HomeΚΟΣΜΟΣΤιτανικός ΙΙ: Πιστό αντίγραφό του ετοιμάζει Αυστραλός μεγιστάνας, με κόστος ναυπήγησης έως ένα δισ. δολάρια

Τιτανικός ΙΙ: Πιστό αντίγραφό του ετοιμάζει Αυστραλός μεγιστάνας, με κόστος ναυπήγησης έως ένα δισ. δολάρια

Ο απόπλους του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2027

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To όνειρό του θέλει πάση θυσία να κάνει πραγματικότητα ένας Αυστραλός μεγιστάνας ορυχείων ανακοινώνοντας ότι ετοιμάζεται να ναυπηγήσει ένα πλοίο πανομοιότυπο αλλά και ανώτερο από αυτό του Τιτανικού.

Ο λόγος για τον πάμπλουτο επιχειρηματία Κλάιβ Πάλμερ, ο οποίος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, νοίκιασε χώρο στην εμβληματική Όπερα του Σίδνεϊ για να ενημερώσει το κοινό ότι ολοκληρώνει το πιστό αντίγραφο του μοιραίου υπερωκεάνιου. Διανέμοντας στους δημοσιογράφους το σχετικό δελτίου Τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία του, η «Blue Star Line» θα ναυπηγήσει «το πλοίο της αγάπης, του εξαιρετικού στυλ και πολυτέλειας», ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με κάποιο ναυπηγείο.

Από το 2012, ο 70χρονος Πάλμερ είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για τον Τιτανικό ΙΙ. Ωστόσο, οι εργασίες του ανεστάλησαν τρία χρόνια αργότερα μετά από διαφωνία πληρωμών μεταξύ μιας από τις εταιρείες του Πάλμερ και της κινεζικής εταιρείας Citic. Το 2018 επανήλθε δριμύτερος με την υπόσχεση ότι το νέο υπερωκεάνιο θα αποπλεύσει το 2022. Σήμερα επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις σχετικά με τη ναυπήγησή του στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα έρθει η ώρα να περάσει στην αιωνιότητα χωρίς να έχει κάνει «τίποτα». «Θα μπορούσα, λοιπόν, να φτιάξω τον Τιτανικό. Και θα το κάνω. Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να φτιάχνω τον Τιτανικό από το να κάθομαι στο σπίτι μου και να μετράω τα χρήματά μου», είπε ο Πάλμερ.

Σύμφωνα με τον Αυστραλό επιχειρηματία, ο απόπλους του Τιτανικού ΙΙ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2027. Ο ίδιος θεωρεί σίγουρο ότι θα βρει εγκαίρως ναυπηγείο, ώστε να ξεκινήσει η ναυπήγηση του υπερωκεάνιου, βάρους 56.000 τόνων στις αρχές του επόμενου χρόνου. Ο Τιτανικός ΙΙ θα ακολουθήσει την πορεία του ταξιδιού του αυθεντικού από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη το 1912.

Σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος ναυπήγησης του αντιγράφου του Τιτανικού υπολογίζεται από μισό έως ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μεταξύ των εταιρειών που υποστήριξαν το εγχείρημα ήταν και η Deltamarin με έδρα τη Φινλανδία. Ο Πάλμερ δήλωσε ότι θα συγκεντρώσει μερικούς «από τους καλύτερους σχεδιαστές κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο» τονίζοντας ότι οι εσωτερικοί χώροι, οι καμπίνες, όπως και η αίθουσα χορού, η πισίνα και τα χαμάμ του νέου Τιτανικού, θα είναι πανομοιότυπα με εκείνα του αυθεντικού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ένα πεντάλεπτο βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση των εννέα καταστρωμάτων του Τιτανικού 2 υπό τους ήχους του διάσημου βαλς «Γαλάζιος Δούναβης» του Γιόχαν Στράους.

Ο αυθεντικός Τιτανικός προσέκρουσε στη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού σε παγόβουνο και βυθίστηκε στον Ατλαντικό στις 15 Απριλίου του 1912, παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο πάνω από 1.500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Ο Πάλμερ θέλει να κάνει το πιστό αντίγραφο του Τιτανικού με το ταξίδι του να έχει αίσιο τέλος.

«Ο Τιτανικός ΙΙ μπορεί να προσφέρει ειρήνη. Μπορεί να είναι ένα πλοίο ειρήνης μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Εκατομμύρια έχουν ονειρευτεί να ταξιδέψουν με αυτό, να το δουν στο λιμάνι και να ζήσουν το μοναδικό του μεγαλείο», υπογράμμισε ο Πάλμερ.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση