HomeHL-CultureΑρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα μυστικά της «τέχνης της λίθινης εποχής»

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα μυστικά της «τέχνης της λίθινης εποχής»

Το μυστήριο με τις αναπαραστάσεις ζώων και τα ανθρώπινα ίχνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομιάς (IPHAN) ανακάλυψαν 16 νέους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή Τζαλαπάο της Βραζιλίας, που απεικονίζουν αρχαία τέχνη του βράχου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας, οι τοποθεσίες χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια, και απεικονίζουν ανθρώπινες και ζωικές αναπαραστάσεις, σκαλισμένες σε πέτρινα πλαίσια.

Ο αρχαιολόγος Rômulo Macedo από το IPHAN εξήγησε: «Μεταξύ των συμβόλων υπάρχει το ανθρώπινο αποτύπωμα, και αυτό ζώων, όπως τα ελάφια και οι άγριοι χοίροι καθώς και μορφές που μοιάζουν με ουράνια σώματα».

Η ανθρώπινη παρουσία είναι καταγεγραμμένη πριν από 12.000 έτη

Η ανακάλυψη προστίθεται σε αρχαιολογικό συγκρότημα χώρων στην περιοχή Τζαλαπάο, όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει καταγραφεί πριν από 12.000 χρόνια. Παρά την πλούσια αυτή ιστορία, ελάχιστα υλικά στοιχεία έχουν βρεθεί ώστε να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτούς τους αυτόχθονες λαούς.

Πιθανολογείται ότι οι αυτόχθονες προσελκύονταν από το μοναδικό βιόκοσμο της περιοχής, που χαρακτηριζόταν από την βλάστηση Cerrado (η βραζιλιάνικη σαβάνα), τους εκτεταμένους αμμόλοφους και τα διαφορετικά επίπεδα οροπέδια.

Υπό απειλή οι περιοχές

Ωστόσο, οι περιοχές απειλούνται ήδη από διάβρωση, βανδαλισμό, δασικές πυρκαγιές και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, οδηγώντας στην εκστρατεία του IPHAN για την καλύτερη εκπαίδευση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βραζιλίας της Τζαλαπάο.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση