HomeHL-WorldΓάζα: Το Ισραήλ έδωσε το «ΟΚ» για συνέχιση των συνομιλιών για εκεχειρία

Γάζα: Το Ισραήλ έδωσε το «ΟΚ» για συνέχιση των συνομιλιών για εκεχειρία

Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για λιμό στη Γάζα, λόγω της έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To «πράσινο φως» έδωσε χτες το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για λιμό στον παλαιστινιακό θύλακα λόγω της έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για να συναφθεί συμφωνία, το Ισραήλ θέτει ως προϋπόθεση «την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ξεκινώντας από όλες τις γυναίκες», σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Τσάχι Χανέγκμπι. «Μια συμφωνία αυτού του είδους δεν σημαίνει τον τερματισμό του πολέμου», προειδοποίησε ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού μιλώντας στο δίκτυο N12. Η Χαμάς από την πλευρά της αξιώνει «πλήρη κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ττο σχέδιο που συζητήθηκε τον Ιανουάριο προβλέπει παύση των εχθροπραξιών διάρκειας έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση 200-300 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 35- 40 ομήρους, σύμφωνα με πηγή από τη Χαμάς

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης συνεχίζεται στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή «μαζικού λιμού», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η βοήθεια που περνά μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ και η μεταφορά της προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των καταστροφών και των μαχών

Ο Αμπού Τζίμπριλ κατέφυγε με την οικογένειά του στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την καταστροφή του σπιτιού του. Γλίτωσαν από τις μάχες, αλλά «η πείνα είναι αυτή που μας σκοτώνει», δήλωσε στο AFP ο 60χρονος αυτός χωρικός, ο οποίος αναγκάστηκε να αποφασίσει τη σφαγή των δύο αλόγων έλξης που είχε για να ταΐσει την οικογένειά του και τους γείτονές τους.

Την Παρασκευή, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κατήγγειλε σε έκθεση τις «ωμές παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «από όλες τις πλευρές». Επισήμανε ιδίως τον «αποκλεισμό και την πολιορκία που έχουν επιβληθεί στη Γάζα» από το Ισραήλ, που θα μπορούσαν να «αντιπροσωπεύουν χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου», κάτι το οποίο είναι, όπως υπενθύμισε, «έγκλημα πολέμου».

Οι ανησυχίες αυξάνονται ιδιαιτέρως για τη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου συνωστίζονται σε επισφαλείς συνθήκες τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή μιας μεγάλης κλίμακας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι θα συγκαλέσει «στις αρχές της εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του άμαχου πληθυσμού». Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές διεξήχθησαν χθες το βράδυ στην πόλη. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοινώνει καθημερινά περίπου 100 νεκρούς.

lifo.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση