HomeHL-GreeceΠώς εντοπίστηκε η διαρροή των email των αποδήμων από το ΥΠΕΣ προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Πώς εντοπίστηκε η διαρροή των email των αποδήμων από το ΥΠΕΣ προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Οι απόδημοι που έδωσαν ένα καινούριο email ΜΟΝΟ στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν ξαφνικά newsletter της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία παραίτηση και δύο αποπομπές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός για το σκάνδαλο με τα προεκλογικά email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε αποδήμους, ενόψει ευρωεκλογών 2024.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου, μετά τη ψήφιση του νόμου 4648/2019. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές με πληροφορίες για τους εκλογείς (e-mail, τηλεφωνικοί αριθμοί) που ωστόσο δεν διατίθενται στα αντίτυπα των εκλογικών καταλόγων που λαμβάνουν τα κόμματα, λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατά την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει κάτοικος του εξωτερικού στις ελληνικές εκλογές, κάποιοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα e-mail το οποίο έφτιαξαν αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό. Έτσι, όταν έλαβαν προεκλογικό e-mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ήξεραν ακριβώς από που διέρρευσαν τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης, e-mail αποδήμων τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαφές με το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα GDPR (General Data Protection Regulation), είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που καθορίζει και εναρμονίζει την χρήση των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορίζει ρητά πως η αποστολή email σε άτομα που δεν έχουν δώσει την ενεργή συγκατάθεσή τους, είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Σαφή εξήγηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η διαρροή από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, είχε δώσει από τις 2 Μαρτίου ο κάτοικος εξωτερικού Μανόλης Μαυραντωνάκης, με ανάρτησή του στα social media. Συγκεκριμένα, είχε εξηγήσει τα εξής:

«Αν εγώ έχω ένα email πχ [email protected] μπορώ όταν το μοιράζομαι με διάφορες υπηρεσίες να το διαφοροποιήσω ώστε να ξέρω ποια υπηρεσία μου στέλνει τί.

Μπορώ δηλαδή όταν κάνω λογαριασμό στην british gas, να το κάνω με το email [email protected]. Αν κάνω λογαριασμό στην amazon ξέρω γω, μπορώ να το κάνω [email protected]. Αν λοιπόν κάποιος άσχετος μου στείλει email στο [email protected] ξέρω αυτόματα πως αυτό το email έγινε διαρροή από την amazon.

» Όταν λοιπόν κάναμε register στο υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές, κάποιοι από εμάς το κάναμε με το email [email protected] ή [email protected] ή [email protected]. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν λάβαμε τα emails από την Ασημακοπούλου να ξέρουμε ακριβώς και πέραν πάσης αμφιβολίας από που έγινε η διαρροή της λίστας. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό».

lifo.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση