HomePost ItΣε ετοιμότητα οι φορείς του Ρεθύμνου εν όψει της νέας τουριστικοί περιόδου

Σε ετοιμότητα οι φορείς του Ρεθύμνου εν όψει της νέας τουριστικοί περιόδου

Συνεδρίαση η Επιτροπή τουρισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι συναρμόδιοι φορείς του Ρεθύμνου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Αυτό έγινε σαφές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Ρεθύμνου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 στο Δημαρχείο, υπό την προεδρεία του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Γασπαράκη.

Ο κ. Γασπαράκης  καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε την ανάγκη το Ρέθυμνο να είναι απολύτως έτοιμο για να υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες του. Ο ίδιος επισήμανε, την ουσιαστική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, ώστε για ακόμα μια χρονιά η πόλη να είναι λειτουργική, φιλόξενη και φιλική τόσο ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως τόπος κατοικίας και διαβίωσης.

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων και των υπηρεσιών, οι οποίοι και ενημέρωσαν για τις ενέργειες που κάνουν ενόψει έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνης, κ. Εμμανουήλ Κατσούγκρης , αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η υπηρεσία του στην επίτευξη της εύρυθμης κυκλοφορίας στους δρόμους οχημάτων και πεζών με την δύναμη την οποία διαθέτει. Οι απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν με την αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης οχημάτων και πεζών απαιτούν εγρήγορση, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι για παραβάσεις να εντείνονται  από την πλευρά τους, ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή κυκλοφορία. Το Τμήμα Τροχαίας προσπαθεί με τη δύναμη που διαθέτει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Ένα πρόβλημα υπαρκτό είναι επίσης τα φθαρμένα και μη ευκρινή σήματα, αλλά και τα εκτελούμενα έργα. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη μέριμνα που υπάρχει για τη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, ασθενείς και ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας, στα όρια της παλιάς πόλης και σε ώρες δακτυλίου.

Ο κ. Γασπαράκης,  αναφέρθηκε στην απαίτηση για μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια οδηγών και πεζών, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης με ιδιαίτερη αναφορά στην επίβλεψη τήρησης του ορίου ταχύτητας, που είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων.

Ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου κ. Αντώνιος Ζαχαριουδάκης, αναφέρθηκε στους ελέγχους που θα διενεργηθούν σε αιγιαλό, παραλίες, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και στο ναυαγοσωστικό έργο στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και με τη δύναμη που αυτή διαθέτει και δεδομένου του γεγονότος ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις ροές μεταναστών. Ζήτησε επίσης από τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων να στηρίξουν το έργο της ενημέρωσης των πελατών τους για ασφαλή κολύμβηση, τις παραλίες όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες και τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, κ. Παναγιώτης Καλονόμος, αναφέρθηκε στον πολύμορφο σχεδιασμό της υπηρεσίας του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου που περιλαμβάνει όχι μόνο την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, αλλά και την τήρηση της τάξης, θέματα διατάραξης κοινής ησυχίας, τήρηση ωραρίου καταστημάτων, καταλήψεις από τραπέζια και καθίσματα που εμποδίζουν  την ομαλή κίνηση των πεζών, αλλά και την τροχονομική αστυνόμευση, την οδική ασφάλεια και γενικότερα την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Όπου απαιτείται γίνονται στοχευμένες ενέργειες για εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνοντας,  ότι η για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητη η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων.

Η εκπρόσωπος της Τουριστικής Αστυνομίας κα Αικατερίνη Αγόρου, αναφέρθηκε στο έργο της υπηρεσίας της που είναι η τήρηση της τουριστικής νομοθεσίας και αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, που περιλαμβάνει και την τάξη στην παραλία με τις  τοποθετήσεις ομπρελών και καθισμάτων και τις προδιαγραφές που πρέπει αυτές να καλύπτουν.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, έκανε παράκληση για την τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας των επιχειρήσεων και την τήρηση τον ορίων που τους έχουν δοθεί από ταν Δήμο για την τοποθέτηση τραπεζιών και καθισμάτων, κυρίως στην παλιά πόλη όπου υπάρχει στενότητα και είναι δύσκολο για την πυροσβεστική να επιχειρήσει.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παριστάμενων με ερωτήσεις, προτάσεις και ανταλλαγή ιδεών ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε με καταγραφή προτεραιοτήτων στην βάση συνεχούς συνεργασίας ώστε να εξελιχθεί ομαλά και η φετινή τουριστική περίοδος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση