HomeHL-9Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές σε δηλώσεις, παραγραφή και ελέγχους

Πότε η εφορία θα συμπληρώνει και θα υποβάλει από μονή της φορολογικές δηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχος με μια πηγή εισοδήματος, ευκολότερη έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας για όσους χρωστούν σε… τρίτους, απομακρυσμένους ελέγχους από τα γραφεία των εφοριακών με νέα ψηφιακά εργαλεία αλλά και κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων για έλεγχο από ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τις προωθούμενες αλλαγές ενισχύεται ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών και συγκεκριμένα:

  • Παραγραφή: Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Πρακτικά δηλαδή ο χρόνος θα αρχίσει να τρέχει από την στιγμή που ενημερώνεται ο πολίτης και όχι όποτε βεβαιώνει το φόρο η ρίχνει κάποιο πρόστιμο η εφορία. Κάτι που σήμερα γίνεται κατά κόρον (πάρα τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις) πιάνοντας «εξαπίνης» τους πολίτες.
  • Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις απαλλάσσονται από τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογούμενων Επι της ουσίας με το νέο σύστημα, που ξεκινάει από εφέτος, θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους που αποκτήθηκαν από όλες τις βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες (τόκους, υπεραξίες πώλησης μετοχών, ομολόγων κ.λπ.), καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν. Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.
  • Αποκλειστικά ψηφιακά η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ: Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  • Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους: Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.
  • Τέλος στη προσκόμιση βιβλίων για έλεγχο στην εφορία: Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Νέα ψηφιακά εργαλεία στους ελέγχους: Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση