HomeHL-9«Σπαρτιάτες»: Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες αν το δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους «11» – Τα σενάρια

«Σπαρτιάτες»: Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες αν το δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους «11» – Τα σενάρια

Επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την παραγγελία του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, είναι πώς θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους «11».

Νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές εξελίξεις θα συμβάλουν και στην τελική απόφαση του Εκλογοδικείου που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.
Τα σενάρια

Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

-Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
-Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες
-Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Τα μέτωπα με την Δικαιοσύνη

Πολλαπλό μέτωπο με την Δικαιοσύνη έχουν ανοίξει οι «Σπαρτιάτες» μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των βουλευτών του κόμματος και την εκδίκαση της υπόθεσης στο εκλογοδικείο για την νομιμότητα της συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές του 2023.

Πάνω από 7 μήνες μετά τις καταγγελίες του προέδρου των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα για εκβιασμούς στο κόμμα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη άσκησε ποινική δίωξη κατά συνολικά 13 ατόμων για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Πιο αναλυτικά οι διώξεις στρέφονται κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» και 3 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν από το κόμμα.

Οι βουλευτές στους οποίους αφορά η ποινική δίωξη είναι:

Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ
Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ
Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ
Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ
Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την άσκηση ποινικής δίωξης είχαμε δύο ανεξαρτητοποιήσεις των βουλευτών, Γιώργου Μανούσου και του Γιάννη Δημητροκάλλη με αιχμές κατά του Βασίλη Στίγκα.

Η αντίδραση του Βασίλη Στίγκα

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού» τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας.

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των “Σπαρτιατών” στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στον Ηλία Κασιδιάρη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ασκηθεί ποινική δίωξη και στον έγκλειστο στις φυλακές, Ηλία Κασιδιάρη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός αρχηγός των «Σπαρτιατών». Σύμφωνα με την έρευνα, φέρεται να είχε αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική στήριξη των βουλευτών του κόμματος προκειμένου να τους χρησιμοποιεί ως πολιτικό «μανδύα» αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να λάβει μέρος στις εθνικές εκλογές λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας.

Για συνέργεια στο αδίκημα της παραπλάνησης διώκεται ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς, στο γραφείο του οποίου έγιναν το βράδυ των εκλογών οι πανηγυρικές δηλώσεις των μελών των «Σπαρτιατών». Φέρεται να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του κόμματος και Ηλία Κασιδιάρη καθώς εμφανίζεται ως ένας εκ των δηλωμένων δικηγόρων (όπως και ο Χ. Κατσιβαρδάς) με τους οποίους δικαιούνταν να συνομιλεί ο Κασιδιάρης στις φυλακές.

Υπήρξε μάλιστα στις λίστες υποψηφίων του κόμματος «Έλληνες» για τις εκλογές του Μαΐου 2023, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Είχε επίσης εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου με την «Ελληνική Αυγή».

Κασιδιάρης: Πρόκειται για αστειότητες

Η Βάσω Πανταζή ανακοίνωσε: «Υπό την ιδιότητα μου ως συνηγόρου υπερασπίσεως του Ηλία Κασιδιάρη, ως προς την ποινική υπόθεση που αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σας γνωστοποιώ την κάτωθι δήλωση του: «Αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή. Πρόκειται για αστειότητες που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση