HomePost ItΚοινή ανακοίνωση Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και του ομώνυμου Τομέα του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής

Κοινή ανακοίνωση Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και του ομώνυμου Τομέα του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής

"Ούτε λέξη για στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος με ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό σκαφών"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πλήρη αδράνεια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, δεν μπορούν να κρύψουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, για τη δημιουργία δύο διεπαγγελματικών οργανώσεων στον εν λόγω τομέα.

Σε συνέχεια της παραδοχής του ίδιου του Υπουργού, ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των προβλημάτων τους, υπενθυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αγνοώντας το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά κύρια το πραγματικό πρόβλημα οργάνωσης των αλιέων δεν προχωράει στην τροποποίηση του νόμου, που θα επιτρέπει την οργάνωση τους σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Ούτε λέξη για στήριξη του αλιευτικού επαγγέλματος με ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό σκαφών, για τις ζημιές από μεγάλα θηλαστικά, για το κόστος λειτουργίας των VMS / AIS, για την είσοδο νέων αλιέων.

Για τις υδατοκαλλιέργειες προφανώς αγνοεί ότι υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Υδατοκαλλιεργειών που παραμένει αδρανές, ενώ μέσω της έγκρισης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και της αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, ακυρώνονται πολλά σημεία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Υδατοκαλλιεργειών που εγκρίθηκε το 2011.

Καλούμε την κυβέρνηση να επιλύσει τα υπαρκτά προβλήματα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και να ενεργοποιήσει άμεσα το Πρόγραμμα Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιεργειών 2021 – 2027 που παρουσιάζει μικρή απορρόφηση.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση