HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚυκλικό «ουράνιο τόξο» εντοπίστηκε σε πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα

Κυκλικό «ουράνιο τόξο» εντοπίστηκε σε πλανήτη έξω από το ηλιακό σύστημα

Ο πλανήτης WASP-76b, στον αστερισμό των Ιχθύων, ανακαλύφθηκε το 2013 και έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από τον Δία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημάδια μυστηριωδών μοτίβων που μοιάζουν με ουράνιο τόξο έχουν εντοπιστεί σε έναν πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος, είπαν αστρονόμοι.

Το φαινόμενο, που ονομάζεται «φαινόμενο της δόξας», εμφανίζεται συχνά στη Γη και έχει βρεθεί μόνο μία φορά σε έναν άλλο πλανήτη, την Αφροδίτη. Πιστεύεται ότι εκπέμπεται από έναν εξαιρετικά καυτό πλανήτη παρόμοιο με τον Δία, που ονομάζεται WASP-76b, περίπου 637 έτη φωτός μακριά, είπαν οι αστρονόμοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Πανεπιστημίου του Warwick. «Υπάρχει λόγος που δεν έχει ξαναφανεί δόξα έξω από το ηλιακό μας σύστημα – απαιτεί πολύ περίεργες συνθήκες», είπε ο Olivier Demangeon, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Διαστημικών Επιστημών στην Πορτογαλία.

Το αποτέλεσμα εμφανίζεται όταν το φως περνά ανάμεσα σε ένα στενό άνοιγμα, όπως σταγονίδια νερού στα σύννεφα, προκαλώντας τη διάθλασή του και τη δημιουργία μοτίβων δακτυλίου. Ένα μικρό διαστημόπλοιο που ονομάζεται Cheops παρακολούθησε τον πλανήτη για τρία χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη του φαινομένου της δόξας.

Εάν το φαινόμενο επιβεβαιωθεί με μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν περισσότερα για τους εξωπλανήτες και πόσο κατοικήσιμοι θα μπορούσαν να είναι. Οι επιστήμονες είπαν ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει το φαινόμενο της δόξας.

Ο WASP-76b, στον αστερισμό των Ιχθύων, ανακαλύφθηκε το 2013 και έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από τον Δία. Ενώ η μία πλευρά του πλανήτη είναι πάντα στραμμένη προς τον ήλιο, φτάνοντας σε θερμοκρασίες 2400 C, η άλλη είναι καλυμμένη σε ατελείωτο σκοτάδι.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση