HomeΚΟΣΜΟΣΕυρωεκλογές 2024: Τι θα γίνει αν ο Φρέντη Μπελέρης εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωεκλογές 2024: Τι θα γίνει αν ο Φρέντη Μπελέρης εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο

Τι ισχύει δεδομένης της πρωτόδικης καταδίκης του Φρέντη Μπελέρη και εν αναμονή εκδίκασης της έφεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση έχει καταδικαστεί πρωτόδικα ο Φρέντη Μπελέρης, καθώς η αλβανική δικαιοσύνη έκρινε ότι «δωροδόκησε» με 340 ευρώ ψηφοφόρο στο δήμο Χειμάρρας προκειμένου να εκλεγεί δήμαρχος, έχοντας προηγουμένως αναδείξει το βορειοηπειρωτικό ζήτημα ως μία υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατώνται συστηματικά από τα Τίρανα.

Η ανακοίνωση του ονόματος του Φρέντη Μπελέρη ως ενός από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ δίνει άλλη υπόσταση στην υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, ενώ έχει οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της τελευταίας 20ετίας. Κι αυτό διότι με την ανακοίνωση του προσώπου του Φρέντη Μπελέρη ως ενός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ -του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα- η Αθήνα παίρνει θέση στην υπόθεση του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Το μεγάλο ερώτημα για την αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα είναι πώς θα χειριστεί την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη το επόμενο διάστημα, όχι μόνο μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου αλλά και μετά, ιδίως αν τα προγνωστικά επαληθευτούν και ο Μπελέρης αναδειχθεί με τις ψήφους των Ελληνίδων και των Ελλήνων ως ένας από τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία.

Ο Φρέντη Μπελέρης καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών. Με βάση το πώς μετρούν οι αλβανικές αρχές τον χρόνο έκτισης των ποινών, ο Μπελέρης θα έχει εκτίσει τα 2,5 χρόνια φυλάκισης τον Σεπτέμβριο του 2024, οπότε θα πρέπει να αποφυλακιστεί.

Αν στο μεταξύ έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, τότε υπάρχει η πιθανότητα ο Μπελέρης να έχει ανακηρυχθεί, ακόμη και να έχει ορκιστεί ως ένα από τα 720 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη 5ετία αλλά να είναι φυλακισμένος. Στην περίπτωση αυτή, ο Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 οπότε θα αποφυλακιστεί ακόμη και αν η πρωτόδικη απόφαση των Αλβανών για ποινή κάθειρξης 2,5 ετών ισχύσει χωρίς να μειωθεί στο εφετείο.

Το ενδεχόμενο ο Φρέντη Μπελέρης να έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής και να παραμένει φυλακισμένος είναι πιθανό ή τουλάχιστον δεν θεωρείται αμελητέο.

Ουδείς γνωρίζει πότε θα εκδικαστεί η έφεση που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι του Μπελέρη κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών. Η συνεδρίαση του αλβανικού εφετείου θα μπορούσε να γίνει τον Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Προφανώς ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, έχει συμφέρον να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Αν το αλβανικό εφετείο μειώσει την ποινή του Φρέντη Μπελέρη στα δύο χρόνια για παράδειγμα, πολύ σύντομα ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας θα αποφυλακιστεί.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν περίπου σαν απίθανο το ενδεχόμενο να αθωωθεί ο Φρέντη Μπελέρης στο Εφετείο. Κι αυτό διότι σε περίπτωση αθώωσής του, θα πρέπει την επόμενη κιόλας ημέρα να αναλάβει δήμαρχος Χειμάρρας με βάση τη βούληση των Χειμαριωτών που τον εξέλεξαν. Είναι όμως σχεδόν ξεκάθαρο ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναλάβει ο Μπελέρης δήμαρχος στη Χειμάρρα.

Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό ο Αλβανός πρωθυπουργός να προσπαθήσει να βρει μια win-win διέξοδο, ώστε η αλβανική δικαιοσύνη να εκδικάσει την έφεση του Φρέντη Μπελέρη και -ανεξάρτητα της δικαστικής ετυμηγορίας- ο υποψήφιος ευρωβουλευτής να αποφυλακιστεί πριν την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών προκειμένου τα Τίρανα να μην υποστούν διεθνή πίεση για το γεγονός ότι έχουν στη φυλακή εκλεγμένο δήμαρχο που είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο δήμος Χειμάρρας και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Μπελέρης δήμαρχος

Ο Φρέντη Μπελέρης, μετά την αναμενόμενη επικύρωση της καταδίκης του από το αλβανικό εφετείο, είναι περίπου δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει δήμαρχος στη Χειμάρρα, αν και εκλεγμένος. Μετά την επικύρωση της καταδίκης και σε δεύτερο βαθμό, η αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ότι ο Μπελέρης δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου και στη συνέχεια θα επαναπροκηρύξει εκλογές για ανάδειξη νέου δημάρχου.

lifo.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση