HomeHL1-WorldΓάζα: Χωρίς ανακωχή ξεκίνησε το Ραμαζάνι 

Γάζα: Χωρίς ανακωχή ξεκίνησε το Ραμαζάνι 

 Για “κουρελιασμένο διεθνές δίκαιο” μίλα ο ΟΗΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού ξεκίνησε χωρίς να έχει επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, με τους Παλαιστινίους να χάνουν και την ελπίδα τους στην πίστη. Κορυφώνεται διαρκώς η ανθρωπιστική κρίση, εν αναμονή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν μέσω του πιο αιματηρού πολέμου των τελευταίων δεκαετιών ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού. Πριν μερικές ημέρες, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας επέβαλαν περιορισμούς σε όσους ήθελαν να προσευχηθούν εκεί, αποκλείοντας πολλούς.

Μάλιστα, την Κυριακή (10/03) ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, δήλωσε ότι η ελευθερία της πίστης θα εφαρμοστεί στο Όρος του Ναού καθώς και σε άλλους λατρευτικούς χώρους.

“Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια σοβαρή μάχη αυτές τις μέρες, η οποία ξεκίνησε με τη δολοφονική επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς εναντίον όλων των πολιτών του Ισραήλ, μεταξύ αυτών – Μουσουλμάνων. Ο πόλεμος μας δεν είναι ενάντια στο Ισλάμ, αλλά ενάντια σε αυτούς που βλάπτουν τις αξίες του Ισλάμ. Ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και προσπάθησαν να διαλύσουν την ισραηλινή κοινωνία και το κοινό μας μέλλον”, δήλωσε ο Γκαντζ.

Κι ενώ το συγκεκριμένο θρησκευτικό γεγονός προσπάθησε να αποτελέσει αφορμή για εκεχειρία στις εχθροπραξίες στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

Οι επιλογές των Παλαιστινίων πιστών είναι περιορισμένες στη Γάζα. Μέσω των βομβαρδισμών, οι αρχές της Γάζας που διοικούνται από τη Χαμάς ανέφεραν ότι περισσότερα από 1.000 τζαμιά καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εν αναμονή της πολυαναμενόμενης βοήθειας

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα βρίσκεται σε χείριστο σημείο και μόνον η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους μπορεί -έστω και στο ελάχιστον- να βελτιώσει την κατάσταση.

Πλοίο φορτωμένο με 200 τόνους βοήθειας, που έχει μισθώσει η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, αναμενόταν να αναχωρήσει από την Κύπρο την Κυριακή για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως ο απόπλους του δεν επιβεβαιώθηκε.

ΗΠΑ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Γαλλία και Βέλγιο συμμετείχαν σε νέες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως ο ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί εναντίον του “σχεδόν αναπόφευκτου γενικευμένου λιμού” στη Γάζα, τονίζει πως οι αεροπορικές ρίψεις και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Δραματική ήταν για ακόμη μια φορά η έκκληση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε ξανά την ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ και Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και στη σύγκρουση στο Σουδάν.

Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την άρση “όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται”, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στο χείλος του λιμού.

“Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει κουρελιαστεί. Και η επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να βυθίσει τους ανθρώπους της Γάζας σε έναν ακόμα βαθύτερο κύκλο κόλασης”, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς δηλώνει για ακόμη μια φορά “ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις” για μια εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Ισμαήλ Χανίγια.

“Δηλώνω ξεκάθαρα ότι η (ισραηλινή) κατοχή φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, αλλά δηλώνω ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με όποια μορφή κι αν πάρουν”, τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Κορυφώνεται η κόντρα Μπάιντεν – Νετανιάχου

Των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αψηφώντας κάθε προειδοποίηση και έκκληση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει “περισσότερο κακό παρά καλό στο Ισραήλ”.

“Έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει το Ισραήλ, δικαίωμα να συνεχίσει να επιτίθεται στη Χαμάς. Όμως πρέπει (…) να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις ζωές των αθώων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο MSNBC.

Στις παραπάνω δηλώσεις έσπευσε να απαντήσει ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας για τον Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο Politico ότι “έχει άδικο”.

Ενώ σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε πως ασκεί πολιτική που “υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών” και πως οι συμπατριώτες του επίσης απορρίπτουν κατηγορηματικά την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση