HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπεδίου-Λασιθίου στο Τζερμιάδων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας παρουσίασαν το σχεδιασμό για την ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στο κομμάτι που αφορά στο Οροπέδιο Λασιθίου και τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν εκεί.

Ειδικότερα προχώρησαν σε:

-Ανάλυση των κερδών που θα έχει ο Δήμος αλλά και ολόκληρη η περιοχή από τη συμμετοχή τους στην Ενεργειακή Κοινότητα

– Παρουσίαση προτερημάτων και μειονεκτημάτων φωτοβολταϊκών και αιολικών

-Διευκρινήσεις για την οικονομική και κοινωνική προέκταση της συμμετοχής του Δήμου σε μια Ενεργειακή Κοινότητα (δωρεάν ρεύμα, ζεστό νερό κ.α. σε δημότες)

-Παρουσίαση δεδομένων για την πιλοτική μονάδα βιομάζας που σχεδιάζεται να λειτουργήσει στον οικισμού του  Αγίου Κωνσταντίνου η οποία με καύση φυτικών υπολειμμάτων και κοπριάς θα προσφέρει ρεύμα και ζεστό νερό στο συγκεκριμένο οικισμό, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων του.

enimerotiki-ekdilosi-energiakes-kinotites-1

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου τάσσεται κατά της εγκατάστασης μεγάλων αιολικών στα διοικητικά του όρια αλλά αντίθετα επιδιώκει την επανάχρηση των παραδοσιακών ανεμόμυλων, στις πιο σύγχρονες τους κατασκευές, κι εφόσον το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, για την παραγωγή ενέργειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε το σύνολο των αντιδημάρχων του Δήμου Οροπεδίου και συγκεκριμένα οι: Αγγελική Χατζάκη, Ελευθερία Κρασανάκη, Ευάγγελος Σιγανός και Μάνος Περισυνάκης, ο ειδικός σύμβουλος Μανόλης Χρονάκης, η ΓΓ του Δήμου Κλεάνθη Βερίγου και ο πρόεδρος της ΤΚ Καμινακίου Κώστας Φουκαράκης.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασάκης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για επαφές που αφορούν σε ζητήματα του Δήμου κι έτσι δεν μπόρεσε να παραστεί.

Να σημειώσουμε πως η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο  πρωτοβουλίας που  χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ) και υλοποιείται από επιστήμονες του χώρου της ενέργειας και μέλη της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας, με την τεχνική και διοικητική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.».

Στόχος είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες αξιοποίησης και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης και τη συμβολή αυτών στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, η δράση στοχεύει να αποτελέσει κίνητρο για τη συνειδητή εμπλοκή του κάθε πολίτη στην ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνονται με αρωγό την κοινωνία, ενώ τα οφέλη επιστρέφουν στις τοπικές οικονομίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση