HomeHL-WorldΒαλτιμόρη: 764 τόνους τοξικών υλικών μετέφερε το φορτηγό πλοίο που γκρέμισε τη γέφυρα

Βαλτιμόρη: 764 τόνους τοξικών υλικών μετέφερε το φορτηγό πλοίο που γκρέμισε τη γέφυρα

Άνοιξαν κάποια κοντέινερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 56 εμπορευματοκιβώτια με τοξικά υλικά, ορισμένα εκ των οποίων έπεσαν στα νερά του ποταμού Πατάσκο της Βαλτιμόρης μετέφερε το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key προκαλώντας την κατάρρευσή της.

Όπως είπε η Τζένιφερ Χόμεντι, πρόεδρος του αμερικανικού Εθνικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB), αξιωματούχοι της υπηρεσίας επιβιβάστηκαν χθες βράδυ στο μήκους σχεδόν 300 μέτρων φορτηγό πλοίο Dali με σημαία Σιγκαπούρης για επιθεώρηση.

Επιθεωρητής της NTSB αρμόδιος για τα τοξικά υλικά εντόπισε τα 56 κοντέινερ κατά τον έλεγχο του φορτίου και των σχετικών εγγράφων, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης με την ανάλυση και του μαύρου κουτιού του Dali.

«Πρόκειται για 764 τόνους τοξικών υλικών, ως επί το πλείστων διαβρωτικών, εύφλεκτων και ορισμένων λαδιών είπε η Χόμεντι προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα κοντέινερ που μετέφερε το φορτηγό πλοίο, περιείχαν υλικά «κατηγορίας 9», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Άνοιξαν κοντέινερ με επικίνδυνα υλικά, κάποια έπεσαν στο ποτάμι της Βαλτιμόρης

Η Χόμεντι είπε ακόμη ότι όπως είδε ορισμένα από τα εμπορευματοκιβώτια με τα επικίνδυνα υλικά είχαν ανοίξει «σημαντικά» και πολλά είχαν πέσει στον ποταμό Πατάπσκο, αλλά δεν μπορούσε να δώσει «ακριβή αριθμό». Ανέφερε δε ότι αξιωματούχοι είδαν «ανταύγεια» στα νερά του ποταμού.

Οι αξιωματούχοι του NTSB δήλωσαν ότι τα ακριβή είδη επικίνδυνων υλικών που μετέφερε το Dali δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να μιλήσουν για τους πιθανούς κινδύνους για το κοινό.

Ερωτηθείσα κατά πόσον οι κάτοικοι της Βαλτιμόρης θα πρέπει να ανησυχούν για αυτή την «ανταύγεια» από την πιθανή διαρροή επικίνδυνων υλικών στον ποταμό, η Χόμεντι είπε ότι η NTSB διαβίβασε τις πληροφορίες που συνέλεξε σε άλλες ομοσπονδιακές και πολιτειακές Αρχές.

Η Χόμεντι πρόσθεσε ότι η έρευνα για τις βλάβες του φορτηγού πλοίου, που προκάλεσαν την πρόσκρουσή του στη γέφυρα της Βαλτιμόρης, μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και δύο χρόνια, αλλά το NTSB θα εκδώσει επείγουσες συστάσεις για την ασφάλεια και μια προκαταρκτική έκθεση θα δημοσιευτεί εντός το πολύ ενός μήνα.

Η παρουσία επικίνδυνων χημικών περιπλέκει την επιχείρηση καθαρισμού στον ποταμό Πατάπσκο

Το Dali έχασε την πρόωση το πρωί της Τρίτης και συνετρίβη στη γέφυρα Key της Βαλτιμόρης, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Έξι εργάτες που έκαναν επισκευές την ώρα εκείνη στη γέφυρα έπεσαν στα νερά του ποταμού και θεωρούνται νεκροί,.

Το φορτηγό πλοίο έχει ολική χωρητικότητα 95.000 τόνων, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμπορευματοκιβώτια με τα επικίνδυνα υλικά καταλάμβαναν ένα μικρό μέρος της συνολικής μεταφορικής του ικανότητας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών μετά την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης, τα επικίνδυνα υλικά πιθανότατα θα περιπλέξουν τη διαδικασία καθαρισμού της πόλης. «Είναι μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση σε αυτήν την περιοχή και δεν μπορούμε να πάμε εκεί» είπε η Χόμεντι.

Μια πρόσφατη μεγάλη καταστροφή, όταν ένα τρένο που μετέφερε τοξικά χημικά εκτροχιάστηκε στο Οχάιο τον Φεβρουάριο του 2023, εξακολουθεί να επηρεάζει τους κατοίκους περισσότερο από ένα χρόνο μετά το συμβάν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση