HomeHL-9Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει πάνω από τα 800 ευρώ

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει πάνω από τα 800 ευρώ

Η αύξηση θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» με τον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντσούνο.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε στον πρωθυπουργό ήταν αναφορικά με τη βία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «έχετε δίκιο να ξεκινάτε με ένα θέμα που πρέπει να μας κινητοποιεί όλους για να μην επαναληφθεί η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και οι ύποπτοι θα δικαστούν με το νέο νομικό πλαίσιο. Υπήρξε μια κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει «δεν είμαστε αυτοί».

Η κυβέρνηση κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για το μπούλινγκ στα σχολεία, γιατί στο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν πολλά νέα παιδιά. Η πλατφόρμα για το bullying ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει περιστατικά βίας.

Προφανώς δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά.

Εχει ενταθεί η παρουσία της Αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές.

Οι παρεμβάσεις που κάναμε για την οπαδική βία, όπως το δραστικό κλείσιμο των γηπέδων, μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν παραγάγει θετικά αποτελέσματα.

Για τα Τέμπη

Αναφορικά με το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών, ο πρωθυπουργός είπε: «Το τελευταίο που θέλουμε είναι να πέσει θύμα ο δημόσιος διάλογος φημών. Τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη. Εμείς κάναμε την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αναμενόμενη η αντιπολίτευση να σπεύδει να έχει οφέλη. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει για τα θέματα που θέσατε. Η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει 2ο πραγματογνώμονα. Για το μπάζωμα, τι ακριβώς να συγκαλύψουμε; Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήγα. Τις εικόνες, τις μυρωδιές, ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Επρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε γερανοί, ακόμα ψάχναμε αγνοούμενους. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα και συγκάλυψη. Λυπάμαι και οργίζομαι.

Μου λέτε ότι εξαφανίστηκαν δύο βαγόνια; Σέβομαι, τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Εχουν το δικαίωμα να πουν ό,τι θέλουν. Ξέρω, είμαι σίγουρος πως αυτά είναι ανυπόστατα. Ολες οι ενέργειες είναι επιχειρησιακές, έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια για να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω.

Είναι αδιανόητα όσα λέγονται με τον κ. Βελόπουλο, που προσπαθεί να χτίσει πολιτική καριέρα πάνω στα Τέμπη λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Θα περιμένουμε τη Δικαιοσύνη με γρήγορους ρυθμούς, αλλά όχι βιαστικούς».

«Ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι, με όλες τις παθογένειες που κουβαλάει. Η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε, μέχρι το χτύπημα του Ντάνιελ.

Η τεχνολογία μάς βοηθάει να είμαστε πιο ασφαλείς, αλλά πρέπει να δούμε πρώτα τον ανθρώπινο παράγοντα».

Για την ακρίβεια

«Εχετε δίκιο να αναδεικνύεται το θέμα της ακρίβειας ως το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Το αντιμετωπίζουμε με αυξήσεις μισθών. Στόχος τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και ο κατώτατος στα 950 ευρώ. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Οι παρεμβάσεις δεν είναι τώρα, κάναμε πολλές παρεμβάσεις. Τώρα όμως κάναμε παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς, για να μην κρύβονται οι ανατιμήσεις που καρπώνονται και οι εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν οι συντελεστές του κόστους.

Γιατί να παραμένουν ψηλά οι τιμές αφού μειώθηκαν οι συντελεστές κόστους. Βούληση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αγορά με πρόστιμα. Κάποιες εταιρείες γκρινιάζουν. Λυπάμαι, όποιος παρανομεί θα πληρώνει. Τα πρόστιμα εισπράττονται.

Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και συμπαρασύρει επιδόματα, διετίες. Θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Θα κάνετε λίγη υπομονή».

Για τη στέγη

«Οι συμπολίτες μας που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας είναι ευνοημένοι. Τα ενοίκια αυξήθηκαν γιατί πάει καλύτερα η οικονομία και γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε σχέση με προσφορά.

Προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», είναι κίνητρο για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα. Συζητάμε παρεμβάσεις για το Airbnb. Αρχίζουν και δημιουργούνται γειτονιές και μας απασχολεί. Πολύ σύντομα θα κάνουμε παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Δεν θα υπάρξει επίδομα Πάσχα. Εχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Εχουμε ήδη κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για τους γιατρούς μας τις εφημερίες που θέλουμε να πληρώσουμε καλύτερα. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. Θα ήταν πολύ εύκολο να πω «εκλογές έρχονται, δώσε κάτι». Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Μας νοιάζουν οι παρεμβάσεις στην αγορά. Το τραπέζι της Σαρακοστής και του Πάσχα θα πρέπει να είναι ανεκτό για να περάσουν καλά οι πολίτες. Ο τουρισμός παίρνει μπροστά. Να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε κάθε λίγο ένα επίδομα».

Για την Υγεία

«Να μπορέσουμε να λέμε ότι σε 4 χρόνια κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στο ΕΣΥ.

Απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη. Επιτέλους, θα έλεγα. Εγώ βλέπω τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι κλινικάρχες θα έπρεπε να παραπονιούνται γιατί τους στερούμε δουλειά. Για τους ευάλωτους συμπολίτες να είναι δωρεάν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα απογευματινά χειρουργεία.

Μεγάλη έμφαση στον προσωπικό γιατρό και σε θέματα προληπτικών εξετάσεων και τη δημόσια Υγεία. Η πρόληψη σώζει ζωές.

Η πανδημία άφησε πολλές πληγές, αλλά και τις διπλάσιες ΜΕΘ και περισσότερο προσωπικό. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται εκεί. Εχουμε πλέον πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων. Το νέο ΕΣΥ είναι ένα έργο που θα απαιτήσει μια τετραετία».

Για μη κρατικά πανεπιστήμια

«Γιατί ο φοιτητής να μην έχει περισσότερες επιλογές; Γιατί να μην την έχει και στην Ελλάδα; Μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε. Θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του Άρθρου 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής, και το πλαίσιο που έχουμε θέσει είναι πολύ αυστηρό.

Το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου. Ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ τους συνταγματολόγους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια. Δίδακτρα υπάρχουν στα δημόσια πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά. Όχι βέβαια δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε. Πολλοί που έχτισαν καριέρες στις καταλήψεις αισθάνονται πλέον κάπως άβολα με τη σύγκριση των νέων πανεπιστημίων που θα δημιουργηθούν. Πλέον θα υπάρξουν απαιτήσεις και προσδοκίες και όσοι έχτισαν τέτοιες καριέρες θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Να μας κουνάνε το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ και κ. Κασσελάκης για το Κράτος Δικαίου μετά τα όσα είπε ο κ. Κοντονής, αλλά και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας…

Το πιο ουσιαστικό είναι πως εμείς ψηφίσαμε τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κριθούν. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οποιον προτιμούν οι πολίτες; Υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση.

Απορώ ποιος διακινεί. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει είναι ότι προσέγγισα τον κ. Κασσελάκη.

Αντιπολίτευση ισχυρή είναι τα προβλήματα των ανθρώπων. Δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει ότι είμαστε απόντες και ότι δεν προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα επιχειρηματικά του. «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν νόμο που δεν επέτρεπε επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολιτικούς και συγγενείς τους. Στοχοποίησαν τότε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε. Αλλά ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει. Κανείς δεν μπορεί να του πει πως έβγαλε τα λεφτά του στην Αμερική και αν έχει αστακοκάραβα ή βιντζότρατες. Μας κουνάει όμως και το δάχτυλο;

«Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη»

«Ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Γι’ αυτούς που θα διεκδικήσουν για την Ελλάδα στην Ευρώπη… Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη.

Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί; Ο στόχος για τις κάλπες είναι το καλύτερο δυνατόν. Θα τα πούμε.

Με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου γράφουμε τα προγνωστικά μας και βλέπουμε ποιος έχει πέσει μέσα.

Η υπόθεση Ασημακοπούλου πρέπει να διερευνηθεί και να απαντηθούν ερωτήματα.

Για εμένα το ζήτημα δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλά ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Να εκπροσωπούν πολλές κοινωνικές τάξεις και διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Σημαντική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος, όχι μόνο για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Αυτό που έχει πετύχει η ΝΔ είναι να συνενώσει κάτω από μια πολιτική ομπρέλα ανθρώπους που προέρχονται από άλλους χώρους. Στελέχη μας που ξεκίνησαν από το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ΝΔ.

Για την Ακροδεξιά

«Η Ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτική εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Θέλω να κάνουμε τη διάκριση του υπεύθυνου πατριώτη και του ακροδεξιού.

Κάποιοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της Δεξιάς, αναρωτιέμαι πόσο δεξιοί είναι».

Εξωτερική πολιτική

«Χαρούμενοι πρέπει να είμαστε που δεν υπάρχουν παραβιάσεις από την Τουρκία. Ο προγραμματισμός είναι να πάω επίσημη επίσκεψη τον Μάιο στην Αγκυρα. Στον πολιτικό διάλογο συζητάμε την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι έχουμε διαφωνίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενισχύεται αμυντικά η Ελλάδα. Πήραμε τα 3 ελικόπτερα Romeo, θα πάρουμε συνολικά 7.

Για την υπόθεση Μπελέρη έχουμε εκφράσει τις εντονότατες επιφυλάξεις μας όχι μόνο ότι δεν έδωσαν τη δυνατότητα να ορκιστεί. Θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση. Είναι δεδομένο ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε, ακούσαμε έκρηξη, είδαμε καπνό, μας έβαλαν σε αυτοκίνητα και κατευθυνθήκαμε σε άγνωστη κατεύθυνση. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να είναι σε εμπόλεμη ζώνη. Εκεί διεξάγεται πόλεμος, εμείς ήμασταν κάποιες ώρες εκεί, οι επιθέσεις γίνονται κάθε ημέρα εκεί. Εμείς είμαστε, όπως και η Ευρώπη, με τον αμυνόμενο. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία.

Τραμπ ή Μπάιντεν; Οποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο.

Το βραχιόλι μου το πήρε η σύζυγός μου στο ταξίδι που κάναμε στην Ινδία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση