράτος δικαίου θα το μετέτρεπε σε διμερές με αρνητικές συνέπειες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τελικά στο ζύγι επικράτησαν τα αρνητικά και έτσι δεν θα βρίσκεται στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο που θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση