HomeHL-GreeceΟ Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τη στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Ο Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τη στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

Δριμεία πυρά κατά Κασσελάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η χθεσινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, μια λαϊκή γειτονιά της συμπρωτεύουσας, έδωσε ώθηση σε συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ίσως και καλύτερη του αναμενομένου εικόνα. Όμως, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και μια σειρά πολιτικά ενδιαφέρουσες αιχμές, με πιο ενδιαφέρουσα εξ αυτών το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έβαλε κανονικά στο στόχαστρό του τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος με άρθρο του στην Καθημερινή επιχειρηματολόγησε χθες υπέρ των πρόωρων εκλογών.

«Ο ίδιος δεν ήταν που πριν από λίγες μέρες σε μια συνέντευξή του έθεσε ως εκλογικό του πήχη το 17% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Έρχεται και αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά, αλλά ταυτόχρονα ζητάει εθνικές εκλογές. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος.

Η «στόχευση» στον κ. Κασσελάκη δεν είναι παράλογη, καθώς αφενός υπαγορεύεται από τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων που καταγράφουν ένα «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, αφετέρου η ΝΔ χρειάζεται και έναν αντίπαλο για να διαμορφωθεί ένα πολιτικό «δίπολο». Δεν υπήρξαν, άλλωστε, ιστορικά εκλογές, στις οποίες δεν υπήρξε ένας αντίπαλος για τον πρωτοπόρο και ο κ. Κασσελάκης αποτελεί έναν «εύκολο» στόχο για το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενσαρκώνει την τοξικότητα, επιδιώκοντας να την επαναφέρει από το «παράθυρο», σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευαγγελίζεται την οδό της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων που έχουν απτό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη. «Μας εκλέξατε πριν από εννέα μήνες για να κάνουμε την καθημερινότητά σας καλύτερη και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας αυτό, με απόλυτη προσήλωση σε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί», τόνισε με νόημα χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο τον κ. Κασσελάκη και για έναν ακόμα λόγο: την αναντιστοιχία του αιτήματός του να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές με τη στάση του στην επιστολική ψήφο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη διάταξη για τις ευρωεκλογές, όταν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως προσέθεσε την παράμετρο για τις εθνικές εκλογές με στόχο να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 200 ψήφοι.

Στο στόχαστρο ο Βελόπουλος

Κατά τα άλλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr, ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες εμφανίσεις στη Βόρειο Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ενώ τα κομματικά κλιμάκια θα πάνε τις επόμενες εβδομάδες πόρτα-πόρτα, καλύπτοντας όλους τους νομούς. Στο «στόχαστρο» του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία ειδικά στη Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος έχει μπει κανονικά στα «γαλάζια» ραντάρ. Η έρευνα της Alco για τον Alpha, μάλιστα, είναι αποκαλυπτική, καθώς η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 61% και εμφανίζει διαρροές της τάξης του 7% προς την Ελληνική Λύση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 3%.

Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε χθες «ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί πατριώτες; Αυτοί που έχουν εύκολο τον πατριωτισμό στα λόγια ή αυτοί που υπερασπίζονται την πατρίδα με πράξεις;», ενώ κάρφωσε ευθέως τον Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας ότι τάζει στους πολίτες συντάξεις 3.000 ευρώ. Σημειωτέον, ο κ. Βελόπουλος το μεσημέρι επανήλθε με δήλωσή του, λέγοντας ότι η σύνταξη μπορεί να φτάσει τα…4.000 ευρώ, εφόσον αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Είναι, πάντως, μια παραδοχή στελεχών της ΝΔ στη Μακεδονία ότι στελέχη της Ελληνικής Λύσης «γυρίζουν» πολύ και έχουν έντονη παρουσία. Κάτι που, βεβαίως, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να φρενάρει.

Βουλευτής επικεφαλής του εκλογικού αγώνα

Ίσως και σήμερα, παράλληλα, θα «κλειδώσει» το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, με το ευρωψηφοδέλτιο να παρουσιάζεται τη Δευτέρα στο Ωδείο Αθηνών. Στη θέση του Γιάννη Μπρατάκου θα βρεθεί βουλευτής με κομματική εμπειρία, αλλά απομένει η τελική απόφαση του πρωθυπουργού. Χθες, επιστρέφοντας από τη διήμερη περιοδεία του ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην «προεκλογική» task force ενσωματώνεται και ο επικοινωνιολόγος Θωμάς Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε καίριο ρόλο και στις εκστρατείες του 2023.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση