HomeHL-SportsPlay Out Super League: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Play Out Super League: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

Το πρόγραμμα, οι ισοβαθμίες, τα ματς που έμειναν στην ιστορία, ομαδικά και ατομικά ρεκόρ όπως και η πρώτη εκτίμηση για το όριο παραμονής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και από σήμερα (16/3) η Super League θα μπει (και) σε ρυθμούς Play Out.

Μέσω αυτών θα μάθουμε τις ομάδες που θα… πιουν από το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού και την επόμενη σεζόν δεν θα βρίσκονται στα «σαλόνια», αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί το status quo της κατηγορίας από τα μέσα της κατάταξης και προς τα κάτω.

Το μίνι πρωτάθλημα που ακολουθεί δεν έχει τη «λάμψη» των Play Off αφού δεν συμμετέχει το Big-5 που κακά τα ψέματα προσφέρει αίγλη και πρεστίζ, όμως διαχρονικά μας δίνει απλόχερα πολλές συγκινήσεις, είναι συναρπαστικό και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το φινάλε του.

Το format και οι ισοβαθμίες
Ηταν λοιπόν η σεζόν 2019/20 όταν τα Play Out, όπως άλλωστε και τα Play Off με την τωρινή τους μορφή, μπήκαν στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα».

Από τότε οι ομάδες που ολοκληρώνουν την κανονική διάρκεια από το 7 ως και το 14 συμμετέχουν σε ένα τουρνουά επτά αγώνων, όπου άπαντες συγκρούονται μεταξύ τους από μία φορά.

Τα clubs μεταφέρουν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στη regular season και μετά το φινάλε του άνωθεν μίνι πρωταθλήματος προκύπτει η τελική κατάταξη στην ουρά, αφού προηγουμένως προσθέσουν τους νυν πόντους τους σε όσους συλλέξουν στα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Οσες τερμάτισαν στις θέσεις 7,8,9 και 10 διαθέτουν πλεονέκτημα έδρας και δίνουν τέσσερις αγώνες στο «σπίτι» τους και τρεις μαριά από αυτό – στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο, τον Πανσερραϊκό και τον ΟΦΗ αντίστοιχα – και για εκείνες που είναι από το 11 ως και το 14 ισχύει το αντιστρόφως ανάλογο (3-4), δηλαδή για Κηφισιά, Παναιτωλικό, Βόλο και ΠΑΣ Γιάννινα.

 Super League: Τα δεδομένα με τις ισοβαθμίες στην ουρά
Μέχρι και το 2021/22 η τελευταία ομάδα (14η) υποβιβάζονταν στη Super League 2 και η 13η έδινε αγώνες μπαράζ (μέσα-έξω) με τη δευτεραθλήτρια της από κάτω λίγκα, όμως από πέρσι καθιερώθηκε πως οι δύο τελευταίοι πέφτουν απευθείας. Αρα ο 14ος και ο 13ος δεν θα είναι του χρόνου στα «σαλόνια».

Την ίδια στιγμή ισχύουν πλέον διαφορετικά κριτήρια ισοβαθμίας σε σχέση με την κανονική διάρκεια, καθώς είναι πιο απλά και λιγότερα. Ετσι σε περίπτωση που υπάρξει κάτι ανάλογο, μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων συλλόγων, αρχικά θα υπολογιστούν οι βαθμοί στις μεταξύ τους τρεις αναμετρήσεις στη σεζόν (regular season+Play Out), ύστερα αν χρειάζεται η διαφορά τερμάτων σε αυτές και αν παρατηρηθεί εκ νέου ισορροπία τότε «από πάνω» θα περάσει όποιος σύλλογος τερμάτισε υψηλότερα στην κανονική διάρκεια.

Μόνο στα 33 από τα 112 ματς κέρδισαν οι γηπεδούχοι!
Επειδή πάντως σταθήκαμε μέσω του format πως οι μισές ομάδες έχουν πλεονέκτημα έδρας, να πούμε εδώ πως η «προϊστορία» μας έχει διδάξει ότι δεν είναι και τόσο ισχυρό.

Συγκεκριμένα από τα 112 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί για τα Play Out από το 2019/20 και μετά μόνο στα 33 επικράτησαν οι γηπεδούχοι, κάτι που ωστόσο δεν είναι και τόσο… παράλογο. Γιατί;

Οι διαφορές των ομάδων που συμμετέχουν στο τουρνουά είναι πολύ μικρές και τα πάντα κρέμονται σε μία κλωστή.

Για παράδειγμα την περασμένη σεζόν (2022/23) σε δύο από τις επτά αγωνιστικές όλοι οι φιλοξενούμενοι πήραν αποτέλεσμα, νίκη ή ισοπαλία, ενώ ακόμη ένα εύρυμα που αποτυπώνει πως τα περισσότερα ματς έχουν τον χαρακτήρα ντέρμπι είναι το γεγονός πως σε ποσοστό περίπου 50% λήγουν με κλειστό σκορ.

Για παράδειγμα τα 13 από τα 28 της περσινής περιόδου ολοκληρώθηκαν 1-0, 0-1 ή 1-1 και τα 14 από τα 28 για το 2021/22 (ακριβώς τα μισά δηλαδή) ήταν 0-0, 1-0, 0-1 ή 1-1. Οταν κρίνονται… κατηγορίες, το θέαμα… πάει περίπατο.

Οι δύο αγώνες στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία των Play Out, από έξι, ήταν το περσινό 3-3 του Λεβαδειακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα και προπέρσινο 5-1 του Ιωνικού επί του Απόλλωνα Σμύρνης.

Η βαθμολογία που ξεκινούν οι ομάδες και το πρόγραμμα
Από την Τρίπολη λοιπόν και την αναμέτρηση του Αστέρα με τον Βόλο που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών μετά από σχετική απόφαση της ΔΕΑΒ θα ξεκινήσουν τα φετινά Play Out, στη σημερινή (16/3) πρεμιέρα του τουρνουά.

Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα, ενώ η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί, με γνώμονα τον υπάρχοντα προγραμματισμό, το Σάββατο 11 Μάιου. Ευρύτερα τα ματς του τουρνουά θα γίνονται μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, πλην μόνο μίας περίπτωσης, καθώς το παιχνίδι Πανσερραϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα προγραμματίστηκε για την Κυριακή 21 Απριλίου.

Σε πρώτη ανάγνωση Παναιτωλικός, Κηφισιά, Βόλος και ΠΑΣ Γιάννινα είναι οι τέσσερις ομάδες που θα «παλέψουν» για την παραμονή τους και την αποφυγή των δύο τελευταίων θέσεων, ενώ και ο ΟΦΗ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αισθάνεται άνετος.

Φυσικά όλα αυτά είναι… ασκήσεις επί χάρτου αφού κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος, ενώ ο Βόλος έχει κάνει γνωστό πως θα προσφύγει στο CAS με σκοπό την αναίρεση της απόφασης που κατακύρωσε υπέρ της Κηφισιάς το μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε στην Καισαριανή και έληξε χωρίς σκορ.

Play Out Super League: Τι θα συμβεί αν επαναληφθούν τα αποτελέσματα της κανονικής διάρκειας

1η αγωνιστική
Σάββατο 16 Μαρτίου

Αστέρας Τρίπολης – Βόλος 17:00
Κηφισιά – ΟΦΗ 17:30
Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα 19:30
Παναιτωλικός – Πανσερραϊκός 20:00

2η αγωνιστική
Σάββατο 30 Μαρτίου

Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης 15:00
ΠΑΣ Γιάννινα – Παναιτωλικός 19:30
Βόλος – Κηφισιά 17:30
ΟΦΗ – Ατρόμητος 20:00

3η αγωνιστική
Σάββατο 6 Απριλίου

Ατρόμητος – Πανσερραϊκός 17:00
Παναιτωλικός – Βόλος 17:30
Αστέρας Τρίπολης – Κηφισιά 19:30
ΟΦΗ – ΠΑΣ Γιάννινα 20:00

4η αγωνιστική
Σάββατο 13 Απριλίου

Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 15:00
Βόλος – Ατρόμητος 17:30
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης 19:30
Κηφισιά – Παναιτωλικός 20:00

5η αγωνιστική
Σάββατο 20 Απριλίου

Αστέρας Τρίπολης – Παναιτωλικός 15:00
ΟΦΗ – Βόλος 18:30
Ατρόμητος – Κηφισιά 19:30
Κυριακή 21 Απριλίου
Πανσερραϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 15:00

6η αγωνιστική
Σάββατο 27 Απριλίου

Αστέρας Τρίπολης – ΟΦΗ 20:00
Βόλος – Πανσερραϊκός 20:00
Κηφισιά – ΠΑΣ Γιάννινα 20:00
Παναιτωλικός – Ατρόμητος 20:00

7η αγωνιστική
Σάββατο 11 Μαΐου

Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης 20:00
ΟΦΗ – Παναιτωλικός 20:00
Πανσερραϊκός – Κηφισιά 20:00
ΠΑΣ Γιάννινα – Βόλος 20:00

Η βαθμολογία

7.Αστέρας Τρίπολης 31
8. Ατρόμητος 28
9. Πανσερραϊκός 27
10. ΟΦΗ 25
11. Κηφισιά 21
12. Παναιτωλικός 20
———————————–
13. Βόλος 19
14.ΠΑΣ Γιάννινα 18

Η Λαμία «πρωταθλήτρια», Λεβαδειακός ο μόνος αήττητος
Οπως αναφέραμε τα Play Out θα διεξαχθούν για 5η σερί σεζόν και οι ομάδες που μετρούν το απόλυτο (4χ4) συμμετοχών στις προηγούμενες μίνι διοργανώσεις είναι, κατά αλφαβητική σειρά, Ατρόμητος, Λαμία, Παναιτωλικός.

Επειδή όμως η δεύτερη βρίσκεται φέτος στα Play Off αυτόματα οι Περιστεριώτες και οι Αγρινιώτες είναι οι μόνοι που θα συνεχίσουν με το απόλυτο (5χ5).

Από εκεί και πέρα από τρεις εμφανίσεις έχουν Αστέρας Τρίπολης, Βόλος, ΟΦΗ, από δύο ΑΕΛ, Απόλλων Σμύρνης, Ιωνικός, ΠΑΣ Γιάννινα και από μία Λεβαδειακός, Ξάνθη, Πανιώνιος.

Σε αυτά τα 13 clubs θα προστεθούν φέτος Κηφισιά, Πανσερραϊκός, που θα… υποβληθούν για «παρθενική» φορά… στην ψυχοφθόρο διαδικασία να εξασφαλίσουν την παραμονή τους μέσω των επτά (έξτρα) αγώνων που ακολουθούν.

Στην κορυφή της επιμέρους βαθμολογίας με την αθροιστική συγκομιδή πόντων στα Play Out φιγουράρει η Λαμία με 40 σε 28 ματς και ακολουθεί ο Ατρόμητος με 38, στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών. Αμέσως μετά βρίσκουμε τον ΟΦΗ στους 35, αλλά και επτά παιχνίδια λιγότερα.

Παράλληλα η μόνη αήττητη ομάδα στην ιστορία των Play Out, από τις 13 που έχουμε δει, είναι ο Λεβαδειακός καθώς υποβιβάστηκε μεν πέρσι σαν ουραγός αλλά ολοκλήρωσε το τουρνουά με ρεκόρ 1-6-0!

Η επιμέρους βαθμολογία στα Play Out

Λαμία 40 (28)
Ατρόμητος 38 (28)
ΟΦΗ 35 (21)
Ιωνικός 26 (14)
Παναιτωλικός 26 (28)
Αστέρας Τρ. 25 (21)
Βόλος 24 (21)
ΑΕΛ 17 (14)
ΠΑΣ Γιάννινα 15 (14)
Απόλλων Σμ. 15 (14)
Πανιώνιος 12 (7)
Λεβαδειακός 9 (7)
Ξάνθη 6 (7)
*Σε παρένθεση οι αγώνες που έχουν δώσει.

Η κατά μέσο όρο βαθμολογική συγκομιδή ανά ματς
Ιωνικός 1,86
Πανιώνιος 1,71
ΟΦΗ 1,67
Λαμία 1,43
Ατρόμητος 1,36
Λεβαδειακός 1,29
ΑΕΛ 1,21
Αστέρας Τρ. 1,19
Βόλος 1,14
Απόλλων Σμ. 1,07
ΠΑΣ Γιάννινα 1,07
Παναιτωλικός0,93
Ξάνθη 0,86

Ο Μανούσος πρώτος σκόρερ, ο Μάντζης το ρεκόρ σε μία σεζόν

Την ίδια στιγμή στα «κορυφαία κανόνια» της διοργάνωσης συγκαταλέγονται και ορισμένοι παίκτες που θα συμμετάσχουν και φέτος στο τουρνουά.

Στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ βρίσκουμε τον Γιώργο Μανούσο που έχει βρει δίχτυα εννέα φορές, εκ των οποίων τα επτά ήταν με τον Ατρόμητο και τα δύο ως ποδοσφαιριστής της Λαμίας.

Αμέσως μετά με επτά ακολουθεί ο Νίκος Βέργος που πλέον παίζει στον Ατρόμητο και παλαιότερα σημείωσε τέσσερα με τον Παναιτωλικό και τρία με τη Λαμία.

Για την ιστορία μάλιστα αμφότεροι έχουν σκοράρει και σε μπαράζ που ακολουθούσαν παλαιότερα των Play Out, αφού ο Βέργος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη σειρά του Παναιτωλικός-Ξάνθη όπου «σώθηκαν» τα «καναρίνια» (σημείωσε και τα δύο τους τέρματα στα ισάριθμα παιχνίδια), ενώ ο Μανούσος είχε κουνήσει πλεκτό σε εκείνη της Λαμίας με την Βέροια, στο 2-1 που επικράτησε το club της Φθιώτιδας στο πρώτο ματς.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι Βασίλης Μάντζης και Αμπιόλα Ντάουντα με έξι προσωπικά γκολ έκαστος.

Ο Ελληνας στράικερ που φορά φέτος τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης τα πανηγύρισε στο παρελθόν ως παίκτης του Ιωνικού, ενώ ο Νιγηριανός που τον βρίσκουμε φέτος στη Νίκαια είχε σκοράρει με τον Παναιτωλικό και τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο Μάντζης μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μία μόνο σεζόν, καθώς και τα έξι του τέρματα σημειώθηκαν στα Play Out του 2021/22 που τα ολοκλήρωσε ο Ιωνικός με το εκπληκτικό 6-1-0.

Τα ματς που έμειναν στην ιστορία

Τα Play Out είναι ένα τουρνουά όπου το διακύβευμα δεν είναι κάποιο τρόπαιο, ωστόσο χαρακτηρίζεται και δικαίως εξίσου σημαντικό.

Στις επτά «στροφές» που ακολουθούν θα κριθεί η κατηγορία και το μέλλον των ομάδων, αφού ενδεχόμενος υποβιβασμός ίσως οδηγήσει στην αφάνεια και τον μαρασμό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις προηγούμενες τέσσερις σεζόν είδαμε παιχνίδια που ακόμη και σήμερα παραμένουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων.

Κορωνίδα όλων είναι εκείνο του περασμένου Μαΐου, όπου ο Ιωνικός υποδέχθηκε τη Λαμία στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής και η αναμέτρηση είχε τον χαρακτήρα τελικού, αφού ο νικητής θα έμενε στα «σαλόνια», ο χαμένος θα έπεφτε και η ισοπαλία «έκανε» στους φιλοξενούμενους.

Τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το απόγευμα στη Γρηγορίου Λαμπράκη ήταν συγκλονιστικά, καθώς οι γηπεδούχοι πήραν στην ανάπαυλα αέρα δύο τερμάτων όμως η Λαμία κατάφερε να «απαντήσει» και το 2-2 που απέσπασε «μεταφράζονταν» στη σωτηρία της. Αντίθετα οι Νικαιώτες έπεσαν στη Super League 2.

Για την ίδια περίοδο ακόμη ένα παιχνίδι που δεν… ξεχνιέται είναι το Παναιτωλικός-Λεβαδειακός, που από 0-2 «γύρισε» σε 2-2 στις καθυστερήσεις και αυτόματα τα «καναρίνια» εξασφάλισαν την παραμονή τους, σε αντίθεση με τους Βοιωτούς που εκείνο το αποτέλεσμα τους έφερε φάτσα με τον υποβιβασμό που τελικά δεν απέφυγαν.

Μία χρονιά πριν ήταν ο Απόλλων Σμύρνης που τερμάτισε ουραγός. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ολοκλήρωσε τη χρονιά στο «-4» από τη Λαμία που πήγε στα μπαράζ και το παιχνίδι που «τερμάτισε», σε ουσιαστικό επίπεδο, τις όποιες ελπίδες της για παραμονή ήταν η ήττα της Νίκαιας όπου και έχασε με το ευρύ 5-1.

Το 2020/21 τώρα η ΑΕΛ «πάλευε» μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική για τη σωτηρία της, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει στη Super League. Το ματς που σφράγισε τη μοίρα της ήταν εκείνο του Πανθεσσαλικού στις 8 Μάϊου, καθώς η ήττα (3-1) από τον Βόλο την έστειλε μαθηματικά στη 2η κατηγορία.

Την ίδια σεζόν η Λαμία που τα Χριστούγεννα του 2020 ήταν τελευταία εξασφαλίστηκε μετά τη «λευκή» ισοπαλία του Περιστερίου στις 24 Απριλίου και ο ΟΦΗ που μερικούς μήνες πριν είχε συμμετάσχει στα προκριματικά του Europa έπραξε κάτι ανάλογο μόλις στις 8 Μαϊου, χάρις στο 2-0 που επικράτησε στο «Αθανάσιος Διάκος» και σε συνάρτηση της ήττας που γνώρισε την ίδια ημέρα ο Παναιτωλικός από τον Ατρόμητο στο Αγρίνιο.

Βλέπετε σε αυτό το επίπεδο βλέπεις κάποιον αγώνα αλλά όσο πλησιάζουμε στο φινάλε… το ένα αυτί σου βρίσκεται καρφωμένο στο ραδιοφωνάκι για να μαθαίνεις τι γίνεται στα άλλα!

Οσο για το 2019/20 η αναμέτρηση «κλειδί» που καθόρισε την μετέπειτα πορεία των Play Out ήταν αυτή της Νέας Σμύρνης, όπου στις 11 Ιουλίου ο Παναιτωλικός κέρδισε 2-0 τον Πανιώνιο. Βρισκόμασταν τότε μία «στροφή» πριν την καρό σημαία και με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ουσιαστικά σώθηκαν τα «καναρίνια», σε αντίθεση με τους «κυανέρυθρους» που βρέθηκαν ουραγοί και με το 1,5 πόδι στην τελευταία θέση την οποία και τελικά δεν απέφυγαν, παρότι εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως αν στο φινάλε κέρδιζαν στο Περιστέρι (απέσπασαν 0-0) θα «σκαρφάλωναν» 13οι.

Την ίδια ημέρα μάλιστα συνέβη το εξής παράδοξο, καθώς η «λευκή» ισοπαλία που απέσπασε η Ξάνθη στο AEL FC Arena στο φινάλε την έχρισε οριστικά 13η, επειδή όμως η Super League 2 είχε αναστείλει, λόγω Covid-19, τη δράση της άπαντες θεωρούσαν δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν μπαράζ.

Ετσι στην ομάδα πανηγύρισαν, μετά τη λήξη του αγώνα, την παραμονή τους, ωστόσο μερικούς μήνες μετά και με παίκτες από την Κ20 κλήθηκαν να παίξουν σε αυτά κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τελικά η ομάδα της Θράκης έπεσε. Αυτό ήταν και το μοναδικό μπαράζ όπου επικράτησε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, έναντι συλλόγου της Super League 1.

Το απίστευτο κοντράστ συναισθημάτων μετά την ολοκλήρωση των Play Out
Μιας όμως και καταπιαστήκαμε με λέξεις όπως «υποβιβασμός», αξίζει να υπενθυμίσουμε κάτι. Είπαμε στα Play Out δεν «παίζονται» κούπες που έχουν και εύλογα ξεχωριστή σημασία, αλλά το ζητούμενο είναι εξίσου μεγάλο. Κρίνεται μία κατηγορία και αλήθεια, όποιος δεν έχει πέσει και δεν έχει βιώσει ανάλογο συναίσθημα ίσως να μην μπορεί να το αντιληφθεί στο έπακρο.

Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο και αν η ομάδα σου θα υπάρχει, γιατί κακά τα ψέμματα υφίσταται πλέον και αυτό στην κουβέντα. Την ίδια στιγμή κάθε παίκτης που του ζει θα το κουβαλά για πάντα μέσα του… Θα τον «στοιχειώνει». Θα του τρώει τα σωθικά και θα αναρωτιέται συνεχώς. «Τι δεν έκανα σωστά;».

Η κάμερα, αυτός ο αδιάψευστος μάρτυρας, έχει καταγράψει εικόνες μετά το φινάλε του τουρνουά που οι πρωταγωνιστές τους θα θυμούνται όσα χρόνια και αν περάσουν…

Οπως για παράδειγμα οι αντιδράσεις μετά τον υποβιβασμό του Πανιωνίου…

Από εκείνον της ΑΕΛ.

Ή του Ιωνικού.

Την ίδια στιγμή οι αντίστοιχες όσων έφτασαν στο πολυπόθητο στόχο της παραμονής είναι εξίσου χαρακτηριστικές και εύλογα. Ναι, δεν κατέκτησαν το Champions League ή κάποιο τρόπαιο, έστω και μικρότερου βεληνεκούς. Αλλά μπορούν εκείνη τη στιγμή να … φωνάξουν παντού. «Ρε φίλε, σωθήκαμε…».

Θυμηθείτε τι έγινε στον ΟΦΗ μετά το 2-0 της Λαμίας τον Μάιο του 2021 που «σφράγισε» τη σωτηρία του.

Ή στη Λαμία ύστερα από μία «λευκή» ισοπαλία στο Περιστέρι που επίσης τους εξασφάλισε μαθηματικά.

Και επειδή σταθήκαμε σε βίντεο, ας παρακλίνουμε λίγο από το θέμα μας. Φινάλε δεύτερου μπαράζ Παναιτωλικού-Ξάνθης το 2021, όπου οι «κυανοκίτρινοι» κέρδισαν 1-0 και παρά την ήττα 2-1 που είχαν γνωρίσει στο πρώτο ματς του ζευγαριού, έμειναν στα «σαλόνια».

Ηταν τότε που βρίσκονταν ακόμη σε ισχύ ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, όπως και τα μπαράζ που σας είπαμε παραπάνω ως format μετά την ολοκλήρωση των Play Out (οι Αγρινιώτες συμμετείχαν στη μεγάλη κατηγορία, οι Θρακιώτες στη Super League 2).

Βλέποντας όλα αυτά, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι… παίζεται στα επτά ματς που ακολουθούν…

Κανείς ουραγός της κανονικής διάρκειας δεν απέφυγε την τελευταία θέση και το μαγικό νούμερο «29»
Για φινάλε ορισμένα facts, με γνώμονα το παρελθόν αλλά και με σκεπτική διάθεση που ίσως και να φλερτάρουν με τα όρια του… καρμικου. Κανένα εξ’ αυτών δεν λογίζεται ως «δεδομένο», όλα τους όμως αποτελούν έναν «μπούσουλα» για όσα έπωνται και περιμένουμε να δούμε.

Το βασικότερο αφορά το όριο παραμονής, που ναι μεν επί του παρόντος κανείς δεν λέει/σκέφτεται φωναχτά, αλλά προβάλει μαθηματικά βέβαιο ότι βρίσκεται επί τάπητος στα επιτελεία των ομάδων της ουράς.

Τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε ορίζεται στο «29», αφού με τόσους βαθμούς ποτέ δεν υπήρξε club που τερμάτισε στην 13η ή και φυσικά στη 14η θέση. Μέχρι «28» φτάσαμε, άρα «επίσημα» δύναται να θεωρηθεί ότι όποιος πιάσει τη συγκεκριμένη συγκομιδή τότε θα μείνει στην κατηγορία.

Ταπεινή μας γνώμη τώρα. Εφόσον στη σημερινή (16/11) πρεμιέρα κερδίσουν μέχρι και δύο από τους τέσσερις που βρίσκονται χαμηλά (σ.σ. από τον ΟΦΗ και κάτω δηλαδή), πόσο δε αν δεν το πράξουν ΠΑΣ Γιάννινα και Βόλος, τότε αυτόματα οι περισσότερες πιθανότητες είναι να ισχύσει αυτή η διαπίστωση, αφού παίζουν κόντρα σε αντιπάλους που βρίσκονται από πάνω τους. Μετά την πρεμιέρα τα μισά από τα εναπομείναντα ματς τους (3/6) θα αφορούν ντέρμπι «μελλοθανάτων» και οι βαθμοί θα «σπάσουν».

Play Out – Poll: Ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη Superleague;
Από εκεί και πέρα, τις προηγούμενες τέσσερις σεζόν που είχαμε Play Out η ομάδα που τερμάτισε στην τελευταία θέση της regular season ήταν ουραγός και ύστερα από την ολοκλήρωσή τους!

Ναι μεν υπήρξαν περιπτώσεις που το «πάλεψαν» και μείωσαν την απόσταση που τις χώριζε από τους αντιπάλους τους, όμως και έπεσαν και παρέμειναν ουραγοί. Πιο συγκεκριμένα το 2019/20 κάτι αντίστοιχο συνέβη με τον Πανιώνιο, το 2020/21 με την ΑΕΛ, το 2021/22 με τον Απόλλωνα Σμύρνης και πέρσι με τον Λεβαδειακό.

Συν τοις άλλοις δεν ισχύει και το «η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί» και θα δείτε το γιατί. Μέσω των Play Out έχουν πέσει αθροιστικά πέντε ομάδες, αφού εκτός των τεσσάρων προαναφερθέντων το 2022/23 υποβιβάστηκε και ο Ιωνικός ως 13ος, την πρώτη σεζόν που καταργήθηκε το «1+1» (σ.σ. η Ξάνθη «έχασε» την κατηγορία μέσω των μπαράζ).

Εξ’ αυτών οι μόνες που έχασαν στην πρεμιέρα του τουρνουά ήταν το 2021/22 η «Ελαφρά Ταξιαρχία» και πέρσι οι Νικαιώτες, αμφότεροι μάλιστα στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο.

Αντίθετα ο Πανιώνιος και η ΑΕΛ κέρδισαν την 1η αγωνιστική, ενώ ο Λεβαδειακός απέσπασε ισοπαλία.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση