HomeHL-9Διαγωνισμός ΕΤΑΔ: Σε 6πλάσια τιμή έκλεισε το Ξενία Καρτερού Ηρακλείου

Διαγωνισμός ΕΤΑΔ: Σε 6πλάσια τιμή έκλεισε το Ξενία Καρτερού Ηρακλείου

Η αρχική τιμή στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ήταν 115.000 ευρώ - Πού αποδίδεται το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προσέλκυσε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 715.000 ευρώ, τιμή 6πλάσια εκείνης της εκκίνησης του σχετικού διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, των 115.000 ευρώ, έπιασε τελικά το ακίνητο του πρώην Ξενία στον Καρτερό Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάδοχο επενδυτικό σχήμα είναι το “ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΡΤΕΡΟΣ” – ΗΛΙΟΣ ΕΠΕ & VILLAGE PLANNING MON I.K.E. (συμπράττουσα εταιρεία Γ. ΜΗΛΟΛΙΔΑΚΗΣ ΑΕ), με την προσφορά του να φτάνει τα 715.660 ευρώ.

Το Ξενία Καρτερού λειτούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, φέροντας την υπογραφή του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος κατασκεύασε και τα Ξενία Άνδρου, Αρχαίας Ολυμπίας (“Ξένιος Ζευς”), Ηγουμενίτσας και Κοζάνης. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 2011 από το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002 και βρίσκεται υπό προστασία, κάτι ωστόσο που δεν εμπόδισε, όπως συνέβη και σε πολλά άλλα εγκαταλελειμμένα Ξενία, τη σταδιακή καταστροφή του. Βρίσκεται μάλιστα εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού, κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού προς Άγιο Νικόλαο και εντός σχεδίου πόλεως και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προέκυψε, –συμμετείχαν 3 ακόμη επενδυτικά σχήματα-, αποδίδεται στην προνομιακή θέση του, με πολύ ωραία παραλία, γεγονότα που επιφυλάσσουν εξαιρετικές προοπτικές απόδοσης της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί.

Η προς μίσθωση έκταση αποτελείται από επιφάνεια 81.784,94 τ.μ. με τον έμπροσθεν αυτής αιγιαλό και παραλία, εντός της οποίας βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα “Ξενία” Καρτερού, το οποίο αποτελείται από 7 ισόγεια κτίρια σε σχήμα Π, που κατασκευάστηκε το 1961 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο Β΄ κατηγορίας, δυναμικότητας 84 κλινών (42 δίκλινα). Η τιμή εκκίνησης των 115.000 ευρώ αφορούσε το ετήσιο μίσθωμα της έκτασης με τις εγκαταστάσεις πλην αιγιαλού και παραλίας (το μίσθωμα των οποίων θα προστεθεί στο βασικό μίσθωμα της έκτασης, κατά τους όρους της προκήρυξης). Η α’ φάση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για την εκμίσθωση του ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου του 2023, με προθεσμία υποβολής τη 16η Ιανουαρίου 2024, όμως οδηγήθηκε σε παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι δαπάνες για την αναβάθμιση και λειτουργία του ακινήτου ως ξενοδοχειακή μονάδα με την ήδη πραγματοποιηθείσα δόμηση βαρύνουν τον μισθωτή και δεν συμψηφίζονται με μισθώματα. Ωστόσο, ο μισθωτής μπορεί να δομήσει με δαπάνες του κάνοντας χρήση του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης της έκτασης των 82 στρεμμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα του χορηγηθούν οι σύμφωνα με την νομοθεσία απαραίτητες άδειες, κατόπιν σύναψης σχετικής συμφωνίας με την ΕΤΑΔ και με επανεκτίμηση του ετήσιου μισθώματος από ανεξάρτητο πιστοποιημένο εκτιμητή επιλογής της εκμισθώτριας.

newmoney.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση