HomeHL-9Οι εκπλήξεις των ευρωεκλογών

Οι εκπλήξεις των ευρωεκλογών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Μανόλη Καψή

Θεωρητικά οι εκλογές αυτές που έρχονται είναι βαρετές. Πολύ βαρετές. Μήπως θα αλλάξει κάτι;

Ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κυβερνά και μάλλον χωρίς αντίπαλο, δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία.

Γι΄αυτό άλλωστε και μάλλον θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ αποχής. (Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές ήταν 58% και στις τελευταίες εθνικές 53%. Αν σε αυτές τις ευρωεκλογές ξεπεράσει η συμμετοχή το 50%, θα είναι μεγάλη επιτυχία.)

Αλλά από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει ως συνήθως απόσταση. Και στοιχηματίζω ότι τελικά οι κάλπες των ευρωεκλογών μάλλον (θα) κρύβουν εκπλήξεις. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει ήδη την καμπάνια.

Και έχει αρχίσει ήδη την  καμπάνια, γιατί ενδεχομένως- για παράδειγμα- να είναι αυτός και το κόμμα του, το πρώτο θύμα της αποχής.

Ο ψηφοφόρος μάλλον δύσκολα θα πάει στην κάλπη για να επιβεβαιώσει την επιλογή του, αλλά πιο εύκολα να σηκωθεί από τον καναπέ για να εκδηλώσει την οργή του, ή τη δυσφορία του ή για να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας ή ενόχλησης. Ένα το κρατούμενο.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν μαζευτεί πολλά, από τα Τέμπη μέχρι την ακρίβεια περνώντας από την Ασημακοπούλου και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, πολύ λογικά ο κ. Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί «για να μαζέψει το μαγαζί.»

Γιατί άλλο να βρεθείς με ένα ποσοστό της τάξης του 35% και άλλο να πέσεις κάτω από το 30% – να γράφει μπροστά 2 που λένε στη κυβέρνηση- και να σου φωνάζει η αντιπολίτευση ότι έχεις χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άντε μετά να κινητοποιήσεις τους βουλευτές για νέες μεταρρυθμίσεις.

Και ναι μεν στις τελευταίες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει ένα συμπαθές 33%, αλλά η σύγκριση θα γίνει με το θηριώδες 40% των τελευταίων εθνικών εκλογών, μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Πόσες μονάδες είναι η πτώση σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα θα μετράμε, όχι πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Οι εντυπώσεις θα μετρήσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άντε και καλός πολίτης, μέχρι χθες πήγαινε για μεγάλη ήττα και οι σύντροφοι της άλλης πλευράς ετοιμάζονταν για τον δεύτερο γύρο. Μην βλέπετε που έχουν σωπάσει και το στασίδι ΣΥΡΙΖΑ στα πρωινάδικα έχει μείνει άδειο.

Δεν διαμαρτύρονται, δεν εκφράζουν διαφωνίες και ενστάσεις, αποφεύγουν τις δηλώσεις, για να μην τους ρίξει τη ρετσινιά της υπονόμευσης ο Κασσελάκης. Να αναλάβει δηλαδή πλήρως και προσωπικά την ευθύνη του δυσμενούς αποτελέσματος.

Έχω την υποψία όμως ότι θα απογοητευτούν. Όχι ότι θα σκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον δεν πάει για την μεγαλειώδη ήττα που προέβλεπαν οι δημοσκόποι. Σαν να έχει βρει τον ρυθμό του ο αρχηγός και πιθανώς και ένα ορισμένο κοινό.

Άλλωστε και αυτός, δεν θα κάνει σύγκριση του ποσοστού του με το- δεδομένων των νέων συνθηκών- συμπαθές 23% των προηγούμενων ευρωεκλογών, αλλά με το καταστροφικό 17,8% που του παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα αυτά φυσικά μένει να επιβεβαιωθούν. Αν παρά μια ελαφρά δυναμική που διαφαίνεται, το κόμμα Κασσελάκη πέσει κοντά σε μονοψήφιο, πόσον μάλλον αν βρεθεί και κάτω από το ΠΑΣΟΚ, θα αρχίσει ξανά και το πανηγύρι, μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Εκπλήξεις πιθανότατα μας επιφυλάσσει και το ΠΑΣΟΚ. Το «πάμε πρίμα» και «έχουμε κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση» δεν πείθει πλέον και τα τελευταία ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις μάλλον πρέπει να έχουν τρομάξει ορισμένους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το μίζερο 11% των εθνικών εκλογών προφανώς δεν είναι επιτυχία, άλλες είναι οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και ένα ποσοστό σε αυτά τα επίπεδα, θα ερμηνευθεί ως μεγάλη απογοήτευση από τον αρχηγό.

Οι πρόσφατες πιρουέτες με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν ενθουσίασαν ούτε καν τα κομματικά στελέχη και δεν πέρασε απαρατήρητη η εκδήλωση της πρώτης αμφισβήτησης της γραμμής, από Κωνσταντινόπουλο και Γιαννακοπούλου.

Αν δεν ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λένε οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε περιδίνηση, αν δεν δείξει σαφή σημάδια αύξησης της δύναμής του, ανοίγει και ο ασκός του Αιόλου για το ΠΑΣΟΚ.

Αφού θα επιβεβαιώσει όσους στην παράταξη εκτιμούν ότι «ο Νίκος δεν τραβάει». Σημειώστε ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμα και πολύ χαμηλή πτήση να κάνει το κόμμα Δημοκράτες, όλο και κάτι θα κόψει από το πρώην κόμμα του.

Στους κερδισμένους αυτής της αναμέτρησης προβλέπεται να είναι και ο Βελόπουλος και το ΚΚΕ, ίσως και ο Νατσιός, που ναι μεν δεν ακούγεται αλλά δουλεύει υπογείως (χέρι χέρι με την Εκκλησία).

Οι επιδόσεις των κομμάτων αυτών όμως αυτές καθ΄εαυτές, δεν επιδρούν ουσιωδώς στο πολιτικό σκηνικό. Έχουν σημασία και ενδιαφέρον γιατί καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και μας επιτρέπουν ενδεχομένως να ερμηνεύσουμε καλύτερα το κλίμα στην κοινωνία, αλλά το ποσοστό τους δεν παράγει συνέπειες διακυβέρνησης.

Παρά μόνο στο βαθμό που επηρεάζει τους άλλους παίκτες. Ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Νατσιός έχουν σημασία, μόνο στο βαθμό που θα κόψουν δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία. Το ΚΚΕ παίζει ρόλο μόνο ως υποδοχέας δυσφορούντων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά φυσικά σε αυτές τις εκλογές που μοιάζουν βαρετές αλλά μάλλον θα τις συζητούμε για καιρό, δίνουν και ένα έξτρα σασπένς. 

Μανόλης  Καψής

Διαφήμιση
Διαφήμιση