HomeHL-TOPΦωτιά στην Ιεράπετρα: Χωρίς ενεργό μέτωπο – Μία σύλληψη

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Χωρίς ενεργό μέτωπο – Μία σύλληψη

Παραμένουν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις- Σε ετοιμότητα επιπέδου 4 οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας άνδρας ευθύνεται για τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή Μαύρο Κόλυμπο Λασιθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 35χρονος επιχείρησε να κάψει ξερόκλαδια στο χωράφι του όμως  μια καύση δεν είχε σβήσει καλά με αποτέλεσμα η φωτιά να του… ξεφύγει και επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής κατάφερε και εντόπισε τον άνδρα και τον συνέλαβε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Λασιθίου.

pirkagia-makri-gialos-24

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ιεράπετρα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά στην Ιεράπετρα. Στο σημείο επιχειρούσαν επιχειρούν 186 πυροσβέστες με 14 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 38 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν χθες 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνδρομή παρέχουν επίσης πεζοπόρο τμήμα που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

pirkagia-ierapetra-mavros-kolimpos-9

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί έφτασαν ακόμη 17 πυροσβέστες οι οποίοι μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, για να ενισχύσουν τις ομάδες των πεζοπόρων τμημάτων. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν στο σημείο καθόλη τη διάρκεια της μέρας για το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Ειδικά μέτρα λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς μέχρι Δευτέρα

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Κυριακή 7 Απριλίου και μεθαύριο Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 αναμένεται να επικρατήσουν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση Πυρκαγιάς σε όλη την Κρήτη. Παρόλο που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου θα εφαρμοστούν το επόμενο διήμερο μέτρα Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στην Κρήτη έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Γίνεται ισχυρή σύσταση για απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και για την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί για το έτος 2023 με σχετικές αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα σεβασμού των απαγορεύσεων, της ενημέρωσης μόνο από επίσημες πηγές και των υποδείξεων των αρμοδίων Αρχών.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

166 ΕΚΑΒ

1591 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

100 ΕΛΑΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση